Redan nu har till exempel Levi’s och Google introducerat smarta jackor med vilka man kan styra sin telefon – till exempel byta låt eller hämta navigeringsinformation – genom att stryka på ärmen. Även Tommy Jeans har sin egen kollektion smarta kläder: XPLORE. De smarta kläderna vet när man tar på dem, och användaren tjänar poäng i en mobilapp genom att ha dem på sig. När man har använt kläderna länge nog får man en belöning, till exempel en rabatt när man köper nya kläder.
Smarta kläder får nya tillämpningar hela tiden. Ett av toppnamnen inom branschen är akademiforskare Johanna Virkki från Tammerfors universitet. Hennes forskningsgrupp har utvecklat bland annat fuktighetssensorer som kan avslöja svettning eller blödning. De kan vara till nytta för till exempel brandförsvaret eller i det militära – eller för den som ligger och solar på stranden. En sensor i baddräkten kan påminna om att det är dags att dricka vatten eller uppsöka skugga.
Forskningsgruppen har även utvecklat sensorer som avläser kroppens rörelser. De kan hjälpa människor att göra gymparörelser på rätt sätt.
Dessutom har gruppen tagit fram smarta t-shirts till ett äldreboende. Kläderna hjälper vårdpersonalen till exempel att kontrollera om en demenssjuk regelbundet öppnar sitt kylskåp – dvs. om han eller hon kommer ihåg att äta.
”Elektronik som är integrerad i kläderna har den fördelen jämfört med larmarmband att den är icke-påfallande och bekväm. När en apparat inte känns överflödig tar den demenssjuka inte av den”, säger Virkki.
Virkki och hennes kollegor använder RFID-teknologi, som många känner från kontaktlös kortbetalning, i sina chip. Ett chip som är lika stort som en pennspets sys in i plagget med en strömförande tråd, som fungerar som antenn. Den data som samlas skickas vidare till mobilen, som samtidigt förser chipet med ström.
Virkki är övertygad om att vi alla förr eller senare har ett smart klädesplagg i vår garderob. De stora användningsområdena väntar bara på att bli upptäckta.
”Ingen förstod att sakna det ständiga messandet förrän man uppfann SMS. Nu är situationen en helt annan.”
Text: Elina Vironen