Till en kastrull pumpasoppa behöver du:
1 butternutpumpa (ca 1,2 kg)
2 msk olja
1 lök
3 vitlöksklyftor
1 msk riven ingefära
1 tsk currypulver
400 ml kokosmjölk
ca 4 dl grönsaksbuljong
½ citrons saft
salt och svartpeppar
koriander
Till honungs- och sojarostade nötter:
2 dl nötter
2 msk sojasås
2 msk honung
2 tsk olja
Börja med nötterna:
Blanda ihop sojasåsen, honungen och oljan och tillsätt nötterna. Lägg ut nötterna på ett bakplåtspapper på ugnsplåt och rosta dem i 180 grader i cirka 10 minuter. Vänd nötterna efter halva tiden och håll koll på att de inte blir brända. Låt svalna.
Fortsätt med pumpan:
Halvera pumpan på längden och kärna ur den med en sked. Skär upp pumpan i cirka två centimeter tjocka skivor och bred ut dem på ett bakplåtspapper på ugnsplåt. Pensla med 1 msk olja och rosta i 200 grader i 40 minuter. Låt svalna en stund och riv bort skalen.
Blanda soppan:
Skala och hacka löken och vitlöksklyftorna. Riv ingefäran. Hetta upp 1 msk olja i en kastrull och fräs löken i några minuter. Tillsätt vitlöken, ingefäran och currypulvret och fortsätt fräsa i ett par minuter till. Tillsätt den rostade pumpan, kokosmjölken och så mycket grönsaksbuljong att grönsakerna täcks. Låt koka i 15 minuter.
Sista finishen:
Mixa soppan. Smaksätt med citronsaft, salt och svartpeppar. Servera med honungs- och sojarostade nötter och färsk koriander.