Till en kastrull pumpasoppa behöver du:
1 butternutpumpa (ca 1,2 kg)
2 msk olja
1 lök
3 vitlöksklyftor
1 msk riven ingefära
1 tsk currypulver
400 ml kokosmjölk
ca 4 dl grönsaksbuljong
½ citrons saft
salt och svartpeppar
koriander

Till honungs- och sojarostade nötter:
2 dl nötter
2 msk sojasås
2 msk honung
2 tsk olja

Börja med nötterna:
Blanda ihop sojasåsen, honungen och oljan och tillsätt nötterna. Lägg ut nötterna på ett bakplåtspapper på ugnsplåt och rosta dem i 180 grader i cirka 10 minuter. Vänd nötterna efter halva tiden och håll koll på att de inte blir brända. Låt svalna.

Fortsätt med pumpan:
Halvera pumpan på längden och kärna ur den med en sked. Skär upp pumpan i cirka två centimeter tjocka skivor och bred ut dem på ett bakplåtspapper på ugnsplåt. Pensla med 1 msk olja och rosta i 200 grader i 40 minuter. Låt svalna en stund och riv bort skalen.

Blanda soppan:
Skala och hacka löken och vitlöksklyftorna. Riv ingefäran. Hetta upp 1 msk olja i en kastrull och fräs löken i några minuter. Tillsätt vitlöken, ingefäran och currypulvret och fortsätt fräsa i ett par minuter till. Tillsätt den rostade pumpan, kokosmjölken och så mycket grönsaksbuljong att grönsakerna täcks. Låt koka i 15 minuter.

Sista finishen:
Mixa soppan. Smaksätt med citronsaft, salt och svartpeppar. Servera med honungs- och sojarostade nötter och färsk koriander.

Prova de kryddiga nötterna även till sallad eller som tilltugg!

Drygt och gott! Även den här soppan blir bara godare när den värms upp igen.

Recept: Hanna Hurtta
Bild: Kirsi-Marja Savola

Sinua saattaisi myös kiinnostaa