Vaskiluodon lämpövaraston kapasiteetti kasvaa

Vaasan Vaskiluodossa sijaitsevan lämpövaraston kapasiteetti kasvaa 11 gigawattitunnista (GWh) 17 gigawattituntiin, kun varaston lämpötila nousee 95 asteesta yli kiehumispisteen. Lämpövaraston laajennus valmistuu loppuvuodesta 2025. Työ- ja elinkeinoministeriö on myöntänyt hankkeelle Euroopan unionin NextGenerationEU -rahoitusta reilut 5,8 miljoonaa euroa.

Lämpötilan noston ansiosta varaston kokonaiskapasiteetti nousee yli 50 prosenttia. Lisäksi investointiin sisältyy uusi höyryntuotantoon soveltuva 60 megawattin sähkökattila, prosessiverkoston päivitys korkeammalle lämpötilatasolle sekä puskurisäiliön lisäys.

– Lämpövarastot sijaitsevat syvällä, yli 30 metriä maan alla, kertoo kaukolämpöjohtaja Markus Tuomala.

– Syvyydestä johtuen siellä vallitsee hydrostaattinen paine, joka aiotaan nyt valjastaa hyödyksi. Varaston tasolla vallitsevan vedenpaineen vaikutus otetaan hyötykäyttöön, ja sen avulla vesi voidaan jatkossa lämmittää reilusti yli normaalin kiehumispisteen ja kaukolämpöveden lämpötilaa huomattavasti korkeammaksi. Tämä edellyttää kuitenkin muutoksia nykyiseen tekniikkaan.

”Vaasa toimii edelläkävijänä kaukolämpötoiminnan ja lämmön varastoinnin uudistamisessa. Vuoden 2025 lopussa Vaasassa on kokoluokassaan Suomen ensimmäinen maanalainen korkean lämpötilan lämpövarasto ja suurin lämmön varastointikapasiteetti, jopa 17 gigawattituntia.”
Markus Tuomala, kaukolämpöjohtaja

Työ- ja elinkeinoministeriö on myöntänyt hankkeelle Euroopan unionin NextGenerationEU -rahoitusta 5,8 miljoonaa euroa. Hankkeen kokonaisinvestointi on yli 20 miljoonaa euroa, johon sisältyy myös tuen ulkopuolelle jäävän sähkökattilan osuus. Uusi sähkökattila on Vaskiluodon neljäs. Sen myötä sähkökattiloiden kokonaiskapasiteetti nousee Vaskiluodossa 220 megawattiin.

Lämpötilan ja kapasiteetin nosto luo uusia mahdollisuuksia optimoida nykyistä energiantuotantoa. Se mahdollistaa päästöjen vähentämisen kaukolämmön tuotannossa ja monipuolistaa kykyä toimia nopeasti muuttuvilla energiamarkkinoilla.

Ratkaisulla pyritään edelleen parantamaan Suomen energiaomavaraisuutta hyödyntämällä ei-polttoon perustuvan kaukolämmön tuotantoa.

– Yhteiskunnan kannalta sähköistyvän lämmön sekä lämmön varastoinnin investointeja kannattaa tehdä keskitetysti kaukolämmössä. Sillä tavalla kaukolämpö on yhä edelleen nykyaikainen ja varmistaa energiamurroksen nopeinta toteutumista yhteiskunnassa, Tuomala toteaa.

Lue lisää Vaasan Voiman tiedotteesta.