Räcker det? Det gör det inte.

Elektrifiering är nyckeln till att minska utsläppen, men det kräver ett starkt och flexibelt elnät. Jarmo Leppinen, vd vid Vasa Elnät, funderar på om våra elnät är tillräckligt starka.

Klimatförändringen är en av de största utmaningarna som mänskligheten står inför under detta århundrade. Den utgör ett allvarligt hot mot den biologiska mångfalden, människors hälsa, ekonomin och säkerheten. Det är därför viktigt att alla aktörer i samhället drar sitt strå till stacken för att minska utsläppen och ställa om till förnybar energi.

Ett av de viktigaste sätten är att elektrifiera sektorer som transport, industri och uppvärmning.

Elektrifiering innebär att man istället för fossila bränslen använder förnybart producerad el som energikälla på ett så effektivt sätt som möjligt.

För att elektrifieringen ska vara möjlig behövs ett pålitligt, flexibelt och hållbart elnät. Elnätsbolagen spelar en viktig roll i denna process genom att möjliggöra överföring av el från producenter till konsumenter och upprätthålla balansen och leveranssäkerheten i elsystemet.

I samband med beredningen av Vasa Elnäts utvecklingsplan för 2024 konstaterade vi att förbrukningstopparna i vårt område kommer att öka kraftigt under de kommande tio åren, och att det samtidigt hela tiden kommer att tillföras betydande mängder förnybar produktion till nätet. Utöver de investeringar i leveranssäkerhet som fortfarande pågår är vår andra stora insats att säkerställa tillräcklig nätkapacitet, också genom föregripande investeringar.

Energimyndighetens nya tillsynsmodell, som trädde i kraft i början av året, kastar en skugga över denna utveckling och försämrar avsevärt nätbolagens förmåga att svara på dessa utmaningar.

Den enskilt största faktorn är avskaffandet av inflationsskyddet i värderingen av distributionsnätet. Detta är kortsiktigt och äventyrar framgången för den elektriska omställningen.

I Finland är det dags att agera och se till att det skapas nya investeringar i vårt land. Tack vare starka elnät och en god utveckling av förnybar produktion kan vi ta emot elintensiva investeringar, men bara i begränsad omfattning. Elnäten kräver också betydande förstärkningar. Samtidigt måste tillståndsprocesserna effektiviseras så att byggandet av nödvändiga ledningar och komponenter blir så smidigt som möjligt.

Vi skulle vilja se en förändring av styrmodellen så att den stöder denna för samhällsekonomin viktiga process.

Elnätsbolaget har en stor roll när det gäller att motverka klimatförändringen, men behöver stöd och incitament för att kunna agera ansvarsfullt och proaktivt.

Målen för den gröna omställningen kommer inte att uppnås om vi inte investerar tillräckligt i elnätet.

Jarmo Leppinen
verkställande direktör
Vasa Elnät Ab