Anslut till fjärrvärme
Vårt fjärrvärmenätverk ligger i Vasa, Smedsby i Korsholm och centrala Lillkyro. Du kan enkelt skicka en offertförfrågan med hjälp av formuläret nedan. Om du vill ha förnybar fjärrvärme, beställ produkten Klimatgaranti.
Fjärrvärmeanslutning
i Vasaområdet
Vi kan ansluta nya och gamla byggnader till fjärrvärmenätet, som ligger inom vårt nätverksområde: Vasa, Smedsby i Korsholm och centrala Lillkyro. Se platsen på kartan. Om fastigheten ligger nära nätverksområdet, kontakta oss på nummer 06 324 5340 eller skicka ett meddelande till fjarrvarme@vasaelektriska.fi.
Beställ Fjärrvärme
Beställ fjärrvärme genom att fylla i anslutningsformuläret nedan. Formuläret är avsett för både privat- och företagskunder.
Du kan också ringa oss på nummer 06 324 5340 eller skicka ett meddelande till fjarrvarme@vasaelektriska.fi.
Begär offert på fjärrvärme
Så här får du fjärrvärme till din fastighet
- Fyll i offertförfrågningsformuläret eller kontakta vår fjärrvärmekundtjänst.
- Vi säkerställer att din fastighet kan anslutas till fjärrvärmenätet.
- Du får ett erbjudande från oss.
- Vi skickar värmeavtalet elektroniskt för underskrift.
- Vi håller ett planeringsmöte: vi kommer överens om placeringen av värmerören och byggtiden.
- Vi installerar fjärrvärmeröret.
- VVS-montören installerar värmeväxlaren.
- Fjärrvärmeanslutningen är klar!
Anslutningsarbetena tar ungefär en vecka
Fastigheten ansluts till fjärrvärmenätet med ett fjärrvärmerör. Vi kommer överens om installationstiden och placeringen av fjärrvärmeröret tillsammans med kunden vid planeringsmötet.
Vi gräver en installationsdike på tomten, installerar och isolerar fjärrvärmeröret och fyller igen installationsdiket. Detta tar vanligtvis cirka en vecka. VVS-montörens arbete med att installera värmeväxlaren tar vanligtvis några dagar.
Priset för fjärrvärmeanslutning
Priset för en fjärrvärmeanslutning för enfamiljshus och parhus är 4 300 euro. Företagsprissättningen baseras på företagsfastighetens storlek.
Vad är Klimatgaranti?
Klimatgaranti är en tilläggstjänst som garanterar att den fjärrvärme du köper är producerad med förnybar energi.
Vanliga frågor om fjärrvärme
Hur installeras fjärrvärmeanordningen?
Fastigheten ansluts till fjärrvärmenätet med en fjärrvärmeledning. För att installera den gräver vi ett installationsdike på tomten.
Vid ett planeringsmöte kommer vi överens med kunden om ledningens placering och tidsplanen för installationsarbetet. Vi hjälper också kunden att bestämma var värmeväxlaren ska installeras. Den placeras oftast i pannrummet eller garaget.
Installationen av värmeväxlaren ansvarar kundens VVS-entreprenör för.
Hur lång tid tar det att installera fjärrvärme?
Installationen tar totalt cirka två veckor.
Grävning av installationsdike, installation av fjärrvärmeledning, isolering, svetsning av ledning och fyllning av dike tar vanligtvis cirka en vecka.
Installationen av värmeväxlaren tar vanligtvis några dagar. Den utförs av en VVS-installatör. Installationen ingår inte i vår fjärrvärmeleverans, utan du måste beställa en VVS-installatör för att utföra installationen.
Är det möjligt att installera fjärrvärme på vintern?
Installationsarbetet utförs vanligtvis från vår till höst, men vid behov kan installationen också utföras på vintern. Om marken är frusen kan grävarbetet ta längre tid.
Är fjärrvärme lämplig som ersättning för oljeuppvärmning?
Att byta från oljeuppvärmning till fjärrvärme är enkelt, eftersom fastigheter med oljeuppvärmning redan har vattenburen golv- eller elementvärme. Allt som behöver göras i fastigheten är att byta värmekälla, dvs. den gamla oljepannan byts till en värmeväxlare.
När du beställer fjärrvärme, berätta för oss om storleken på din oljeförbrukning. Då kan vi uppskatta dina driftskostnader för fjärrvärme.
Vad är en värmeväxlare?
En värmeväxlare är en enhet som installeras i fastigheten och som överför värmen från fjärrvärmenätet till fastigheten. Värmeväxlarens storlek är i genomsnitt 50 cm x 70–80 cm x 30 cm, beroende på tillverkare.
Värmeväxlaren följer utomhustemperaturen och anpassar temperaturen på vattnet som cirkulerar i värmeelementen eller golvet. På så sätt hålls rumstemperaturen konstant oavsett utomhustemperaturens variationer.
Hur mycket kostar en värmeväxlare och var kan jag få tag på en?
Priset på en värmeväxlare inklusive installation är vanligtvis cirka 5 000–6 000 euro.
Kunden beställer värmeväxlaren via en VVS-entreprenör. VVS-entreprenören hjälper till att välja rätt modell.
Hur fungerar fjärrvärme?
I fjärrvärme överförs värmeenergi med hjälp av vatten som cirkulerar i fjärrvärmenätet. Vattnet värms upp i en produktionsanläggning och överförs via fjärrvärmenätet till fastigheter med fjärrvärme. Fastigheterna kan ha t.ex. vattenburen golvvärme eller värmeelement där varmt vatten cirkulerar och värmer upp rumsluften.
Med hjälp av en värmeväxlare värmer fjärrvärmevattnet vattnet som cirkulerar i fastighetens element- eller golvvärmesystem. På samma sätt värms också bruksvattnet.
Hur kan jag reglera temperaturen?
Temperaturen i hela fastigheten kan ändras genom att justera värmeväxlarens kurva.
Temperaturen i ett enskilt rum kan regleras i en fastighet med värmeelement med hjälp av elementets ventil.
Hur varmt är fjärrvärmevattnet?
Temperaturen på vattnet i fjärrvärmenätet kan variera beroende på utomhustemperaturen.
Tillflödestemperaturen, dvs. temperaturen på vattnet som kommer från fjärrvärmenätet till värmeväxlaren, kan vara upp till 110 grader.
Behöver fjärrvärmesystemet underhållas?
Innan uppvärmningssäsongen börjar kan du göra följande åtgärder för att försäkra dig om att allt är i ordning:
- kontrollera värmesystemets trycknivå och utför vid behov påfyllning och luftning
- kontrollera funktionen hos reglerventiler och pumpar
- kontrollera funktionaliteten hos styrutrustning för uppvärmning och varmvattenanvändning.
Kom också ihåg att regelbundet kontrollera i värmedistributionsrummet att det inte finns läckor i rör eller anslutningar i värmesystemet.
När ska värmeväxlaren bytas ut?
Fjärrvärme är en driftsäker uppvärmningslösning. Värmeväxlaren är långlivad, och ett byte blir vanligtvis aktuellt 20–30 år efter ibruktagningen.
Värmer fjärrvärmen upp bruksvattnet?
Ja, fjärrvärmen värmer också bruksvattnet.
Hur faktureras fjärrvärme?
Du får en faktura varje månad enligt den faktureringsmetod du valt. Fakturan består av en energiavgift, en månatlig grundavgift och skatter.
Hur mycket kostar det att använda fjärrvärme?
Se det aktuella priset här.