
Äpplet överraskar som nachos
Höstens äpplen kan bli till många sorters delikatesser, men den här har du knappast smakat på. Äppelnachos är en superlättlagad efterrätt eller ett mumsigt tilltugg som stjäl ditt hjärta.
Testa denna perfekta smakkombination! Kolasåsen och chokladen ger sötma, myntan, lingonen och äpplet fräschhet.
1. Börja med kolasåsen
Smält sockret i en kastrull och blanda i grädden under vispning. Låt koka i cirka fem minuter. Vispa ner smöret och saltet. Låt svalna.
2. Förbered äpplen och chokladen
Ta bort kärnhusen och skär äpplena i tunna skivor. Hacka chokladen till ett grovt kross med en kniv.
3. Gör i ordning nachofatet
Lägg ut äppelskivorna på fatet. Häll rikligt med kolasås på dem och strö över chokladkross, lingon och nonpareller. Avsluta med färsk mynta.
Till ett fat äppelnachos behöver du:
500 g äpplen
50 g choklad (t.ex. hassel-
nötschoklad)
kolasås
lingon
nonpareller
myntablad
Kolasås:
2 dl socker
2 dl vispgrädde
1 msk smör
(en nypa salt)
Psst! Gena genom att använda färdig kolasås.
Recept: Hanna Hurtta
Bild: Kirsi-Marja Savola
Annat intressant för dig
- Mat & recept
Värmande ugnsgryta med fetaost
På vintern kommer de inhemska rotfrukterna till undsättning för den som vill laga vegetariskt. Det lilla extra i den här…
- Energitips
Att optimera småskalig produktion under de negativa timmarna på elbörsen – lönsamt eller inte?
Under de senaste fyra åren har antalet negativa timmar på elbörsen flerdubblats. År 2020 var det totala antalet minustimmar 9,…
- Aktuellt
Fjärrvärmelager ska tjänstgöra året runt
Vasa Elektriska investerar i att bygga ut kapaciteten i fjärrvärmelagret i Vasklot. I fortsättningen tjänstgör lagret ännu bättre också vid…