Förbered rotfrukterna

Sätt ugnen på 200 grader. Skala rotfrukterna och skär dem i bitar på 4 x 4 cm. Skala rödlökarna och skär dem i tjockare skivor.

Gör i ordning grytan

Ställ ugnsgrytan på spisen. Häll i oljan och hetta upp den, bryn lökarna i oljan. Tillsätt kanelen, koriandern, saltet, pepparn och harissakrämen. Rör runt i en minut och lägg i rotfruktstärningarna. Blanda i honungen och tomatsåsen. Skölj tomatsåsburken med en deciliter vatten och häll det i grytan. Koka upp tills det sjuder.

Grädda i ugnen

Lägg på locket och ställ in grytan i ugnen. Grädda i 30–35 minuter tills rotfrukterna är lite mjukare men fortfarande fasta. Ta ut grytan från ugnen.

Sista finishen

Sätt på ugnens grillfunktion. Låt kikärterna rinna av och tillsätt dem i grytan. Smula sönder fetaosten och strö den över grytan. Ställ tillbaka grytan i ugnen och låt grädda utan lock tills fetaosten fått lite färg. Strö över hackad persilja och servera med kokt mathavre.

Till fyra portioner behöver du

  • 4 morötter
  • 1 palsternacka
  • 250 g rotselleri
  • 2 gulbetor eller samma mängd kålrot
  • 2 rödlök
  • 3 rkl rybsolja
  • 1 tl malen kanel
  • 1 tl malen koriander
  • 1 tl salt
  • ¼ tl svartpeppar
  • ½–1 rkl harissakräm
  • 1 rkl flytande honung
  • 1 tlk (500 g) tomaatsås (passata)
  • 1–2 dl vatten
  • 1 tlk kikärter
  • 1 pkt feta eller veganskt alternativ till fetaost
  • ½ krukpersilja

TILLBEHÖR: mathavre eller liknande.

Kuvituskuva

Recept: Minna Rautio-Pakaste
Bild: Mari Lahti

annat intressant för dig