Multerapi i Suonenjoki

Tiina Lähde och Heidi Kälkäjä såg ett behov för djurassisterad verksamhet och grundade häststallet Naavataival i Norra Savolax. Där förstår en islandshäst även personer med särskilda behov.

I inhägnaden på Tiina Lähdes hemgård i Suonenjoki står fyra rufsiga islandshästar: Possu, Ripe, Einar och Kirppu. Det är hennes och Heidi Kälkäjäs kollegor. Till kollegiet på Naavataival hör även katter, hundar, kaniner och kainuunharmas-får.

Lähde och Kälkäjä grundade Naavataival år 2019. För båda är djuren en livsstil. Dessutom är de båda närvårdare och har arbetat med personer med särskilda behov. Men det var hästarna som gjorde att de blev vänner. Det började när Kälkäjäs häst flyttade in i Lähdes stall.

”Jag och Heidi hade redan länge pratat om att det här i trakten inte fanns någon plats med djur som man på ett tryggt och enkelt sätt kunde besöka tillsammans med personer som behöver stöd. Därför grundade vi en”, berättar Lähde om början på företagets resa.

En del av Naavataivals ideologi är Green Care, eller natur- och djurassisterad omsorg. Den syftar till ett fysiskt, psykiskt och socialt välbefinnande. Kunderna på Naavataival är funktionsnedsatta i olika åldrar, och barn och ungdomar med särskilda behov. Stallet lockar också andra hästintresserade som trivs bättre på ett mindre stall.

Att grundarna har en bakgrund i vården är en viktig del av stallets framgång. Arbetet är lättare när man känner kundernas vardag. För att kunna erbjuda en lyckad upplevelse krävs känslighet, förståelse och färdighet att läsa människor. En del av kunderna kommunicerar inte med talat språk, andra är inom autismspektrumet, och någon är i behov av lugn.

Verksamheten kan också bestå av rekreation eller psykisk rehabilitering. Islandshästar har visat sig vara lämpligast för kundkontakt. De är människovänliga och sociala och har en lämplig höjd.

”Islandshästarna är av naturen lättillgängliga. De är söta och lurviga och inger oftast ingen stor rädsla. Man kan syssla med dem på många sätt: med fötterna på marken, ridande, med vagn, ute i terrängen eller på fältet”, säger Lähde Varje kund som deltar i djurassisterad verksamhet får en individuell plan där man definierar målet för personen.

Det kan vara att skapa kontakt med djuret, att bli lugn, att rida eller åka hästvagn, att smeka en kanin eller ett får.

”När en kund överträffar sig själv och njuter av verksamheten, är det en framgång. Vissa kan vara spända när de kommer in i stallet, men djuren väcker alltid en positiv reaktion”, berättar Kälkäjä.

Hästassisterad verksamhet förväxlas lätt med terapi, men företagarna betonar att det är två olika saker.

”Vi är inte terapeuter, men mångsidig kompetens och omvandlingsförmåga är till nytta. Utöver närvårdarutbildningen har vi yrkesexamen i arbete som naturinstruktör och producent av hästassisterade aktiviteter. Många kallar det här för multerapi. När man sysslar med en häst måste man fokusera helt på djuret. Då glömmer man sina bekymmer”, fortsätter Lähde.

Omsättningen för Naavataival har stigit stadigt, men företagarduon jobbar fortfarande också delvis på annat håll. Det skulle kunna finnas plats för ytterligare ett par hästar, men de vill hålla antalet så litet att de kan garantera att djuren får god skötsel och kunderna en mysig småstallsatmosfär och individuell handledning.

”Vi vill att också djuren gärna jobbar och kan återhämta sig efter arbetsdagen”, konstaterar Lähde

Ett arttypiskt liv

På Naavataival hos Tiina Lähde och Heidi Kälkäjä får djuren leva så arttypiskt som möjligt. Hästarna lever i flock på lösdrift. Frisk luft, rätt näring, sällskap av artfränder och vila är ett rättesnöre för ett gott liv för både människor och djur.

Energitips

Passa på och kolla fjärrvärmeutrustningen

Läs mer
Mat & recept

Smak av hösten

Läs mer
Aktuellt

Gott bruk för onda alger

Läs mer
På fritiden

Vänskapen kulminerar i svampgalenskap

Läs mer
Aktuellt

Lagom utmanande jobb

Läs mer
Hemma

Nya tider för loppisar

Läs mer
Iakttagelser

Räcker det? Det gör det inte.

Läs mer
Energitips

Att optimera småskalig produktion under de negativa timmarna på elbörsen – lönsamt eller inte?

Läs mer
Marknadsöversikt

Elmarknadsöversikt: hösten 2024

Läs mer
Hemma

Tystnad gör gott

Läs mer
Aktuellt

Seglarveteraner

Läs mer
Aktuellt

Färre utsläpp i sjöfarten

Läs mer