Elförbrukningen i ett egnahemshus påverkas bland annat av:
- uppvärmningsmetod
- vitvarors elförbrukning
- antalet boende
- elbastu
Elförbrukningen i egnahemshus: eluppvärmningen den största energiutgiften
Elförbrukningen i ett egnahemshus och elräkningens storlek beror mest på hemmets uppvärmningssätt. Ta till exempel en familj på fyra som bor i ett egnahemshus:
När hemmet värms upp med något annat än med el är den årliga elförbrukningen i storleksklassen 5 000 kilowattimmar och elräkningen kring 60 euro per månad, inklusive el, elöverföring, skatter och grundavgifter.
Om ett egnahemshus har elvärme, kan familjens elförbrukning däremot uppgå till cirka 19 000 kilowattimmar per år. Uppvärmningen av hus och vatten står för cirka 70 procent av elförbrukningen.
Elräkningens storlek varierar beroende på uppvärmningsbehovet. På sommaren kan elräkningen vara 100 euro per månad, men mitt i kalla vintern 300 euro per månad inklusive el, överföringsavgift, skatter och grundavgifter.
För tydlighets skull: Elräkningen består av elförsäljning och elöverföring samt skatter och grundavgifter, som betalas utöver dessa. Överföringsavgiften betalas till det lokala elnätsbolaget och kan inte konkurrensutsättas, medan elförsäljning kan konkurrensutsättas.
Du kan beställa el varifrån som helst i Finland – från Vasa Elektriska förmånligare än i genomsnitt.
Läs mer: Att konkurrensutsätta elen lönar sig – guide för den som vill jämföra elpriser
Tips för hur du sparar el i ett eluppvärmt egnahemshus:
- Sänk rumstemperaturen i ditt hem med en grad, det minskar på uppvärmningskostnaderna med cirka 5 procent.
- Skaffa en luftvärmepump som en extra värmeenhet för ditt hem. I ett egnahemshus som årligen förbrukar till exempel 19 000 kilowattimmar el kan en luftvärmepump sänka elräkningen med 500–800 euro om året.
- Värm inte bruksvatten onödigt hett. Att sänka varmvattenberedarens temperatur från 80 grader till 55 grader minskar energiförbrukningen med cirka 30 procent.
- Slösa inte vatten i onödan. Redan två minuter i en ljuvligt varm dusch förbrukar samma mängd energi som hemmets kylförvaring per dag.
Nöjeselektronik – den snabbast växande elslukaren i egnahemshus
Nöjeselektronik, såsom datorer, spelkonsoler, surfplattor, mobiltelefoner och andra trådlösa enheter, typ hörlurar och högtalare, används allt mer i hemmen och slukar i genomsnitt redan sju procent av hushållens elförbrukning. Det är mer än den sammanlagda energiförbrukningen för kyl och frys.
Tips för att minska elförbrukningen för nöjeselektronik:
- Stäng av nöjeselektroniken när den inte används. Många apparater förbrukar el i standbyläge, så var noga med att stänga av dem helt. Du kan enkelt stänga av alla apparater på en gång genom att ansluta dem till samma förlängningssladd med en och samma strömbrytare.
- Glöm inte att kolla upp energimärkningen när du köper en ny tv. Det visar apparatens energieffektivitet jämfört med andra liknande apparater.
- Använd om möjligt bärbar dator i stället för stationär dator. En bärbar dator förbrukar upp till 80 procent mindre el än en stationär dator.
- Dra ut laddare ur väggen när de inte används, eftersom de förbrukar el när de är i uttaget.
Användning av vitvaror förbrukar också el
Vitvaror spelar en stor roll i vardagslivet och står för ungefär hälften av hushållens elförbrukning. Därför är det smart att använda hushållsapparater så energieffektivt som möjligt.
Apparaternas elförbrukning påverkas av hur flitigt de används samt av ålder och skick. Till exempel kan en nyare, värmepumpsdriven torktumlares elförbrukning vara en tredjedel av en äldre torktumlares.
Tips för att minska elförbrukningen för hushållsapparater och belysning:
- Uppgradera dina hushållsapparater till energieffektiva alternativ när gamla apparater slutar fungera. Energieffektivitetsmärket hjälper dig att välja en ekologisk vitvara.
- Placera kylapparater på ett svalt ställe i köket, inte bredvid spis eller diskmaskin, eller i direkt solljus. På så sätt behöver vitvarorna kylas ned så lite som möjligt och förbrukar mindre el.
- Använd en termometer för att kontrollera att kylutrustningen inte är för kall. En lämplig temperatur är 5 grader i kylen och -18 grader i frysen. Kontrollera också att dörrarnas tätningar inte glappar och byt vid behov ut dessa. Var noga med att regelbundet frosta av frysen.
- Tvätta fulla disk- och tvättmaskiner. Använd disk- och tvättmaskinens energisparprogram.
- Laga mer mat i ugnen på en gång och utnyttja ugnens eftervärme. Mikrovågsugn och spis förbrukar mindre el än vanlig ugn, så använd hellre dem.
- Släck lamporna när du inte behöver belysning. Även om LED-lampor förbrukar lite el lönar det sig att minska all onödig elförbrukning.