Att optimera småskalig produktion under de negativa timmarna på elbörsen – lönsamt eller inte?

Under de senaste fyra åren har antalet negativa timmar på elbörsen flerdubblats. År 2020 var det totala antalet minustimmar 9, men när man ser på statistiken från år 2024, har vi redan vid hösten kommit långt över 500 timmar.

Ur en vanlig börselkunds synvinkel är situationen enkel: man bör tajma sin förbrukning så mycket som möjligt till de billiga timmarna för att spara pengar. Men hur gör man om man har småskalig produktion?

“Om kunden producerar el själv, till exempel med hjälp av solpaneler, kan hen tjäna pengar på att sälja överskottselen till elbolaget. Ibland infaller minustimmarna i elbörsen samtidigt som panelerna producerar el. Om det uppstår överskott under dessa timmar, är det kunden som betalar elbolaget för den sålda elen. Även om det är fråga om mycket små summor, är det naturligtvis mest lönsamt att under sådana timmar försöka hitta ett eget förbrukningsmål för den el man producerar”, säger kundchef Jari Hovila.

Allmän regel: när börselen är billig eller på minus, använd din egen produktion själv

För att styra förbrukningen rekommenderar Hovila apparater som sköter optimeringen automatiskt. Han skulle inte manuellt styra objekt som värme, varmvattenberedare eller elbilsladdning, eftersom det kan vara besvärligt och besparingarna inte är större än några euro.

“Smarta hemlösningar är i allmänhet sådana som styr stora förbrukningsobjekt genom att slå på enheter när börselen är billig. När man under minustimmarna använder själv den egenproducerade elen slipper man också sälja produktionen till elbolaget och betala för det.”

Besparingar på några euro

Statistiken visar att det inte ger några stora besparingar när man optimerar användningen av överskottsel under de negativa timmarna. Med de priser vi har sett hittills talar vi om några euro.

“Även om antalet negativa timmar har ökat, förekommer de oftast vid sådana tidpunkter när det inte finns överskottsel, alltså till exempel under kvällar och nätter”, påpekar Hovila.

Tittar man på årets statistik så har vi haft 520 minustimmar fram till september, men bara 189 av dem, alltså drygt en tredjedel, hade kunnat producera överskottsel. Den mest sannolika tidpunkten för att producera överskottsel är från april till september, kl. 10 till 19.

“Låt oss säga att man hade fått ett överskott på 3 kWh för alla 189 timmarna. Besparingen skulle ändå ha varit mindre än två euro. Så det är absolut inga stora pengar vi talar om.”

Hovila betonar att även om det finns många minustimmar, finns det också gott om priser under en cent.

“På grund av den rikliga mängden billiga börstimmar är det en bra idé att överväga en smarthemlösning för att styra förbrukningen. När man använder överskottselen själv när börspriserna är nära noll får man använda gratis el. Att sälja produktionen just då förtjänar man ändå inte mycket på.”

Iakttagelser

Räcker det? Det gör det inte.

Läs mer
Energitips

Att optimera småskalig produktion under de negativa timmarna på elbörsen – lönsamt eller inte?

Läs mer
Marknadsöversikt

Elmarknadsöversikt: hösten 2024

Läs mer
Hemma

Tystnad gör gott

Läs mer
Aktuellt

Seglarveteraner

Läs mer
Aktuellt

Färre utsläpp i sjöfarten

Läs mer
Aktuellt

Man lär sig om energibranschen på kaffepausen

Läs mer
Mat & recept

Sommarens fräschaste drink

Läs mer
Iakttagelser

Stora frågor – små gärningar

Läs mer
Hemma

Enkla tips för att sommarstäda bilen

Läs mer
Hemma

Dagens besökskultur är avslappnad, men inte spontan

Läs mer
Aktuellt

Kommer börsel snart att följas i kvarttimmes intervaller i stället för på timbasis?

Läs mer