Försäljning av solel – sälj din överskottsel till oss
Vill du sälja solel? Sälj din överskottsel till oss! Vi köper solel från hela Finland till konkurrenskraftiga priser. Nedan berättar vi allt du behöver veta om försäljning av solel samt om dess pris, överföringsavgift och beskattning.
Solelens pris – vi betalar en konkurrenskraftig ersättning
Den ersättning vi betalar dig för solel motsvarar spotpriset på el. Vi debiterar en marginal på 0,20 cent/kWh.
Med spotpris på el (cent/kWh) avses elens timvisa pris för Finlands prisområde på den nordiska elbörsen Nord Pool. Du kan lätt följa utvecklingen av spot-priset via Vasa Elektriskas mobilapp. Observera att appen visar spotpriset med moms.
Teckna ett avtal för egen produktion längre ner på sidan.
Avkastningen får du tillgodo på elräkningen
Den överskottsel du säljer får du tillgodo på din elräkning: dina försäljningsintäkter dras av från elräkningens slutsumma. På så sätt kan du minska din elräkning med din egen produktion.
Du måste vara vår elkund hos oss för att vi ska kunna köpa solel av dig. Om du inte redan är kund hos oss kan du teckna ett elavtal smidigt på nätet. Vi säger upp ditt nuvarande elavtal åt dig.
Om du redan är kund hos oss kan du teckna ett avtal för egen produktion här.
Sju skäl att välja Vasa Elektriska
- Service över hela Finland. Det spelar ingen roll vilket överföringsbolags område du bor på. Du kan beställa el från oss och sälja din solel till oss oavsett om du bor i Utsjoki eller Hangö.
- Konkurrenskraftiga priser. Vi säljer el och köper solel till konkurrenskraftigt pris.
- Brett utbud av elavtal. Hitta den elprodukt som är förmånligast för just dig!
- Inspirerande kundförmåner såsom en högklassig kundtidning.
- Vår app och Onlinetjänsten, där du enkelt kan följa din energianvändning.
Beställ el och teckna ett avtal om försäljning av solel.
Teckna ett avtal för egen produktion
För att kunna sälja din överskottsel till oss bör du ingå ett försäljningsavtal eller ett avtal om småproduktion med oss. Om du inte ingår ett avtal och överför solel till nätet får du ingen ersättning för elen.
Det lönar sig att genast ingå ett småproduktionsavtal när du känner till produktionsanläggningens förbrukningsplatsnummer. På så sätt är den redo när du får tillstånd av elbolaget att slå på solelanläggningen.
Beställ avtal för Småskalig energiproduktion
”*” anger obligatoriska fält
Sälj solel – så här kommer du igång
Har du installerat dina solpaneler och är redo att ansluta din solelanläggning till nätet? Följ stegen nedan för att sälja din el till oss!
Kontrollera anvisningarna på det lokala nätbolagets webbplats så vet du hur du ska gå till väga. Så här fungerar det på Vasa Elnäts område:
- Bli vår elkund. Då kan vi köpa din överskottsel och ersätta dig för den el du säljer på din elräkning.
- Fyll i blanketten för allmän information på det lokala elnätsbolagets webbplats. Fyll i blanketten här för Vasa Elnäts område. Be vid behov din elmontör eller elentreprenör som installerade din solpanel om hjälp.
- Entreprenören gör en ibrukstagningsbeställning till det lokala elnätsbolaget. Vänta tills du får a) produktionens förbrukningsplatsnummer b) lov att ta anläggningen i bruk.
- Efter att ha tagit emot ibrukstagningsbeställningen, kontaktar elnätsbolaget dig och tar vid behov hand om bytet av elmätare. För att sälja el måste du ha en modern dubbelriktad elmätare.
- När elnätsbolaget skickar dig produktionens förbrukningsplatsnummer kan du teckna ett avtal för egen elproduktion med oss, där vi avtalar om försäljning av överskottsproduktionen.
- När du får lov att ta anläggningen i bruk från elnätsbolaget kan du slå på produktionsanläggningen. Kom ihåg att teckna försäljningsavtalet före detta, så att vi kan betala dig för den överskottsel som du matar in i nätet.
Värt att komma ihåg:
I fortsättningen har anläggningens förbrukningsplats två nummer. Numret på produktionens förbrukningsplats är ett annat än numret på fastighetens förbrukningsplats. Du kan inte ingå ett försäljningsavtal med numret på fastighetens förbrukningsplats. För detta behöver du numret på produktionens förbrukningsplats.
Det kostar inget att byta till dubbelriktad mätare. Lagen förpliktar alla fastigheter att ha en dubbelriktad mätare före utgången av 2024.
Vasa Elektriska och Vasa Elnät är två olika aktörer. Om du exempelvis undrar hur lång tid det tar att få lova att slå på produktionsanläggningen kan du ringa Vasa Elnäts Anslutningstjänst på tfn 06 324 57 60 eller skicka ett meddelande till adressen anslutningstjanster@vasaelnat.fi.
Överföringsavgift för solel och beskattning
Överföringsavgiften för solel varierar mellan nätbolagen. Vasa Elnät, som äger elnätet i Vasa, tar inte ut någon överföringsavgift för försäljning av solenergi. Andra nätbolag kan ta ut en överföringsavgift, men den kan vara högst 0,07 cent/kWh.
Skyldigheten att betala elskatt gäller inte småproducenter vars produktionsanläggning har en effekt som understiger 100 kVA. I hushållen är produktionsanläggningarna i allmänhet alltid mindre effektiva än så, med andra ord gäller beskattningen inte vanliga solelsystem som installeras i hemmet.
Producera solel lönsamt
Ett solelsystem är en stor anskaffning och det lönar sig att noga överväga dess lönsamhet i fråga om den egna fastigheten. Enligt den nuvarande tumregeln får du bättre ekonomisk nytta ju mer energi du själv kan använda.
Om du funderar på att skaffa en egen produktionsanläggning lönar det sig att ta del av ditt lokala elnätsbolags anvisningar om anslutning av egen produktion till nätet. På så sätt kan du försäkra dig om att det är möjligt att utnyttja din produktionsanläggning. Vasa Elnäts anvisningar hittar du här.
Priset på solel i ett nötskal
- För solel betalar vi spotpris, från vilket vi drar av en förmedlingsavgift på 0,20 cent/kWh.
- Överföringspriset varierar mellan nätbolagen. Inom Vasa Elnäts område är överföringen gratis.
- Ingen skatt tas ut på försäljning av solel.
- Du kan endast sälja solel till din elleverantör.
- Intäkterna från försäljningen av solel ersätts till dig på din elräkning.
- Be entreprenören om hjälp med att fylla i webbolagets blankett om allmänna uppgifter. Entreprenören tar också hand om anmälan om ibruktagande.
- Teckna genast ett avtal om försäljning av solel när du får numret på produktionsanläggningens elförbrukningsställe.
Fråga mer via Kundtjänst eller beställ ett småproduktionsavtal genom att fylla i formuläret.
Frågor om att sälja överskottsenergi
Hur gör jag för att sälja överskottsenergi?
- Ansök om att ansluta din produktionsanläggning till det lokala distributionsnätet och ingå ett nättjänst- och anslutningsavtal för elproduktion med ditt lokala elnätsbolag.
På så sätt får din produktionsanläggning ett nummer för produktionens förbrukningsställe. Numret behövs för att sälja el. Det går snabbare om du känner till numret, men vi kan också ta reda på det åt dig.
- För att teckna ett avtal, ring eller mejla vår kundtjänst.
- Efter att avtalet har tecknats sköter vi allt åt dig, och du får automatiskt ersättning för din överskottsel på din elräkning.
Var ser jag hur mycket el jag sålt?
Din elfaktura kommer från och med nu att ange både den energi du förbrukat och den energi du sålt. Via räkningen är det enkelt att följa med hur mycket el du har sålt och vilken ersättning du har fått.
Hur mycket kan jag tjäna på att sälja el?
För överskottsel betalar vi elens timvisa pris för Finlands prisområde. Från detta belopp avdras ännu förmedlingsarvodet (0,20 cent/kWh). Ditt distributionsnätbolag fakturerar också överföringsavgiften för produktionen enligt sin egen tariff. Inom Vasa Elnäts område är överföringsavgiften 0 €.
Hur kan jag kolla hur mycket nytta jag fått av nettoberäkningen?
Tyvärr har vi inget servicegränssnitt dit vi just nu kunde överföra statistik över just nettoberäkningen. I Fingrids kundportal kan du följa med hur mycket el du förbrukat samt hur mycket producerat under en viss tid.
Kan jag gå med förlust om spotpriset är lågt eller på minus?
Om elens spotpris är lågt under en timme kan det hända att du blir på minus efter att vi har debiterat förmedlingsavgiften på 0,20 cent/kWh. Men det kan bara vara några cent. Vanligtvis varierar spotpriset mycket under ett dygn och håller sig inte mycket lågt eller på minus under en lång tid.
När spotpriset är lågt lönar det sig alltså att utnyttja produktionen av solpanelerna i hemmet och inte sälja den som överskottsel. Om du inte kan schemalägga elanvändningen för de här timmarna och vill spara några cent kan du begränsa solpanelernas produktionskapacitet från växelriktaren eller stänga av systemet. På så sätt producerar du inte överskottsel till försäljning.
Solpaneler ger dock sina ägare främst ekonomiska fördelar.
Om du märker att spotpriset sjunker lågt eller på minus när solen skiner lönar det sig att använda den egna produktionen hemma: tvätta byk eller ladda elbilen.
Spotpriset för följande dag meddelas alltid på elbörsen, så du kan planera din elförbrukning på förhand om du vill. Det är bekvämast att följa prisutvecklingen i Fingrids Tuntihinta-app.
Går det skatt på försäljning av solel?
Inte när produktionsanläggningens effekt är mindre än 100 kVA. I hushållen är dimensioneringen av aggregaten nästan alltid under 100 kVA, vilket innebär att produktionen av solel inte beskattas.
Måste jag betala överföringsavgift på försäljning av solel?
Praxisen varierar mellan olika nätbolag. I vasaområdet ägs elnätet av Vasa Elnät, som inte tar ut någon avgift för försäljning av solel.
Vad innebär nettoberäkning av solel eller nettofakturering?
Nettoberäkning ger flexibilitet att tajma produktionen och förbrukningen av solel och ökar den ekonomiska nyttan vid försäljning av småskalig produktion. Nettofaktureringen trädde i kraft i Finland i början av 2023.
Nettofakturering innebär att elförsäljarens produktions- och inköpssituation automatiskt följs upp varje jämn timme i Fingrids nya Datahub-tjänst. Det innebär att kunden inte behöver använda den el som produceras på exakt den sekund då solen skiner. Till exempel hinner en tvättmaskin som startats om en kvart ännu utnyttja den producerade energimängden – och kunden behöver inte köpa den av nätbolaget.
Hur får jag en dubbelriktad elmätare?
När elentreprenören gör en anmälan om ibruktagande av din solelanläggning till det lokala elnätbolaget kontaktar elnätbolaget dig automatiskt om mätarbytet. I Finland kommer alla elmätare att bytas ut mot dubbelrikatde mätare före utgången av 2024.