Till 16 bullar behöver du:
1 morot (2 dl finriven morot)
2 ½ dl mjölk
25 g jäst
1 dl socker
1 tsk kardemumma
½ tsk salt
8 dl vetemjöl
50 g smält smör eller margarin
Till fyllningen:
25 g smör
2 tsk kanel
½ tsk ingefära
Till havretoscan:
50 g smör
1 dl socker
2 dl stora havreflingor
½ dl mjölk
2 msk vetemjöl
Börja med att göra degen. Skala och riv moroten fint. Värm upp mjölken tills den är fingervarm. Smula ner jästen och rör om tills den är upplöst. Blanda i sockret, kardemumman och saltet. Tillsätt mjölet lite åt gången samtidigt som du rör om. Tillsätt det smälta smöret och den rivna moroten när största delen av mjölet är irört. Blanda i mer mjöl tills degen är jämn och släpper från händerna. Låt degen jäsa under en handduk i ungefär en halvtimme.
Baka ut bullarna. Kavla ut degen till en rektangulär platta. Bred ut mjuknat smör på plattan och strö över kanel och ingefära. Rulla ihop plattan från långsidan och skär rullen i 16 bitar. Lägg bitarna i bullformar och ställ dem på en ugnsplåt. Låt jäsa.
Gör i ordning havretoscan. Blanda ihop det mjuknade smöret, havreflingorna, sockret, mjölken och vetemjölet. Pensla bullarna med ägg och strö över havretosca.
Grädda läckerheten. Grädda bullarna i 225 grader i mitten av ugnen i cirka 10–15 minuter.
Recept: Hanna Hurtta
Foto: Kirsi-Marja Savola