Timpriset på börsel varierar. När är elen förmånligast?

Det kan förekomma stora skillnader i timpriset på börsel. På helger och om natten är börsel ofta billigast. När du undviker de dyra timmarna bidrar du också till att hålla hela landets elnät i balans.

Timpriset på börsel varierar – undvik de dyra timmarna

Energichef Mikael Mäkelä på Vasa Elektriska har ett jobb som ger honom en bra förhandskänsla för timpriserna på el under det kommande dygnet. En aktiv börselkund följer timpriserna på börsel på samma sätt som Mäkelä – och gör faktiskt exakt samma arbete som proffsen på elbolaget. En sådan kund funderar på hur hen kan minska sin elförbrukning och vilka investeringar hen ska göra i framtiden.

Är det värt att investera i till exempel intelligent styrning av varmvattenberedaren? Att vattnet värms upp under nattens billiga timmar syns snart i form av många sparade slantar.

De dyraste timmarna på dygnet infaller vanligtvis på vardagsmorgnarna och -kvällarna. Vädret har också betydelse: kallt väder ökar elförbrukningen och höjer börspriset på el. Blåsigt väder ökar däremot elproduktionen, och produktionen av vindkraftverk täcker en betydande del av elförbrukningen. I det här fallet är börskursen på el som lägst, och den som köper börsel skattar sig lycklig.

För vem lämpar sig börsel bäst och hur kan börselkunder spara på sina elräkningar? Läs Mikael Mäkeläs tips.

Följ upp timpriset på börsel med telefonen

Ett säkert tecken på att en person köper börsel är att hen har en mobilapp som följer upp priset på börsel. Till exempel med Vasa Elektriskas egen applikation och Fingrids applikation Tuntihinta visas det gällande börspriset på mobilskärmen. Det kommande dygnets börspriser på el publiceras varje dag klockan 14. Den som följer med priserna utvecklar snabbt en fingertoppskänsla för prisvariationerna under dygnet.

Du kan ställa in en gräns för timpriset på börsel i appen och därefter aktivera ett larm som varnar dig om timpriset på börsel stiger över gränsen. På så sätt hjälper applikationen dig att reglera din egen elförbrukning i realtid efter prisutvecklingen.

Fingrids applikation Tuntihinta gör det enkelt att följa med timpriset på börsel.

Den största nyttan av ett avtal om börsel får den som simmar motströms, alltså använder el när andra inte gör det.

Innan du knäpper på elbastun kan du ta en titt på priset för den kommande timmen, så vet du om de cirka 10 kilowattimmar som behövs för att värma bastun kostar 50 cent eller fem euro.

Läs om erfarenheterna med börsel: för vilka hushåll passar börsel bäst?

Ett avtal om börsel uppmuntrar att tajma förbrukningen på ett smart sätt

Förmånlig el som varit tillgänglig till ett standardpris har gjort att många dröjt med att ersätta gamla och energislösande elapparater med nya. Ett standardpris som gäller dygnet runt uppmuntrar inte heller kunden att schemalägga sin förbrukning på ett smart sätt trots att det vore bra för kunden själv och för alla andra elanvändare.

Det verkar som de som använder börsel är bland de första som skridit till verket för att råda bot på oron för att elen inte ska räcka till under energiomställningen.

Elbolagen har observerat att kunder som gått över till börsel har minskat sin energiförbrukning mer än kunder som tecknat avtal till fast pris.

Så här varierade börspriset på el vecka 35, från måndagen 29.8.2022 till söndagen 4.9.2022. Priset sjönk under natten. Pristopparna äger vanligen rum på vardagarna kring klockan 9 och 18.

 

Hela samhället tjänar på att vi reglerar vår förbrukning

Timpriset på börsel och allt bättre prismedvetenhet hos kunderna gör hela samhället mer energieffektivt.

“Det är viktigt att elektriciteten används effektivt, eftersom elförbrukningen ökar i takt med att hela samhället elektrifieras”, säger Mikael Mäkelä.

De stora svängningarna i priset på börsel vittnar om att el är en bristvara, och under toppförbrukningen används också de allra dyraste produktionsformerna. Om alla elanvändare kunde sänka förbrukningen med några procent under dessa tider, skulle elpristopparna minska dramatiskt. Läs hur priset på börsel bildas.

“När du börjar förlägga din egen förbrukning till de billigaste timmarna betyder det att förbrukningen och produktionen matchar varandra bättre timme för timme, och hela det nationella elsystemet hålls allt bättre i balans”, säger Mäkelä.

Samtidigt som du minskar din egen elräkning deltar du också i den gemensamma satsningen som förbättrar balansen i den nationella stamnätet.

“Det är en fin tanke att det som du gör har betydelse för hela samhället. Och om du dessutom blir småproducent av el, kan andra använda den el som du producerar”, uppmuntrar Mäkelä.

Teckna ett avtal om börsel

Hemma

Tystnad gör gott

Läs mer
Aktuellt

Seglarveteraner

Läs mer
Aktuellt

Färre utsläpp i sjöfarten

Läs mer
Aktuellt

Man lär sig om energibranschen på kaffepausen

Läs mer
Mat & recept

Sommarens fräschaste drink

Läs mer
Iakttagelser

Stora frågor – små gärningar

Läs mer
Hemma

Enkla tips för att sommarstäda bilen

Läs mer
Hemma

Dagens besökskultur är avslappnad, men inte spontan

Läs mer
Aktuellt

Kommer börsel snart att följas i kvarttimmes intervaller i stället för på timbasis?

Läs mer
Marknadsöversikt

Elmarknadsöversikt: sommaren 2024

Läs mer
Aktuellt

Många företag är skyldiga att installera laddplats för elbilar ännu i år

Läs mer
Fenomen

Ett hem för många generationer

Läs mer