Miljövänlig el och miljövänligt boende – expertens 10 tips

Boendet utgör drygt en tredjedel av genomsnittsfinländarens koldioxidavtryck. Vilka val kan var och en göra hemma för att boendet ska bli ännu miljövänligare? Ett av de snabbaste och enklaste sätten är att förnya hemmets elavtal och köpa el producerad med förnybara energiformer, som vindel.

Motivas expert Päivi Suur-Uski svarar på tio vanliga frågor om ekologiskt boende, hållbar utveckling samt om miljövänlig el och elapparater. Läs expertens bästa råd och ta dem i bruk i ditt hem redan idag!

1. Hur gör jag enkelt och snabbt mitt hem mer miljövänligt?

”Boendet utgör drygt en tredjedel av genomsnittsfinländarens koldioxidavtryck. Du kan lätt minska på klimatutsläpp som boendet utgör genom att sänka hemmets rumstemperatur”, berättar Motivas expert Päivi Suur-Uski.

”Att sänka temperaturen med en grad minskar hemmets energiförbrukning med fem procent.” 

2. Är det med tanke på hållbar utveckling någon skillnad om jag väljer miljövänlig el, som vindel?

”Självklart är valet av el producerad med förnybara energiformer viktigt med tanke på miljön.

Hur stor betydelse valet har beror på hemmets uppvärmningsmetod. Om hemmet har eluppvärmning, förbrukar det mycket el, och då är valet av förnybar el av ännu större vikt.

Att skaffa sig en miljövänlig elprodukt är också rent principiellt en god handling, för samtidigt stöder man utvecklingen av förnybar energiproduktion på väg mot en fullständig övergång till förnybara energiformer.

Läs mer: Vindel till hemmet från Vasa Elektriska – beställ här till ett billigare pris än snittet

3. Vilken grön el är det bästa alternativet för ett miljövänligt hem?

”Vindkraft och solenergi är de produktionsformer som orsakar minst utsläpp. Dessutom går det ännu att öka deras produktion i Finland, till skillnad från till exempel vattenkraft.”

Läs mer: Vasa Elektriskas vindel produceras i egna vindparker i Finland

4. Hur stor är elförbrukning orsakar webben och hur kan man minska den?

”Att använda webben förbrukar förvånansvärt mycket el. Det syns inte på den egna elräkningen, däremot syns elförbrukningen i datorhallar i olika delar av landet. När telefonappen brukar internet eller när du ser på en video på nätet belastar du servrar.

Belastningen ökar i framtiden, när alla apparater i hemmet kopplas till internet.

Man kan minska det egna nätets belastning genom att stänga ner appar i telefonen som är uppkopplade till nätet när man inte använder dem. Om möjligt – stäng av modemet till natten.

Kom ihåg att surfplattor hela tiden är kopplade till nätet, även om skärmen är släckt. Med bärbara datorer å andra sidan räcker det vanligtvis att stänga locket för att bryta datorns nätuppkoppling.”

Ekologisk el och 20 tips för en grönare livsstil

Hur kan jag minska mitt koldioxidavtryck – om jag själv tycker att jag redan nu lever ekologiskt?

5. Förbrukar apparater el i viloläge? Måste jag dra ur stöpseln?

”Bestämmelser som rör viloläge har ändrats de senaste åren, och nya apparater är så energieffektiva att de knappt förbrukar någon el i viloläge. Det lönar sig ändå att stänga av gamla apparater helt efter användning, genom att till exempel dra ur stöpseln.”

Gör ditt hem miljövänligare i ett nafs genom att välja el producerad med förnybara naturtillgångar: Teckna ditt Vindel-avtal här 

6. Lönar det sig att välja en energieffektiv hushållsapparat till hemmet?

”Visst är det bra att ta i beaktande energieffektivitet, men det är ännu viktigare att välja en apparat som lämpar sig för användningssyftet. Till exempel när det gäller kylskåp eller frys lönar det sig att i första hand välja apparat enligt hur mycket mat du förvarar hemma, och inte köpa en alltför stor men energieffektiv apparat.

En större apparat förbrukar i regel alltid lite mer energi, oavsett om det gäller en kylanläggning, TV eller tvättmaskin.”

7. Jag vill minska mitt koldioxidavtryck – kan jag använda torktumlare med gott samvete?

”Traditionella, kondenserande torktumlare förbrukar mycket el. Därför lönar det sig att torka byket utomhus, när vädret tillåter.

På marknaden finns även torktumlare som fungerar med värmepump, vars energiförbrukning är cirka en tredjedel av den hos traditionella torktumlare.

När det blir dags att skaffa en ny torktumlare, överväg att investera i en något dyrare som fungerar med värmepump – den betalar sig själv i form av mindre elräkningar.”

8. Tvättmaskinens ekoprogram tar en evighet! Hur kan det vara ekologiskt?

”Ekoprogrammet är ekologiskt, eftersom det tvättar byket i svalare vatten och brukar därmed mindre energi för att värma upp vattnet.

Tvätt med ekoprogram tar vanligen längre, eftersom tvättmaskinen fokuserar på mekanisk tvätt av byket, alltså blötläggning och centrifugering i trumman. Detsamma gäller även diskmaskinens ekotvättprogram.”

9. Vad är mer ansvarsfull förbrukning: att köpa en energieffektiv apparat eller att använda en gammal men fungerande?

”Att byta ut hushållsapparater mot mer energieffektiva lönar sig oftast först då när apparaten har gjort sitt eller när den inte längre motsvarar dina behov. Du sliter minst på naturtillgångarna när du undviker att i onödan köpa nya prylar.”

Läs mer: Hemmets elapparater – vet du hur du ska göra i dessa situationer?

10. Hur lagar jag mat miljövänligt hemma?

”När det gäller matlagning är det ugnen som drar mest el. När du värmer upp ugnen lönar det sig att laga större mängder mat med lång tillagningstid åt gången – inte bara för att värma upp en fryspizza. På så vis drar du större nytta av värmen.

Om du har möjlighet att välja, använd spisen eller mikron istället för ugnen. De dra mindre el.

Att äta ute är i sig en ekologisk handling, med tanke på att ju mer mat som tillagas, desto mindre är energiförbrukningen per matenhet.

Kom också ihåg att undvika svinn! Mat som producerats i onödan är energi som går till spillo.”

Gör i en handvändning ditt hem mer miljövänligt genom att välja el producerad med förnybara naturtillgångar: Teckna ditt Vindel-avtal här

Marknadsöversikt

Elmarknadsöversikt: vintern 2024–2025

Läs mer
Aktuellt

Stämning i kvällsmörkret: Vet det här om säsongsbelysning!

Läs mer
Aktuellt

Begagnad lyx: “Vi ville sälja världens dyraste kläder begagnade”

Läs mer
Energitips

Passa på och kolla fjärrvärmeutrustningen

Läs mer
Mat & recept

Smak av hösten

Läs mer
Aktuellt

Gott bruk för onda alger

Läs mer
På fritiden

Vänskapen kulminerar i svampgalenskap

Läs mer
Aktuellt

Lagom utmanande jobb

Läs mer
Hemma

Nya tider för loppisar

Läs mer
Iakttagelser

Räcker det? Det gör det inte.

Läs mer
Energitips

Att optimera småskalig produktion under de negativa timmarna på elbörsen – lönsamt eller inte?

Läs mer
Marknadsöversikt

Elmarknadsöversikt: hösten 2024

Läs mer