Börja med pannkakssmeten
Knäck äggen i en skål. Tillsätt vete- och rågmjölet och hälften av surmjölken. Blanda till en slät massa. Rör i resten av surmjölken, malten, rågkliet, sirapen, det smälta smöret och saltet. Låt smeten svälla i rumstemperatur i en halvtimme.
Grädda pannkakan
Lägg ett bakplåtspapper i en djup ugnsplåt och häll i smeten. Grädda i ugn i 200 grader och 30–35 minuter tills pannkakan har stelnat och fått lite färg på ytan.
Fullborda med fyllning
Låt pannkakan svalna lite och bred sedan ut smetanan på den. Lägg ut laxbitarna, rädisorna, löken, dillen och det rivna citronskalet på pannkakan. Strö över salt och peppar om du vill. Skär i bitar och servera.
Till en 16 bitars pannkaka behöver du:
Pannkaka:
4 ägg
3 dl vetemjöl
1 dl rågmjöl
1 l surmjölk
1 dl malt
½ dl rågkli
1 dl smält smör
½ dl sirap
1 tsk salt
Fyllning:
250 g smetana
150 g varmrökt lax
100 g kallrökt lax
ca. 6 rädisor i skivor
Finhackad sommarlöksstjälk
Dill
Rivet citronskal
En nypa fingersalt
En nypa krossad svartpeppar
Recept: Riikka Kaila
Kuva: Kirsi-Marja Savola