Smak av hösten

Lingon och äpplen är säsongens godaste smakpar. Havreflingor rostade med socker i stekpanna ger denna lättlagade efterrätt en härlig frasighet.

Börja med att ta fram äpplen och lingon. Skär äpplen i tärningar. Smält smöret i en kastrull och fräs äppeltärningarna tills de är mjuka. Krydda med kanel.

Fortsätt med havreflingorna. Rosta dem och pekannötterna i en torr stekpanna på mellanvärme tills flingorna fått lite färg. Blanda i sockret och kardemumman och fortsätt steka tills sockret börjar smälta och blandningen är lagom frasig. Låt svalna.

Gör i ordning portionerna. Vispa vaniljsåsen till ett skum. Varva äpplen, lingon, havreblandningen och vaniljskummet i glas eller skålar. Toppa med vaniljskum och dekorera med lingon. Servera genast.

Till fyra portioner behöver du:
1 pkt (200 g) frysta (eller färska) lingon
4–5 inhemska äpplen
2 msk smör
1 tsk kanel
4 dl stora havreflingor
1 dl hackade pekannötter
3 msk farinsocker
½ tsk kardemumma
1 pkt (2 dl) vispbar vaniljsås

Recept: Minna Rautio-Pakaste
Foto: Mari Lahti

Servera som du vill

Du kan servera efterrätten i glas eller i en stor skål. Det kan också vara skoj att ha de olika ingredienserna i separata skålar så att alla kan skapa sin egen portion.

Energitips

Passa på och kolla fjärrvärmeutrustningen

Läs mer
Mat & recept

Smak av hösten

Läs mer
Aktuellt

Gott bruk för onda alger

Läs mer
På fritiden

Vänskapen kulminerar i svampgalenskap

Läs mer
Aktuellt

Lagom utmanande jobb

Läs mer
Hemma

Nya tider för loppisar

Läs mer
Iakttagelser

Räcker det? Det gör det inte.

Läs mer
Energitips

Att optimera småskalig produktion under de negativa timmarna på elbörsen – lönsamt eller inte?

Läs mer
Marknadsöversikt

Elmarknadsöversikt: hösten 2024

Läs mer
Hemma

Tystnad gör gott

Läs mer
Aktuellt

Seglarveteraner

Läs mer
Aktuellt

Färre utsläpp i sjöfarten

Läs mer