Den här pajen lyckas du säkert med! Använd färdig botten för att snabbt och behändigt trolla fram nåt gott till vårlunchen eller mellanmålet.
För 1 paj behöver du:
1 stor platta bladdeg (600 g)
1 ägg
2 msk frön
2 klyftor vitlök
färsk timjan
100 g smakrik ost (t.ex. cheddar) riven
200 g creme fraiche
salt och svart peppar
450 g sparris
150 g broccolini
fingersalt
rucola eller rucolaskott
citron i skivor
Börja med degen:
Tina en bladdegsplatta och kavla ut den. Markera en cirka 2 cm bred kant runt degen genom att trycka lätt med en kniv eller degsporre. Pensla kanten med ägg och strö över med frön.
Fortsätt med fyllningen:
Skala och hacka vitlöken. Hacka timjanen. Blanda vitlöken, timjanen och den rivna osten med creme fraiche. Krydda blandningen med salt och svartpeppar. Häll fyllningen på degen och bred ut den jämnt ända till kanten.
Tillsätt grönsakerna:
Skär bort den träiga änden på sparrisarna och skala dem om nödvändigt. Lägg sparrisen och broccolinin på degen och häll en skvätt olivolja på dem. Grädda pajen i 200 grader och cirka 25 minuter.
Kom ihåg den sista finishen:
Avsluta med fingersalt, rucolaskott eller rucola samt med citronskivor, så kan dina lunchgäster pressa ut lite saft på sin pajbit.
Recept: Hanna Hurtta
Bild: Kirsi-Marja Savola