
Fajitas i finsk stil
Att fylla tortillor efter egen smak är ett kul matpyssel för hela familjen.
Ugnsbakade inhemska rotfrukter och trendig texmex passar perfekt ihop. Den här fajitasen är så enkel att det inte går att misslyckas.
För fyra personer behöver du:
500 g rotfrukter (morötter, palsternacka, kålrot)
1 rödlök
250–300 g okryddad tofu
2 msk olja
2 msk tacokrydda
1 tsk salt
8 små tortillor
(havre-)gräddfil
tomatsalsa
sallad
koriander
limeklyftor
Tofun kan bytas ut mot stekt kycklingfilé i strimlor.
Förbered fyllningen:
Skala rotfrukterna och skär dem till fingertjocka och -långa bitar. Skala rödlöken och skär den i klyftor. Pressa överflödig vätska ur tofun och skär den i strimlor.
Krydda och stek:
Blanda oljan och tacokryddan med rotfrukterna och tofustrimlorna och bred ut dem på bakplåtspapper på en ugnsplåt. Krydda med salt.
Värm ugnen till 225 grader och stek rotfrukterna i cirka 15 minuter. Slå in tortillorna i folie och låt dem värmas upp i ugnen med rotfrukterna i fem minuter.
Sätt samman portioner:
Fyll tortillorna med rotfrukter och tofu och toppa med gräddfil, tomatsalsa, koriander och limeklyftor.
Recept: Hanna Hurtta, Riikka Kaila
Bild: Kirsi-Marja Savola
Annat intressant för dig
- Mat & recept
Värmande ugnsgryta med fetaost
På vintern kommer de inhemska rotfrukterna till undsättning för den som vill laga vegetariskt. Det lilla extra i den här…
- Energitips
Att optimera småskalig produktion under de negativa timmarna på elbörsen – lönsamt eller inte?
Under de senaste fyra åren har antalet negativa timmar på elbörsen flerdubblats. År 2020 var det totala antalet minustimmar 9,…
- Aktuellt
Fjärrvärmelager ska tjänstgöra året runt
Vasa Elektriska investerar i att bygga ut kapaciteten i fjärrvärmelagret i Vasklot. I fortsättningen tjänstgör lagret ännu bättre också vid…