4 orsaker till varför slöjd fascinerar

Det spelar ingen roll om du stickar mössor, odlar potatis eller fixar gamla möbler. Att skapa något med egna händer ger tillfredsställelse, och ofta är själva processen viktigare än slutresultatet.

Slöjdtrenden har varit stark de senaste åren och undantagstiden har förstärkt den ytterligare. Att göra själv ger sinnesro och för oss tillbaka till det trygga och bekanta. Läs fyra orsaker till varför vi fascineras av slöjd!

1. Samspel mellan hand och hjärna

Undersökningar av hjärnan har visat att händer och funktioner som har med händer att göra sysselsätter vår hjärna mycket mer än andra kroppsdelar.

Vi behöver handgripligen en beröring med omvärlden.

Att skapa med händerna är bra för hjärnan också därför att det lär oss nya kognitiva och motoriska färdigheter. Professor i slöjdvetenskap vid Östra Finlands universitet Sinikka Pöllänen har forskat om hantverkets och handarbetets betydelse för människan. Hon berättar att redan valet av material och råvaror ger oss välmående.

”Folk petar och smeker på dem i butiken och överväger noga varje inköp. Några personer som jag intervjuade för mina undersökningar berättade att det bästa är att sitta stilla och smeka på sitt pågående handarbete. Det var också en som sade sig gå i tygaffärer för att suga i sig färger.”

2. Gemenskap

Fast man kan slöjda på egen hand innebär intresset också en samhörighet: glädjen av att få feedback, lära av andra och dela med sig. Slöjdintresserade träffar varandra till exempel på stickkaféer och sy-lans. Ett sy-lan är ett kollektivt sömnadsevenemang dit alla kommer med egen symaskin och tillbehör.

Det finns även virtuella sy-lan som anordnas på nätet.

Programledare på Strömsö Lee Esselström har förkunnat slöjdens glädjebud i tv i nästan tjugo år. Hon tycker att de sociala medierna har ändrat på hur folk skapar med sina händer.

”Även yngre människor har alltid varit intresserade av hantverk, men nu vågar de visa mer vad de gör. Man kan föra dagbok på Instagram eller Pinterest och visa att nu håller jag på att sticka den här eller nu har jag täljt en virknål.”

Strömsö får en väldig massa feedback från tittarna. De berättar hur de blivit inspirerade att till exempel pyssla med garnfåglar, vilket de inte hade kommit på annars. Mest tycker tittarna om enkla och snabba handarbeten, som de kan göra hemma till exempel tillsammans med barnen.

”För hundra år sedan gjorde folk vad de behövde. Idag gör vi för att vi behöver göra. Själva processen är viktigare än slutresultatet.”

3. Stresslindring och sinnesro

Att göra saker och ting med händerna är en motvikt till dataarbete där man ofta inte ser vad man har åstadkommit under dagen. Det är någonting belönande med slöjd: en stickning växer varv för varv eller en möbel får en ny omgång färg.

”När folk har börjat leta efter sinnesro i meditation har många insett att man kan få samma känsla av att skapa med sina händer. I ett hantverk upprepar man ju ofta samma sak gång på gång”, säger Esselström.

Sinikka Pöllänen har i sina undersökningar kommit fram till att människor ofta väljer olika hantverk i olika livssituationer. När man har det tufft, till exempel efter en skilsmässa, startar man ofta ett utmanande projekt som kräver mycket koncentration och för tankarna bort från bekymren.

Esselström berättar att hon också har många olika handarbeten på gång för olika situationer, sinnesstämningar och humör.

”Jag har alltid något riktigt lätt på gång, till exempel en halsduk eller benvärmare. Då arbetar händerna automatiskt. Men när jag koncentrerar mig på att knyta knutar i en makramé kan jag inte tänka på något annat samtidigt.”

4. Ekologiskt tänkande och respekt för föremål

I sitt arbete på Strömsö märkte Esselström för ett tiotal år sedan att intresset för slöjd ökade dramatiskt i takt med tankarna kring miljö och hållbar utveckling.

”Man började tänka på hur föremålen hade tillverkats och var de kom ifrån. Och man började känna respekt för mormors virkade överkast som hon hade lagt flera hundra timmar på.”

Genom att göra själv får man sådana föremål omkring sig som man inte genast vill byta ut. När man har varit med om att tillverka något uppstår också en annorlunda respekt för inköpta saker. Redan att ha självtillverkade textilier eller andra saker omkring sig ger människan en känsla av välbefinnande, menar Sinikka Pöllänen.

”Många säger att när de ser sina handarbeten eller hantverk hemma känns det levda livet mer meningsfullt. Det har lämnat ett konkret avtryck.”

Text: Terhi Hautamäki
Bild: Mikko Lehtimäki

Mormorstrend och ung trädgårdsentusiasm

Kom du på dig själv med att gräva i blomrabatten och njuta av det? Kanske du planterade potatis i ett ämbar på balkongen, eller inspirerades av att göra en ställningstagande korsstygnstavla? Oroa dig inte – mormorstrenden är här.

Läs mer
Energitips

Passa på och kolla fjärrvärmeutrustningen

Läs mer
Mat & recept

Smak av hösten

Läs mer
Aktuellt

Gott bruk för onda alger

Läs mer
På fritiden

Vänskapen kulminerar i svampgalenskap

Läs mer
Aktuellt

Lagom utmanande jobb

Läs mer
Hemma

Nya tider för loppisar

Läs mer
Iakttagelser

Räcker det? Det gör det inte.

Läs mer
Energitips

Att optimera småskalig produktion under de negativa timmarna på elbörsen – lönsamt eller inte?

Läs mer
Marknadsöversikt

Elmarknadsöversikt: hösten 2024

Läs mer
Hemma

Tystnad gör gott

Läs mer
Aktuellt

Seglarveteraner

Läs mer
Aktuellt

Färre utsläpp i sjöfarten

Läs mer