Är kärlek elektricitet? Vasa Elektriska undersökte om känslor verkligen kan mätas

Kärlek och tillgivenhet mätas som en febertermometer mäter kroppstemperatur. Låter påståendet otroligt? Vasa Elektriska undersökte tre olika situationer för att se om känslor verkligen är elektricitet och hur mätdata kan stöda ett beslut.

”Förklaringen är naturlig. Att bli förtjust orsakar mätbara fysiologiska reaktioner i kroppen”, berättar Pekko Vehviläinen, teknologie doktor och expert på digitala hälsotjänster.

Vasa Elektriska bjöd in Vehviläinen som sakkunnig för att utreda hur mycket elektricitet det finns mellan människor, men också mellan djur och människor. Vid mätning av kärlek räknas nämligen inte antalet fjärilar som flyger i magen, utan man mäter hudens elektromagnetiska ledningsförmåga.

”När man blir förtjust ökar hudens elektriska ledningsförmåga”, berättar Vehviläinen.

Till exempel på en dejt märker du det kanske i form av att du börjar svettas; elektrisk ledningsförmåga och svettning är nämligen kopplade till varandra. När du sitter på fika med föremålet för din förtjusning kan situationen vara underbar, men samtidigt spännande och stressframkallande. Ditt sympatiska nervsystem blir aktivare, vilket får dig att svettas.

”Och vätska, i detta fall svett, är bra på att leda elektricitet”, sammanfattar Vehviläinen.

 

Pauliina Halttunen var en av deltagarna i Vasa Elektriskas undersökning. Hennes mätdata samlades på tre olika blindträffar. ”Jag blir lätt förtjust, och den data mätningarna gav var en välkommen bekräftelse på mina känslor”, säger Halttunen.

Att mäta känslor med smartring: ”Förtjusning orsakar positiv stress i kroppen”

Att mäta det egna välbefinnandet är i dag superpopulärt: över en tredjedel av finländarna har redan prövat det (My Data-utredningen, 2018).

Det finns ett enormt utbud av smarta armband och apparater på marknaden som mäter bland annat människans stressnivåer och återhämtning. Man behöver inte ens skaffa sig någon särskild pryl för att mäta sig själv, eftersom det finns appar som kan mäta till exempel steg och sömn.

Pekko Vehviläinen berättar att förtjusning, i form av hudens elektriska ledningsförmåga, kan mätas med hjälp av den inhemska smartringen Moodmetric. Arbetshälsoinstitutet har konstaterat att ringen är en tillförlitlig stressmätare och med hjälp av den har man bland annat undersökt  arbetsrelaterad stress bland landsbygdsföretagare.

”Att bli förtjust orsakar så kallad positiv stress i kroppen”, preciserar Vehviläinen.

Experten själv har haft en smartring i flera år och fick i Vasa Elektriskas undersökning äntligen testa den på andra.

Det första testet gjordes genom att bjuda ut singlar på blindträff. Under dejten mätte och analyserade Vehviläinen deras känslor.

”Mätkurvans nivå varierade beroende på vilken typ av person man mötte under träffen. Om man inte upplevde något stort intresse för den andra, sjönk mätkurvan och steg ingenstans från det”, beskriver Vehviläinen.

Läs mer om hur singeltestet framskred: Förtjusning är elektricitet på huden och kan mätas: ”Data bekräftade mina känslor”

Helsingforsbon Marko och hunden Welle deltog i Vasa Elektriskas undersökning som mätte tillgivenhet mellan hundägare och hund. ”Jag tror Welle tydligt visar sina känslor för människor som hunden betraktar som sin flock”, säger Marko.

Data eller känslor – vilkendera litar experten på?

I den andra fasen av Vasa Elektriskas undersökning fick hundägare  delta i ett test med sin hund. Vasa Elektriska ville ta reda på om elektricitet kan mätas också mellan människor och djur. Resultaten bekräftade att hunden verkligen är människans bästa vän, även när man ser till data.

Men hur är det, rekommenderar en mätexpert att lita mer på data eller på egna känslor, till exempel vid valet av partner eller sällskapsdjur?

”Båda har sina sidor! Om man är i valet och kvalet kan data vara till nytta. Men om man måste välja lönar det sig att hellre lita på sina egna känslor.”

Enligt Vehviläinen kan mätning av den egna kroppen ge bättre självkännedom, oavsett om det är fråga om att mäta förtjusning, sömn, motion eller återhämtning.

”Om du till exempel är psykisk överbelastad på jobbet, så motsvarar det en träning. Om du ytterligare tränar hårt efter arbetsdagen, kan du bli överansträngd. Ett smartur kan påminna dig om att det vore bättre att ta det lugnt i stället.”

När man mäter sig själv regelbundet börjar de egna känslorna och mätresultaten närma sig varandra, och i ett idealiskt läge behövs slutligen inga mätare.

Läs mer hur hundägare och hundar undersöktes:  Det finns elektricitet mellan Marko och hunden Welle: ”Data bekräftade att människor och hundar förstår varandra”.

Ett äkta fan arbetar med känslor, vet Alexandra Lehtonen, som gillar Koreapop. ”Jag lever mig verkligen in i det med hela mitt hjärta”, säger Lehtonen. I Vasa Elektriskas undersökning var Lehtonen enligt mätdata ett klart större fan än sina tävlingspartner.

”Rentav hundraprocentig förändring i vakenhet”

Kan passionerade fans jämföras med varandra? Den tredje testsituationen i Vasa Elektriskas undersökning byggdes kring en passionerad K-pop-fankultur. Det visade sig att också fans har elektricitet på huden.

”Data från smartringen visade det tydligt. Det uppstod rentav en  hundraprocentig förändring i vakenhetsgraden”, berättar Vehviläinen.

Hos människan kan man alltså mäta allt från puls och sömnkvalitet till en så abstrakt fråga som känslor – det vill säga man har redan kommit mycket långt från 80-talets banbrytande uppfinning pulsmätaren.

Framtidens mätmetoder utvecklas hela tiden. Till exempel kan känslor en dag eventuellt mätas direkt från hjärnan genom att man avbildar vilka känslor som syns i vilken del av hjärnan.

Vehviläinen tror att det kommer att finnas mätare överallt i framtiden.

”Det kommer att vara lika vanligt med mätare som med blixtlås.

Läs mer om hur fans undersöktes: Fans har elektricitet på huden: ”Jag älskar K-pop och det känns”

Energitips

Passa på och kolla fjärrvärmeutrustningen

Läs mer
Mat & recept

Smak av hösten

Läs mer
Aktuellt

Gott bruk för onda alger

Läs mer
På fritiden

Vänskapen kulminerar i svampgalenskap

Läs mer
Aktuellt

Lagom utmanande jobb

Läs mer
Hemma

Nya tider för loppisar

Läs mer
Iakttagelser

Räcker det? Det gör det inte.

Läs mer
Energitips

Att optimera småskalig produktion under de negativa timmarna på elbörsen – lönsamt eller inte?

Läs mer
Marknadsöversikt

Elmarknadsöversikt: hösten 2024

Läs mer
Hemma

Tystnad gör gott

Läs mer
Aktuellt

Seglarveteraner

Läs mer
Aktuellt

Färre utsläpp i sjöfarten

Läs mer