Är solenergi lönsamt, vad kräver panelerna av mitt tak och hur förtjänar jag med lösningen? Det förekommer ofta många frågor när man funderar på att skaffa sig solpaneler. Läs nedan svar på frågorna du funderar över.
Vanliga frågor om solpaneler
Solen behöver inte skina på panelerna hela tiden. Så länge taket inte är riktat mot norr spelar riktningen nödvändigtvis inte en avgörande roll. Först och främst är det frågan om din elförbrukningsprofil och antalet paneler som måste dimensioneras rätt.
Mest nytta av panelerna har du när taket är riktat mot söder. Det är ändå förbrukningsprofilen av ert företag, alltså till vad energin används till, som avgör vilken riktning ger den bästa nyttan.
- Ansök om att ansluta din produktionsanläggning till det lokala distributionsnätet och ingå ett nättjänst- och anslutningsavtal för elproduktion med ditt lokala elnätsbolag.
På så sätt får din produktionsanläggning ett nummer för produktionens förbrukningsställe. Numret behövs för att sälja el. Det går snabbare om du känner till numret, men vi kan också ta reda på det åt dig.
- För att teckna ett avtal, ring eller mejla vår kundtjänst.
- Efter att avtalet har tecknats sköter vi allt åt dig, och du får automatiskt ersättning för din överskottsel på din elräkning.
I dessa fall kan solpaneler inte installeras:
- Taket är i dåligt skick eller har inte tillräcklig hållbarhet.
- Taket är platt, vilket gör att det är så gott som omöjligt att fastställa takets hållbarhet.
- Takets material anpassar sig inte för installering. Till exempel för minerit-, asbest- eller andra typer av specialtak finns det inte passande fästen.
- Bygglov beviljas inte. I vissa fall ger kommunen inte bygglov för installeringen om byggnaden till exempel är skyddad.
- Det lönar sig inte att installera paneler på ett tak med nordlig riktining.
Installationsmöjligheterna värderas alltid enligt situationen. Därför lönar det sig alltid att begära offert. Ifall det inte är möjligt att installera paneler på taket, kan markanläggning vara ett gott alternativ.
Det beror på ett antal saker. De viktigaste är systemets dimensioner och kostnad, elpriset på förbrukningsplatsen, mängden sol samt hur panelerna monteras.
Ju mer man förbrukar själv av den producerade elen, desto snabbare får du återbetalning på din investering.
Lönsamheten ökar om ni strävar efter att förbruka mest el då när elproduktionen är som störst.
Absolut! Vi erbjuder företags- och husbolagskunder solpaneler i hela Fastlandsfinland, var än fasitgheten ligger.
Ja, det kan du! Förutom nya paneler kan du behöva en ny växelriktare för att höja effekten.
Panelerna kräver inte mycket underhåll. Man behöver inte tvätta bort till exempel pollen.
Om underhållsbehov uppstår larmar växelriktaren om det.