Nya grannskap

Social gemenskap är dagens hetaste trend inom boende. Den bygger vidare på uråldriga traditioner av bygemenskap: att bära omsorg om våra närmaste, att göra saker tillsammans och dela på ansvar. Vi tog reda på vad modern social gemenskap innebär.

Samlingsrummet i flervåningshusets nedre våning fylls av sorl. Det stora bordet är dukat med sallad, baguetter, omeletter och bullar. Ett fyrtiotal grannar, en del i morgontofflor, andra mer uppklädda, tar för sig av brunchen. De vuxna betalar fyra euro för maten, barnen slevar i sig knackkorv och köttbullar gratis. Så här många grannar i samma rum en lördagsmorgon hör inte till vanligheterna i ett husbolag, men det här är precis den sociala gemenskap som man strävar efter i Generationskvarteret på Busholmen i Helsingfors.

Jonna Alavas son Mitja Ohtonen, 3, tumlar om i lekhörnan och ger sig inte ens tid för en bulle. Det lilla lektältet rasar ihop under leken.

Yhteisöllistä asumista. Kuva: Heli Blåfield

”Här i samlingsrummet leker kvarterets barn ibland om kvällarna. När Mitjas energinivå blir för hög därhemma känns det bra att kunna komma hit.”

Familjen flyttade till Busholmen i mars förra året. De har deltagit i den månatliga brunchen och gått till Mannerheims Barnskyddsförbunds klubb i de gemensamma utrymmena. Social gemenskap intresserar dem i synnerhet för barnets skull.

”Vi har inget särskilt socialt skyddsnät här eftersom mor- och farföräldrarna bor i norra Finland”, säger Alava. Hemkvarterets sociala gemenskap känns trevlig.

”Här kommunicerar grannarna med varandra och blir bekanta, vilket är annorlunda jämfört med våra tidigare erfarenheter av höghusboende.”

Bandträningar och filmkvällar

Namnet Generationskvarter kommer från tanken att föra samman människor i olika åldrar och med olika livsmiljöer. Kvarteret för cirka 400 invånare omfattar tre hus. Ett av husen inrymmer studentbostäder, ett annat Bostadsstiftelsens Hitas-lägenheter medan det tredje består av Setlementtiasunnot Oy:s hyres- och bostadsrättsbostäder. Planeringen av kvarteret inleddes år 2010
och utöver en grupp företag medverkade också Aalto-universitetet, Tekes, Finansierings- och utvecklingscentralen för boendet (ARA), miljöministeriet och Helsingfors stad. Det första huset blev färdigt år 2015, det sista för ett drygt år sedan.

När kvarteret planerades lyssnade man på invånarnas önskemål.

De tre husens gemensamma utrymmen blev stora och mångsidiga. På Stagen, dvs. scenen med en liten läktare, har man bland annat visat dokumentärfilmer. I bandträningsrummet hålls spelövningar med en instruktör en gång i veckan: tiden får utvisa om invånarna kommer att bilda ett kvartersband en vacker dag. En verkstad för små träarbeten är på kommande. Gymmet har också en personal trainer.

Kvarteret har väckt intresse och fungerar som provplats för många utomstående hobbyinstruktörer och forskare.

Också i traditionella husbolag bor det en brokig skara människor i olika åldrar, man ordnar gårdstalko och stiftar bekantskaper.

Det speciella med grannskapet på Busholmen är att social gemenskap utgör utgångspunkten för all planering. Utrymmena planerades för att invånarna skulle kunna träffas.

I Generationskvarteret samordnas gemenskapen av en kvartersvärd som kommer med uppslag och arrangerar verksamhet för invånarna. Men även i den urbana bygemenskapen får man trivas i sitt eget hem. Studenterna visar sig ganska sällan i de gemensamma utrymmena. Deras liv finns utanför hemmet och många byter bostad ganska ofta.

Spelregler behövs

”Social gemenskap kräver ett visst mått av strukturer”, säger Anna Rundgren, som njuter av brunchen med sin make och sina två söner. Det måste finnas spelregler för de gemensamma utrymmena och t.ex. hur ofta man kan boka dem för egna ändamål, så som familjefester. Familjen Rundgren har ordnat barnfester i gemenskapslokalen. Pojkarna tyckte också om lillajulsfesten och skinkbingot före julen. Socialt grannskap är välbekant för familjen. De bodde tidigare i ett trivsamt husbolag med en innergård som var i flitigt bruk.

Yhteisöllistä asumista. Kuva: Heli Blåfield

Gemenskapen är givande, men även utmanande, konstaterar många invånare på brunchen. Det märktes redan under förberedelserna: en del är storsinta, andra har en striktare syn på
hur man portionerar, dukar och serverar. Alla har sitt eget sätt och sina egna preferenser, och delaktighet kräver flexibilitet och kompromisser.

Grannarna i Generationskvarteret diskuterar redan ivrigt kommande händelser. Man har kommit överens om temat för de följande bruncherna: det blir veganmat och New York.

Text: Terhi Hautamäki
Bild: Heli Blåfield

Yhteisöllinen asuminen. Kuvassa korttelivalmentaja Miia Karppinen. Kuva: Heli Blåfield

Kvartersvärden skapar gemenskap

En ny form av grannskap skapar nya yrken. Miia Karppinen uttalar sig entusiastiskt om sitt jobb där hon skapar social gemenskap i ett helt kvarter tillsammans med invånarna.

Läs mer om social gemenskap och om Miias jobb i vår Nette-tidning.

Marknadsöversikt

Elmarknadsöversikt: vintern 2024–2025

Läs mer
Energianeuvonta

Stämning i kvällsmörkret: Vet det här om säsongsbelysning!

Läs mer
Fenomen

Begagnad lyx: “Vi ville sälja världens dyraste kläder begagnade”

Läs mer
Energitips

Passa på och kolla fjärrvärmeutrustningen

Läs mer
Mat & recept

Smak av hösten

Läs mer
Aktuellt

Gott bruk för onda alger

Läs mer
På fritiden

Vänskapen kulminerar i svampgalenskap

Läs mer
Aktuellt

Lagom utmanande jobb

Läs mer
Hemma

Nya tider för loppisar

Läs mer
Iakttagelser

Räcker det? Det gör det inte.

Läs mer
Energitips

Att optimera småskalig produktion under de negativa timmarna på elbörsen – lönsamt eller inte?

Läs mer
Marknadsöversikt

Elmarknadsöversikt: hösten 2024

Läs mer