Vilka apparater i ditt hem förbrukar mest el? 

Vet du vilka apparater i ditt hem som är de största energislukarna?

I regel är det eluppvärmning, varmvattenberedare och elbastu som har störst inverkan på hemmets elförbrukning. Att optimera användningen av dem kan ha stor inverkan på din elräkning. 

De hushållsapparater som förbrukar mest el i hemmet är sådana som i regel är påkopplade hela tiden eller som förbrukar mycket el på kort tid. Till dessa hör bland annat kylskåp och frys som är på dygnet runt. 
 
Förutom stora hushållsapparater kan också mindre apparater, såsom tvättmaskin, diskmaskin och hemelektronik, höja elräkningen när de används aktivt. 

Läs vad hemmets elförbrukning består av

Sähkösopimus kerrostaloon
Sähkösopimus rivitaloon

Vasa Elektriskas mobilapp ger information om din elförbrukning

Du kan följa energiförbrukningen i ditt hem och reagera på den med Vasa Elektriskas mobilapp. I appen kan du följa med elförbrukningen med upp till en timmes noggrannhet. 

Om du har ett avtal om börsel kan du enkelt spara energi genom att tajma förbrukningen till de timmar när elen är som billigast – i vanliga fall på kvällen och natten – och minska elförbrukningen när den är som dyrast, det vill säga oftast på dagen. 

De största elbovarna: hemmets uppvärmning, varmvatten och kylning

Uppvärmning och varmvatten har stor inverkan på elräkningen, särskilt när hemmet värms upp med el. Om ditt hem har direkt eluppvärmning lönar det sig att kolla rumstemperaturerna. Varje grad du sänker kan ge betydande besparingar, i medeltal 5 % per sänkt grad. Rumstemperaturen bör vara cirka 20–22 grader och ännu lägre i rum som används mer sällan.

Optimering av golvvärme

Det är också en bra idé att optimera golvvärmen, eftersom en för varm golvvärme kan förbruka mycket el. En del synvinklar bör man tänka på redan när man bygger eller renoverar hemmet, andra tips handlar om vardagliga val.

  1. Kontrollera att golvet inte är täckt med ett värmeisolerande material, t.ex. en tjock eller tät matta. När du har golvvärme ska du välja en matta som släpper igenom värmen från golvet. 
  2. Kontrollera isoleringen av dörrar och fönster för att säkerställa att den värme som golvvärmen producerar inte går till spillo. Om du känner drag lönar det sig alltid att först kolla tätningarna. 
  3. Om du är börselskund kan du tajma golvvärmen så den värmer vid tidpunkter när elen är som billigast, till exempel på kvällar och nätter. 

Optimal temperatur på bruksvatten

Det lönar sig också att justera temperaturen på bruksvattnet. Den rekommenderade temperaturen för varmvattenberedare är cirka 55–60 grader. Justera inte temperaturen lägre än så för att inte utsättas för skadliga bakterier. Du kan också spara energi genom att installera termostatiska duschblandare och ta kortare duschar.

Kylning av hemmet på sommaren

Att kyla ner hemmet på sommaren med hjälp av till exempel en luftvärmepump kan öka elförbrukningen, men när den används på rätt sätt är det energieffektivare än andra metoder. Ofta räcker det också att rumstemperaturen sjunker med en grad eller två för att jaga ut den värsta sommarhettan. Före det lönar det sig ändå att stänga ute solskenet med hjälp av gardiner eller persienner. Stäng också fönster och dörrar om du har på kylningen.

3 tips för energibesparing
i hemmet

Smart uppvärmning

I eluppvärmda hem kan de största besparingarna uppnås genom att reglera värmen på ett förnuftigt sätt. Att sänka rumstemperaturen och tajma uppvärmningen så att den sker under de billigaste timmarna kan ge stora besparingar, särskilt under de kallaste vintermånaderna. Kontrollera också hemmets isolering och dra för gardinerna på kvällen för att minimera värmeförlusterna.

Besparingar i bastun och badrummet

Elbastun är viktig för oss finländare, men den kan förbruka relativt mycket el. Spara pengar genom att basta mer sällan och under de billigaste timmarna. Samma gäller för varmvattenberedaren och badrummets golvvärme. Om du har ett Börsel- eller Påverka-avtal lönar det sig att tajma större förbrukning så att den sammanfaller med de billigaste timmarna.

Är dina elapparater elbovar?

Moderna hushållsapparater är energieffektiva, men det är ändå möjligt att optimera användningen av dem. Kör fulla disk- och tvättmaskiner och undvik att tvätta i onödan. Med tanke på elräkningen är det vettigt att använda hushållsmaskiner när elen är som billigast, eller åtminstone använda apparaten så effektivt som möjligt. Många disk- och tvättmaskiner har timerfunktion, och har man mindre smutsig tvätt lönar det sig att utnyttja snabbprogrammen.

Hur påverkar den mörka vintern hemmets elförbrukning?

Den finska långa och mörka vintern påverkar också elförbrukningen. Användningen av belysning ökar betydligt under hösten och vintern när dagsljuset är minimalt. Under de mörkaste månaderna ökar inne- och utebelysningen hemmets elförbrukning. I eluppvärmda hem är värmen den största elboven, då hemmets temperatur måste hållas tillräckligt hög under de kalla månaderna. 

Ett bra sätt att minska elförbrukningen av belysningen är att byta ut hemmets lampor mot energisnåla LED-lampor som förbrukar avsevärt mindre el än traditionella glödlampor. Därtill kan utebelysningen förses med timers och rörelsesensorer. 

Vad förbrukar el i finska hem?

Mestadels uppvärmning

En betydande del av energiförbrukningen i hemmen går åt att värma upp hemmet, bruksvattnet och bastun. Detta är inte förvånande, eftersom Finlands kalla vintrar kräver att hemmet värms upp kontinuerligt. Ju kallare vintern är, desto mer energi går åt till uppvärmning. Detta betonas särskilt i eluppvärmda hem. 

Endast 1/3 är el

Av den energi som hushållen förbrukar står el för cirka en tredjedel el och fjärrvärme för en tredjedel. Trä står för cirka 5 %, men under de senaste åren har värmepumpsteknik som bergvärme- och luftvärmepumpar blivit allt vanligare energikällor. Värmepumpslösningar erbjuder ett mer energieffektivt sätt att producera värme, och deras andel växer kontinuerligt. 

Mot utsläppsfri konsumtion

I takt med att hushållens miljömedvetenheten har ökat har fossila bränslen som olja ersatts med alternativ som ger upphov till mindre utsläpp. Elproduktion där det inte uppstår koldioxidutsläpp och värmepumpsteknik är populära alternativ som kommer att öka i popularitet. 

Apparaters inverkan på hemmets elförbrukning

Vad gäller hushållsapparater har det skett en tydlig utveckling. De moderna, energimärkta hushållsapparaterna använder bara en bråkdel av den el som äldre apparater använde innan energimärkningar infördes.

Samtidigt har våra hem blivit större, vilket har ökat behovet av uppvärmning Också hemmets utrustningsnivå har förbättrats, och vi använder fler elapparater än någonsin tidigare. Det ökar på energiförbrukningen, men det att apparaterna är energieffektiva kompenserar för denna ökning.  

Fördelning och trender i elförbrukningen

Trots att antalet apparater har ökat och utrustningsnivån förbättrats, har energiförbrukningen i finska hem minskat något under de senaste åren. Detta har att göra med apparaternas förbättrade energieffektivitet och det faktum att nya energitekniker, som solenergi, som har ökat elanvändarnas självförsörjningsgrad. 

Avtal om börsel har blivit allt vanligare, vilket får konsumenter att rikta sin energianvändning till de billigaste timmarna. Detta ökar energieffektiviteten och bidrar till att minska förbrukningen när priset och efterfrågan är som högst.  

Viktiga punkter:

  • Uppvärmning av vatten och hemmet är den största energiförbrukaren i ett hushåll, och optimering av uppvärmning kan ha en betydande inverkan på energiförbrukningen.
  • Moderna hushållsapparater är energieffektiva, men det rekommenderas fortfarande att använda tvättmaskiner under perioder med låga elpriser.
  • Bastur och golvvärme i badrum förbrukar ofta stora mängder el. Därför är det klokt att planera bastubad vid rätt tidpunkter.
  • Luftvärmepumpar kan, om de används på rätt sätt under sommaren, leda till betydande besparingar på elräkningen.

Beställ el från Vasa elektriska

Alla våra elavtal produceras ansvarsfullt och är utsläppsfria.