
Kålroten i rampljuset
Den traditionella rotfrukten har potential långt utöver kålrotslådan. Prova rostade kålrotsklyftor med örtkryddad yoghurt. Du kommer att bli nyförtjust i den gamla bekantingen!
Förbered den största stjärnan. Skala kålrötterna och skär dem i klyftor. Rör ihop oljan, honungen och srirachasåsen. Lägg ut kålrotsklyftorna på en ugnsplåt med ett bakplåtspapper. Blanda i kryddsåsen. Strö med salt.
Rosta rotfrukterna. Värm upp ugnen till 225 grader och sätt in kålrotsklyftorna i 20 minuter eller tills de är krispiga. Vänd dem en gång under rostningen.
Gör i ordning såsen. Tillred yoghurtsåsen medan kålrotsklyftorna ligger i ugnen. Rör ihop yoghurten, örterna och de övriga ingredienserna.
Vid servering: Bre ut yoghurtsåsen på ett serveringsfat och lägg ut kålrotsklyftorna på såsen.
Ge den en vacker touch med rostad lök, färsk chili och koriander. Garnera med limeklyftor.
Till en förrätt eller tillbehör för fyra behöver du:
1–2 kålrötter (ca 650 g)
2 msk rybsolja
1 ½ msk honung
1 msk sriracha eller annan chilisås
½ tsk salt
Yoghurtsås:
2 dl turkisk yoghurt
1 klyfta vitlök
2 msk limesaft
1 dl finhackade örter (t.ex. koriander,
mynta, gräslök)
½ tsk salt
Garnering:
rostad lök
färsk chili
färsk koriander
Recept: Hanna Hurtta
Foto: Kirsi-Marja Savola
Annat intressant för dig
- Iakttagelser
Hållbarhetsinformation – vad får man säga nuförtiden?
Reglerna för hållbarhetsinformation ändras. Vår kommunikationsexpert Oona Björkbacka funderar på det aktuella ämnet.
- Aktuellt
Kundtjänstmotorn
Christian Lax leder kundtjänstens bakgrundsteam och njuter av att lösa problem. På sin fritid är han en entusiastisk gatufotograf. Vi…
- Marknadsöversikt
Elmarknadsöversikt: våren 2025
Den gångna vintern har varit mild i Norden och elpriset har hållits på en måttlig nivå. Norge och Sverige har…