Rödbeta gör gott åt hjärnan, och har konstaterats stimulera både sinnet och ämnesomsättningen. Den här färggranna och vackra rätten piggar också upp dukningen en mörk höstkväll.
För 4 personer
Rödbetshummus
1 burk (230 g) kokta kikärtor
3 msk tahini
1–2 vitlöksklyftor
Saften av 1/2 citron
1 dl olivolja
150 g ättiksrödbeta
salt
Köttbullar
400 g malet kött av gris
1 liten lök
1 vitlöksklyfta
1 msk finhackad bladpersilja
1 ½ msk finhackad mynta
2 tsk ras el hanout-kryddblandning
½ tsk mald spiskummin
salt och svartpeppar
Därtill
granatäpplekärnor
rostade pinjefrön
bladpersilja
1. Börja med rödbetshummus
Det går snabbast med ättiksrödbeta, men du kan också koka rödbetorna. Skala vitlöksklyftorna och hacka rödbetorna. Mät upp alla hummusingredienser i en mixer. Mixa till en slät smet. Smaka av och lägg hummusen i kylskåpet medan du tillreder köttbullarna. Hummus håller bra i kylskåpet några dagar och smaken blir bara bättre. Du kan därför laga en större sats på en gång.
2. Köttbullsdeg
Skala och finhacka löken och vitlöksklyftorna. Rör ihop ingredienserna till degen och trilla små köttbullar. Köttbullarna får den karaktäristiska marockanska smaken av ras el hanout, det nordafrikanska kökets populäraste kryddblandning.
3. Stek köttbullarna
Det är enklast att grädda köttbullarna i ugnen. Rada dem på en ugnsplåt med bakplåtspapper och grädda i 200 grader cirka 15 minuter. Du kan också steka köttbullarna i en stekpanna med en droppe olja och vara aningen mer energisnål.
4. Servera
Servera hummus i ett lågt serveringskärl med de varma eller kalla köttbullarna ovanpå. Strö över rostade pinjefrön, granatäpplekärnor och bladpersilja.
Recept: Hanna Hurtta
Bild: Mari Lahti