Nya tider för loppisar
Loppmarknaderna är inget nytt fenomen, men de har fått nya kunder, nya stilar och nya former. Unga, ekologiskt tänkande och stilmedvetna har hittat till secondhand, vare sig det gäller design eller bruksföremål, men framför allt kläder. Idag är det trendigare än någonsin att fynda på loppis.
Största delen av Venla Rintalas, 22, kläder är köpta på loppmarknad. De låga priserna har gjort det möjligt att förnya garderoben även med studentbudget.
”Det är jätte sällan jag köper helt nya kläder i en vanlig butik. Dessutom verkar det som att jag gör bättre fynd på loppisar än i vanliga klädbutiker”, säger Rintala.
Rintala inledde sin loppiskarriär i högstadieåldern i Vittis där hon är uppvuxen, först närmast för att göra sin mamma sällskap. Men när det så småningom dök upp coola munkjackor och träningskläder från Nike ur klädhögarna började hon tjata på mamma om att komma ut på en loppisrunda flera gånger i veckan.
”Jag hade inte råd att åka till Tammerfors och shoppa varje månad, men på loppis kunde man hitta nya grejer”, berättar Rintala.
När en vän rekommenderade henne secondhandappen Zadaa hittade Rintala ett sätt att tjäna lite extra pengar. Först fotade hon främst sina egna gamla kläder för försäljning, men den enkla kanalen lockade henne till att leta efter säljbara kläder på bekanta loppisar. Där hittade hon för en billig peng till exempel Marimekko-plagg, som var i behov av lagning.
”Jag tänkte äh, jag tar risken! Jag lagar och rengör dem och försöker att sälja dem med en hyfsad marginal.”
Dyrgripar på de lägsta hyllorna
Idag bor Rintala i Lahtis med sin make Aleksi. Hon har hittat sina favoritloppisar där också. Dem besöker hon ett par gånger i veckan. En loppisrunda är för Rintala ett sätt att koppla av. Oftast går hon och fyndar för sig själv. För det mesta hittar hon kläder, skor och smycken. Rintalas loppisfynd har även imponerat på hennes äldre systrar.
”Jag har hittat helt sjukt fina saker och till och med dyra märkesplagg, till exempel en stickad tröja från Tommy Hilfiger som jag snyggade till med en noppborttagare. När mina systrar från Helsingfors kommer på besök vill de alltid gå en loppisrunda med mig”, säger Rintala.
Rintala har också försökt instruera sina vänner i att bli bättre skattsökare. Upptäcker man ett par intressanta grejer på ett bord är det lönt att ordentligt rota igenom hela bordet – också de lägsta hyllorna.
”Man hittar ju ingenting om man bara plockar en sak här och en annan där och sedan knallar vidare till nästa bord”, förfasar hon sig.
Ibland hopar det sig så många grejer i skåpet hemma hos Rintala att hon får lite ångest. Då kan hon bli rädd att hon inte får allt sålt.
”Men när jag sätter i gång och lagar, fotograferar och lägger ut dem till försäljning en och en, så blir skåpet nog tomt ganska fort.”
Rintala går också igenom och gallrar i sin egen garderob två gånger om året.
”Jag slänger aldrig något som någon annan skulle kunna uppskatta. Någons skräp kan vara en annans skatt.”
Trevligt med extra pengar
Rintala studerar sista året till tradenom och planerar att starta ett eget företag som ska coacha småföretagare i försäljningsstrategier och visuell innehållsproduktion. Att sälja saker på loppis ger studenten extra pengar att leva på. Det tar tid att leta efter kläder och att laga och fotografera dem, men flitigheten ger resultat.
”Jag vet ganska väl vad som är trendigt bland ungdomar just nu. Till exempel vintageskinnjackor går åt som smör i solsken om bara modellen är rätt. Jag köpte en jacka för 30 euro och sålde den vidare för 180 euro”, avslöjar Rintala.
Sin egen stil beskriver Rintala som flickaktig och elegant, men alltid med en twist.
”Jag tycker om att kombinera avskalad klädsel med till exempel en lite mer speciell jacka eller en färggrann väska. På sistone har jag haft en halskedja med ett hjärta av guld som jag hittade i skyltfönstret på en butik som säljer begagnade värdeföremål. De mer sällsynta vintagefynden behåller jag för mig själv.”
Text: Johanna Tilus
Foto: Mari Lahti
Sinua saattaisi myös kiinnostaa
- Aktuellt
Söker du rätt elavtal för ditt företag? Läs vår guide för val av företagsel!
Elen är ofta en stor utgiftspost för företag, och därför lönar det sig att noggrant välja företagets elavtal. Men hur…
- Energitips
Vad är det för skillnad på olika mätningssätt och vilket lönar sig mest?
Eftersom elmarknaden ändrat drastiskt de senaste åren så har intresset för elavtal i allmänhet ökat, och just ovannämnda frågor dyker…
- Energitips
Hemmets elförbrukning – vad utgörs den av
Vilken är den årliga genomsnittliga elförbrukningen i ett egnahemshus eller i en höghusbostad? Och hur räknar du ut elförbrukningen -…