Du känner dig pigg och energisk när du går från jobbet, men hemma är du plötsligt trött. Ska du vara orolig för hemmets inomhusluft?
”Inte nödvändigtvis, men om någon familjemedlem börjar uppvisa återkommande symptom, såsom ihållande hosta, lätt feber eller irritation i ögonen eller på huden, kan det vara skäl att be en expert på boendehälsa kontrollera att det inte döljer sig problem i konstruktionerna. Att bara mäta inomhusluften ger inte tillräcklig information”, säger Aila Laine-Sarkkinen, kundchef hos Inomhusluftföreningen.
Oftast är det ändå dålig ventilation som gör att man känner sig dåsig.
Antingen fungerar den nästan inte alls eller så är filtren så fulla med damm och smuts att ren luft inte kan flöda in.
Dessutom är det bra att se till att taket och fönsterkarmarna är i gott skick, hängrännorna är rena och silikonfogarna i badrummet är hela, för att det inte lömskt ska uppstå fukt och mögel i konstruktionerna.
”Du behöver ändå inte stressa alltför mycket över städning.”
“Visserligen vänjer man sig vid lukter i hemmet, men om luften verkligen är osund märker du det nog”, säger Laine-Sarkkinen.
Det finns några viktiga saker du kan göra för att hålla luften i hemmet frisk och bra:
1. Se till att ventilationen fungerar
Kontrollera att ventilationsfiltren är öppna och rena, och att luften kan cirkulera fritt. Om en tilluftsventil sitter bakom gardinbrädan ovanför fönstret styrs den svala luften direkt mot golvet i stället för taket, vilket känns som golvdrag. Byt ut ventilationsfiltren minst två gånger om året.
2. Sänk temperaturen
I normala fall är 20–21 grader nog. Får man kliande hud och torra slemhinnor i andningsvägar av torr vinterluft och centralvärme kan en luftfuktare eller helt enkelt en fuktig frottéhandduk hängd över en stolsrygg hjälpa. Om det börjar kondenseras fukt på insidan av fönstren kontrollera om ventilationen fungerar som den ska. Badrummet ska ha värmeelement eller golvvärme för att ta bort fukten.
3. Tvätta käder före användning
Nya textilier och andra material innehåller bl.a. ytbehandlingsmedel som avges till luften. Skaffar du en ny säng – låt den vädras väl innan du sover i den. Välj byggnadsmaterial och fasta möbler som fått Bygginformationsstiftelsens M1-emissionsklassificering. De avger mycket lite kemikalier till inomhusluften. Du kan kontrollera materialen på m1.rts.fi.
4. Elda med eftertanke
Med brasved bär du in lukter och mikrober. Se till att veden är ren och torr, och ta in bara den mängd du bränner åt gången. Även levande ljus avger små partiklar och gaser som är skadliga för hälsan. Ha inte levande ljus brinnande hela tiden eller fundera på att byta till batteridrivna ljus.
5. Vädra och städa
Starka, desinfekterande rengöringsmedel försämrar inomhusluften i synnerhet om de blir kvar på ytorna. Till exempel stålramarna runt spisplattorna eller en kastrull kan också rengöras med att gnida med en sockerbit. Eventuella fuktskador under parkettgolvet kan förebyggas genom att rengöra golvet med lämpligt rengöringsmedel utan alltför mycket vatten. Röj undan små saker som samlar damm och lägg undan dem i skåpen i stället. Tvätta med parfymfritt tvättmedel. Ibland kan det räcka med att vädra tvätten. Vädra också hemmet varje dag. På vintern kan du ta ut sängkläderna, mattorna och gardinerna. Medan de luftas kan du torka av väggarna och hyllorna.
Text: Johanna Tilus