Börja med att ta fram äpplen och lingon. Skär äpplen i tärningar. Smält smöret i en kastrull och fräs äppeltärningarna tills de är mjuka. Krydda med kanel.
Fortsätt med havreflingorna. Rosta dem och pekannötterna i en torr stekpanna på mellanvärme tills flingorna fått lite färg. Blanda i sockret och kardemumman och fortsätt steka tills sockret börjar smälta och blandningen är lagom frasig. Låt svalna.
Gör i ordning portionerna. Vispa vaniljsåsen till ett skum. Varva äpplen, lingon, havreblandningen och vaniljskummet i glas eller skålar. Toppa med vaniljskum och dekorera med lingon. Servera genast.
Till fyra portioner behöver du:
1 pkt (200 g) frysta (eller färska) lingon
4–5 inhemska äpplen
2 msk smör
1 tsk kanel
4 dl stora havreflingor
1 dl hackade pekannötter
3 msk farinsocker
½ tsk kardemumma
1 pkt (2 dl) vispbar vaniljsås
Recept: Minna Rautio-Pakaste
Foto: Mari Lahti