Verksamhetsmiljöns särdrag i energibranschen
Grön omställning
Energibranchen påverkas just nu framför allt av de generella strävandena att minska utsläppen. Dessa syns lika väl i den nationella ekonomins riktlinjer som i branschens företags utsläppsmål och konsumenternas val. Den gröna omställningen har fört med sig nya, rena energikällor. Enligt Finsk Energiindustri rf. var andelen utsläppsfri elproduktion i Finland 94 % av den totala produktionen år 2023.
Trots detta är energibranschen den största källan till växthusgasutsläpp i Finland (källa: Statistikcentralen).
I Finland har staten strävat efter att främja omställningen genom olika former av stöd, bland annat genom att stöda investeringar i produktion av ren energi. Energibranschen regleras både på finsk och EU-nivå. Det har till exempel fastställts att användningen av kol i energiproduktionen ska upphöra senast 2029.
Branschernas utsläppsmål
Olika branscher har sina egna mål för att minska utsläppen, och bland dem finns stora industribrancher som använder mycket el i sin produktion. De globala utsläppsmålen påverkar också dessa branscher i strävan att övergå till användning av förnybar eller utsläppsfri el.
Finansiering
Utsläppsmål och andra hållbarhetsaspekter påverkar också olika finansieringsinstrument, till exempel tillgängliga offentliga stöd och företagens möjligheter att få lån.
I bakgrunden påverkar också till exempel EU-taxonomin, som definierar hållbar ekonomisk verksamhet.
Konsumenternas egen elproduktion
Under de senaste åren har konsumenterna också i allt större utsträckning blivit elproducenter och antalet solpaneler har ökat. I Finland påskyndades installationen av konsumenternas egna solpaneler av energikrisen 2022 och den medföljande ökningen av elpriset. Enligt Energimyndigheten ökade produktionen av solel med över 60 procent i Finland år 2022 jämfört med 2021.
Elektrifiering av samhället
En global trend som starkt påverkar energibranschen är elektrifieringen av samhället, där eldriven transport utgör en viktig del. En allt större del av samhället behöver el för att fungera. Transport, datacenter och kryptovalutautvinning är exempel på hur olika branscher ökar elförbrukningen.
Trots detta minskade Finlands elförbrukning med cirka 2 procent år 2023 jämfört med föregående år, enligt Finsk Energiindustri rf.
Självförsörjning och underhållssäkerhet
Den geopolitiska situationen har haft en stor inverkan på Finlands energipolitik. Rysslands invasion av Ukraina i februari 2022 gav upphov till handelssanktioner, och importen av el från Ryssland, som tidigare utgjorde en betydande del av Finlands elanskaffning, upphörde. Flödet av andra energikällor avbröts också på grund av sanktionerna.
Hot mot cybersäkerheten och effekterna av den geopolitiska situationen har förstärkt vikten av energisjälvförsörjning och underhållssäkerhet. År 2023 uppnådde Finland energisjälvförsörjning på årsbasis (källa: Fingrid).
Särdragens inverkan på energibranschens aktörer
Alla ovan nämnda fenomen är väsentliga inom energibranschen. Utsläppsmål och finansieringsinstrument styr energibranschen mot utsläppsfri produktion, vilket innebär behov av stora investeringar. Storleken på investeringarna inom energibranschen är en sak som ofta gör att återbetalningstiden för investeringarna sträcker sig tiotals år in i framtiden.
Nya produktions- och lagringslösningar för energi syftar ofta till att öka flexibiliteten i energisystemet och utjämna produktions- och förbrukningstoppar. Dessutom strävar man efter större kostnadseffektivitet och en minskning av utsläpp.
År 2023 togs följande lösningar inom produktion och lagring av energi ibruk där Vasa Elektriska var delaktig:
– vindkraftpark i Norrskogen, Närpes
– två nya elpannor vid Vaasan Voimas kraftverk i Vasklot, Vasa
– expansion av värmelagret i Vasklot, Vasa
– spillvärmeanläggning i anslutning till Påttska avsloppsreningsverket.
Därtill informerade vi om vår andel i en solpark av industriell storlek i Lappo (ibruktagning år 2025).
Den gröna omställningen och den allt större andelen av variabel förnybar energi i produktionen påverkar hela elmarknaden och skapar volatilitet.
Elpriset på elbörsen baseras på utbud och efterfrågan på el, och ju mer variation det finns i dessa, desto större blir också variationerna i marknadspriset.
Det finns ett behov av lösningar som skapar flexibilitet i efterfrågan, dvs. justerbar förbrukning. Balansen ökas också av lösningar där till exempel el- och värmeproduktionslösningar stöder varandra, utjämnar förbrukningstoppar och därmed också håller priset stabilare.
Samhällets ökande elbehov, nya former av förnybar energiproduktion och konsumenternas egen elproduktion ställer också nya krav på elnätsutvecklingen.
För samhällets utveckling är det av yttersta vikt att upprätthålla en hög leveranssäkerhet för elöverföring.
Det finns också lagstadgade krav på leveranssäkerhet för distributionsbolag. Därför behövs investeringar som stärker och vidare utvecklar elnätet.