Vad är det för skillnad på olika mätningssätt och vilket lönar sig mest?

Eftersom elmarknaden ändrat drastiskt de senaste åren så har intresset för elavtal i allmänhet ökat, och just ovannämnda frågor dyker upp hos oss regelbundet. Här har vi sammanställt information om olika mätningssätt.

Då du tecknar ett elavtal ska du också meddela ditt mätningssätt. Ibland när en kund ska ingå ett elavtal rekommenderar vi att för elenergiprodukten välja ett annat mätningssätt än det som gäller vid fastigheten. Oftast handlar det om att kunden beställer ett elavtal vars pris inte varierar beroende på t.ex. tid på dygnet, även om elöverföringsprodukten i kundens fastighet skulle ha tvåtidsmätningssätt (Nattel).

Även om du behöver välja ett annat mätningssätt för ditt elavtal än det som gäller vid din fastighet, så behöver du inte byta överföringsprodukt. Elöverföringsprodukten bestäms i samband med fastighetsbygget.  

Vilka är de olika mätningssätten?

Allmän el används vanligen i höghus- eller radhuslägenheter, när hemmet eller fritidsbostaden uppvärms med fjärrvärme, jordvärme, olja eller ved. Allmän el lämpar sig vanligen för lägenheter utan eluppvärmning eller där elförbrukningen är liten och uppstår främst dagtid.  Priset för Allmän el varierar inte enligt klockslag eller årstid.  

Allmän el är det vanligaste mätningssättet. Om du är osäker på vilket mätningssätt som gäller på adressen rekommenderar vi därför att du väljer just Allmän el när du är i färd att göra ditt elavtal.

Nattel används vanligen i fastigheter med eluppvärmning eller där elförbrukningen är stor just nattetid. Nattel har två energipriser: ett för dagtid och ett för nattetid. Nattenergin är billigare. Välj mätningssättet Nattel när din fastighets mätningssätt baserar sig på uppdelningen natt/dag. Hos Vasa Elnät gäller nattpriset mellan kl. 22 och 07, vilket är den vanliga intervallen för nattenergi.

Från Vasa Elnät berättar man att för att Nattel ska löna sig som mätningssätt är det viktigt att en stor del av förbrukningen sker på natten (mellan kl. 22 och 07). Med en huvudsäkring på 3X25 A (den vanligaste) blir Nattelen lönsam om 1/3 av förbrukningen sker nattetid och man sammanlagt förbrukar minst 18 000 kWh/år. Om ½ av förbrukningen infaller nattetid så räcker det med en årlig förbrukning på 13 000  kWh för att Nattel ska vara ett lönsamt mätningssätt.  

Visste du att nattpriset för Nattel inom Vasa Elnäts område alltid börjar kl. 22, men att t.ex. varmvattenberedare och annan uppvärmning kopplas på mellan kl. 22 och 23 för att undvika förbrukningstoppar i elnätet. Det baserar sig på en riksomfattande rekommendation.

Säsongel passar fastigheter där elanvändningen särskilt sommartid är stor. Elpriset för Säsongel varierar på basen av tidpunkt och fördelas vintervardag/övrig tid. Priset för övrig tid är förmånligare. Välj Säsongel som mätningssätt när din fastighets elmätning baserar sig på uppdelningen vintervardag/övrig tid. Hos Vasa Elnät gäller priset för vintervardag 1.11 – 31.3 må – lö från kl. 07 till 22.

När du ingår ett Börsel-avtal, välj alltid Allmän el som mätningssätt 

När du beställer Börsel ska du alltid välja Allmän el som mätningssätt, oboeroende av det mätningssätt som gäller i fastigheten.    

Mätningssättet på elöverföringsprodukten kan inte elförsäljaren ändra på. Om du vill ändra mätningssättet också för din elöverföringsprodukt behöver du själv kontakta ditt lokala elnätsbolag. Observera att det i vissa fall kan medföra en serviceavgift.

 

Aktuellt om el

Vad består elpriset av? Vilka är de enklaste sätten att spara el? På den här sidan kan du läsa om allt det här och annat elrelaterat som är aktuellt.

LÄS MER
Energitips

Passa på och kolla fjärrvärmeutrustningen

Läs mer
Mat & recept

Smak av hösten

Läs mer
Aktuellt

Gott bruk för onda alger

Läs mer
På fritiden

Vänskapen kulminerar i svampgalenskap

Läs mer
Aktuellt

Lagom utmanande jobb

Läs mer
Hemma

Nya tider för loppisar

Läs mer
Iakttagelser

Räcker det? Det gör det inte.

Läs mer
Energitips

Att optimera småskalig produktion under de negativa timmarna på elbörsen – lönsamt eller inte?

Läs mer
Marknadsöversikt

Elmarknadsöversikt: hösten 2024

Läs mer
Hemma

Tystnad gör gott

Läs mer
Aktuellt

Seglarveteraner

Läs mer
Aktuellt

Färre utsläpp i sjöfarten

Läs mer