Nyttigt krubb

Hemlagad iskender kebab brädar restaurangversionerna i både smak och hälsosamhet. Dess hemlighet ligger i de inhemska rostade rotfrukterna, de växtbaserade kebabstrimlorna och den bästa såsen i världen.

Börja med såsen. Fräs löken ett par minuter i en kastrull med olja. Tillsätt kryddorna och fräs färdigt. Rör i de passerade tomaterna, saltet och sockret. Låt sjuda på låg värme i cirka 10 minuter. Mosa såsen slät, om du vill, och låt svalna.

Tillaga rotfrukterna och kebaben. Skär rotfrukterna i stavar och lägg dem på ett bakplåtspapper på en ugnsplåt. Häll över olja och strö med salt och sesamfrön.

Rotfruktsiskender låter sig lagas även på köttkebab om du föredrar det.

Rosta rotfrukterna i ugn i 225 grader i cirka 15 minuter. Värm upp vegokebaben enligt anvisningarna på förpackningen. Gör i ordning portionerna.

Lägg upp alla ingredienser i skilda högar på serveringsfat och fullborda med kebabsåsen, yoghurten, rödlöksringarna och örterna.

Till fyra portioner behöver du:

Kebabsås:
1 liten lök hackad
2 vitlöksklyftor fint hackade
1msk rybsolja
1 tsk paprikapulver
1 tsk spiskummin
½tsk chilipulver
300g passerade tomater
1 tsk salt
1 tsk socker

Rostade rotfrukter:
1,2 kg rotfrukter (t.ex. morötter, palsternacka, kålrot)
ca. 3 msk rybsolja
1 tsk salt
2 msk sesamfrön

Dessutom:
400 g vegokebab (t.ex. Vöner)
rybsolja till stekning
2 dl turkisk yoghurt
rödlök i ringar
rucola
mynta
bladpersilja

Recept: Riikka Kaila
Foto: Kirsi-Marja Savola