I Kanada har man uppfunnit ett material som gör föremål och även människor osynliga. Verklighetens osynlighetsmantel baserar sig inte på trollkonst utan fysik. Det nya materialet är tillverkat av genomskinlig, vågformig plast som används i lentikulära bilder, som ser olika ut beroende på vilken vinkel de ses från. Tekniken kallas även lentikulär lins.
Osynlighetsmaterialet tillverkas genom att man sätter ihop flera plastark.
Materialet fungerar så att föremål som är bakom mittpartiet på det reflekterar ljuset så att det inte når betraktarens öga. I stället ser betraktaren det som finns till vänster och höger om föremålet. Därmed uppstår en illusion av osynlighet.
Materialets uppfinnare, den kanadensiska företagaren Guy Cramer, har utvecklat och sålt kamouflagekläder för militärt bruk i nästan tjugo år. Nu ville han ta kamouflagen till en ny nivå.
”Problemet med kamouflagemönstrat är att det bara fungerar i viss miljö och man ska helst stå stilla”, säger Cramer.
År 2010 hittade han på att prova om en lentikulär lins skulle kunna dölja föremål genom att splittra ljus. Då blev en första prototyp till osynlighetsmanteln till.
Att uppfinna saker sitter i hans gener: hans morfar Donald Hings var en av de första som utvecklade radio-telefoni.
”Efter gymnasiet arbetade jag sex år som min morfars forskningsassistent. Han lärde mig att innovera, lösa problem och tänka kreativt.”
Uppfinnaren har finskt påbrå. Hans mormor, Donald Hings hustru Rakel Saarukka invandrade till Kanada från Finland.
Cramer har tankar om att licensiera ut patenten på osynlighetsmaterialet till storföretag.
Om materialet kommer att användas även i konsumentprodukter återstår att se.
Text: Elina Vironen