Vihreä niitty auringonlaskussa

Skötsel av dödsboets ärenden

Det är viktigt att anmäla en anhörigs död till elbolaget så snabbt som möjligt. Det är det viktigt att utreda vem som ska sköta den avlidnes ärenden. I allmänhet beslutar delägarna i dödsboet gemensamt om dödsboets ärenden. Delägarna kan också genom en fullmakt utse en person att sköta dödsboet. Till fullmakten bifogas en kopia av ett ämbetsbevis, en släktutredning eller bouppteckningen.

Varje delägare i dödsboet har rätt att få information om dödsboets ärenden, så länge delägarskapet anges i något av de tidigare nämnda dokumenten. Om dödsboet har bara en delägare, räcker det med att du skickar oss en kopia av ett ämbetsbevis, en släktutredning eller bouppteckningen. I denna situation behövs ingen fullmakt.

Varför är det viktigt att veta vem som sköter dödsboet?Om ingen är befullmäktigad att sköta dödsboets ärenden kräver åtgärderna i anslutning till elavtalet alltid ett skriftligt samtycke från samtliga delägare i dödsboet, vilket i sin tur fördröjer och försvårar en smidig skötsel av dödsboet. 

En fullmakt som kunden har upprättat under sin livstid upphör att gälla på dagen för hens död.

Nedan kan du skapa en elektronisk fullmakt eller skicka in en kopia av eventuella pappersdokument.

* Skriv ut en fullmaktsbotten  här.

En delägare i dödsboet kan

Få information

Varje delägare i dödsboet har rätt att få information om dödsboets ärenden.

Teckna elavtal

Varje delägare i dödsboet kan för sin egen del välja att teckna ett elavtal för den fastighet som ägs av dödsboet.

Flytta fakturans förfallodag

Varje delägare i dödsboet har möjlighet att flytta fram fakturans förfallodag med högst tre månader i väntan på bouppteckningen.

Samtycke från samtliga delägare i dödsboet krävs

  • För adressändring 
  • För ändring av fakturans leveranssätt 
  • För anslutning av förbrukningsstället till delägarens webbtjänst 
  • För uppsägning av elavtalet 
  • För ändring av elavtalet 
  • För överföring av fjärrvärmeavtalet till en ny ägare 
  • För att flytta fakturans förfallodag (av annan orsak än bouppteckning) 

Praktiska råd och viktiga saker att notera

Betalning av fakturor efter dödsfall

  • Avtal om direktbetalning: Beroende på bank kan avtalet om direktbetalning fortsätta att gälla eller avslutas. Personen som sköter dödsboet ska kontrollera detta med den avlidne kundens egen bank. 
  • E-fakturor: När nätbanken stängs kommer e-fakturor inte längre att levereras. Godkända betalningar debiteras vanligen från kontot som vanligt. Personen som sköter dödsboet ska kontrollera detta med den avlidne kundens bank.
  • Betalning av dödsboets räkningar: I alla situationer där el- eller fjärrvärmeavtalet står kvar i dödsboets namn är delägarna i dödsboet gemensamt ansvariga för att betala de elfakturor som skickas i dödsboets namn. 

En anhörigs död och elavtal

När det kommer till elavtalet, kan situationerna variera:

1. Änkan eller änklingen eller annan familjemedlem bor kvar i den gemensamma bostaden, men elavtalet står i den avlidnes namn

  • Ett nytt elavtal kommer att tecknas i namnet på den person som bor kvar i bostaden. 
  • Dödsboets elavtal upphör automatiskt  när det nya avtalet träder i kraft

2. Fastigheten eller bostaden förblir i dödsboets gemensamma ägo

  • Elavtalet kan stanna i dödsboets namn, eller  det tecknas i dödsboets delägares eller en hyresgästs namn. 

3. Den avlidnes aktielägenhet förblir obebodd

  • Delägarna i dödsboet bör besluta om det behövs el i bostaden eller inte 
  • Om ingen el behövs kan avtalet sägas upp 
  • OBS! Åtgärder kräver samtycke från samtliga delägare i dödsboet

4. Den avlidnes fastighet förblir obebodd 

  • Fastigheten ska alltid ha ett giltigt elavtal 
  • Elavtalet kan stanna i dödsboets namn, eller det tecknas i dödsboets delägares eller en hyresgästs namn. 
  • Om fastigheten inte behöver el, men man vill behålla elanslutningen ska man kontakta det lokala elnätsbolaget 
  • I en sådan situation kan man teckna ett avtal för upprätthållande av anslutningen med nätbolaget. 

Kom ihåg att du kan kontakta vår kundtjänst i alla ärenden som rör elavtalet och dödsboet. 

En anhörigs död och elanslutning

Om ditt ärende gäller överföring av en avliden persons elanslutning till en ny ägare eller om elanslutningen ska sägas upp, kontakta ditt elnätsbolag.

Överföring eller uppsägning av elanslutningen kräver alltid samtycke från alla delägare i dödsboet. En returneringsduglig elanslutning bör antecknas i bouppteckningen som fastighetens egendom och se till att händelsen antecknas korrekt när dödsboet fördelas.

En anhörigs död och fjärrvärmeavtal

Fjärrvärmeavtalet förblir vanligtvis i dödsboets namn tills fastigheten byter ägare genom arv eller försäljning av fastigheten. En returneringsduglig fjärrvärmeanslutning bör antecknas i bouppteckningen som fastighetens egendom och se till att händelsen antecknas korrekt när dödsboet fördelas.

Värmeavtalet kan överföras i till exempelvis änkans eller änklingens namn, även om dödsboet ännu inte har delats. I detta fall undertecknas överlåtelseblanketten av alla delägare i dödsboet. Som bilaga till dokumentet ska bifogas de sidor av bouppteckningen där dödsboets delägare nämns.

Kom ihåg att du kan kontakta vår kundtjänst i alla ärenden som rör fjärrvärmeavtalet och dödsboet.

Skuldsatt eller medellös konkursbo

Innan fördelning eller arvskifte ska dödsboet utredas och skulderna betalas. Om dödsboet är medellöst ska en kopia av den avlidnes testamente lämnas till Vasa Elektriskas kundtjänst elektroniskt eller per post. För ytterligare information, mejla oss på:  betaltjanster@vasaelektriska.fi 

Pappersdokument kan skickas till följande adress:

Vanliga frågor om dödsboets elavtal

Vad händer med en fullmakt som den avlidne personen har upprättat under sin livstid?

En fullmakt som kunden har upprättat under sin livstid upphör på dagen för hens död.

Vad är ett ämbetsbevis och varifrån beställer jag ett sådant?

Ett ämbetsbevis eller en släktutredning är ett officiellt intyg som innehåller de personuppgifter som finns om en person i befolkningsdatasystemet. Du kan beställa en släktutredning från Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata medan ett ämbetsbevis beställs från den avlidne personens församling.  

Den avlidne personens ämbetsbevis eller släktutredning ger elbolaget uppgifterna om dödsboets delägare redan före bouppteckningen förrättas, vilket gör det enklare att sköta ärenden. 

Varför ska elförsäljaren informeras om att en anhörig har avlidit?

Som elleverantör får vi inte veta att en kund har avlidit förrän någon meddelar oss om saken. Elförsäljaren måste informeras om dödsfallet så att elavtalet kan ändras till dödsboets elavtal.

Varje delägare i dödsboet har möjlighet att flytta fram fakturans förfallodag med högst tre månader i avvaktan på bouppteckningen. Ämbetsbeviset eller släktutredningen ger elbolaget uppgifterna om dödsboets delägare redan före bouppteckningen förrättas, vilket gör det enklare att sköta ärenden.   

På så sätt undviker man också onödiga extra avgifter till följd av obetalda fakturor.  

Vad händer med elavtalet när den som tecknat det avlider?

Det sker inte heller automatiskt något med elavtalet. När de anhöriga börjar sköta de praktiska och avtalsmässiga ärendena angående den avlidne bör även elförsäljaren informeras så fort som möjligt.  

Om en annan person, t.ex. änkan eller änklingen, blir kvarboende i den avlidnes bostad, tecknas ett nytt avtal i den kvarboendes namn och det gamla elavtalet upphör automatiskt.  

Om fastigheten eller bostaden ägs gemensamt av dödsboet kan elavtalet stå kvar i dödsboets namn eller så kan det tecknas i dödsboets delägares namn. I båda fallen är samtliga delägare gemensamt ansvariga för att betala elfakturorna.  

Hur länge kan ett elavtal stå i dödsboets namn?

Elavtalet kan vara i dödsboets namn så länge fastigheten eller lägenheten som elavtalet har tecknats för förblir i det odelade dödsboets ägo. 

Efter bouppteckningen tecknas elavtalet i en annan persons namn och det gamla elavtalet upphör automatiskt. Om elavtalet inte tecknas i en annan persons namn efter bouppteckningen, kontakta vår kundtjänst för att säga upp elavtalet. 

Hur sköter man elärenden efter ett dödsfall?

Delägarna i dödsboet beslutar gemensamt om dödsboets ärenden.   

Efter en anhörigs död är det viktigt att utreda vem som ska sköta den avlidnes ärenden. I allmänhet beslutar delägarna i dödsboet gemensamt om dödsboets ärenden, men delägarna kan också genom en fullmakt utse en enskild person att sköta dödsboet.  

Bouppteckningen ska förrättas inom tre månader efter personens död. Ämbetsbeviset eller släktutredningen ger elbolaget uppgifterna om dödsboets delägare redan före bouppteckningen förrättas, vilket gör det enklare att sköta ärenden.

Kan ett dödsbo få betalningstid för elräkningen?

Ja, det är möjligt. Varje delägare i dödsboet har möjlighet att flytta fram fakturans förfallodag med högst tre månader i avvaktan på bouppteckningen. 

I alla frågor som rör betalning av dödsboets fakturor, kontakta betaltjanster@vasaelektriska.fi 

Vänligen observera att obetalda fakturor kan komma att överföras till indrivning. 

Hur säkerställs datasäkerheten vid leveransen av bouppteckningen?

Bouppteckningen kan levereras till oss på ett säkert sätt elektroniskt eller per post.  

Skicka fullmakten och kopior av dokumenten elektroniskt här.

Kan elavtalet för ett dödsbo sägas upp?

Om den avlidnes lägenhet står tom och den ska t.ex. säljas kan elavtalet sägas upp som onödigt. I en sådan situation kan också ett tidsbundet elavtal sägas upp.  

Fastigheten bör dock alltid ha ett giltigt elavtal. Fastighetens elavtal kan tecknas i dödsboets eller dess delägares namn.  

Kom ihåg att när elavtalet sägs upp kopplas elen av helt och hållet tills ett nytt avtal tecknas. Observera när beslutet fattas om fastigheten kan vara utan el. På vintern kan det till exempel vara värt att fundera över risken för att vattenledningar fryser eller andra aspekter på varför det är värt att behålla åtminstone lite grundvärme i fastigheten tills ett nytt elavtal tecknas.   

Om fastigheten kommer att användas kontinuerligt eller som fritidshem, kan elavtalet förbli i dödsboets namn. Man kan också teckna ett nytt elavtal i dödsboets delägares eller t.ex. hyresgästens namn.   

Att säga upp dödsboets elavtal förutsätter att alla dödsboets delägare samtycker till det.

Vem kan sköta dödsboets elavtalsärenden?

Dödsboet kan befullmäktiga till exempel en av delägarna att sköta elavtalet. Den avlidnes elavtalsärenden kan också skötas av en utomstående dödsboförvaltare.  

Det viktigaste är att personen har en fullmakt som är undertecknad av samtliga delägare i dödsboet att sköta avtalsärenden och fatta beslut som rör elavtalet.  

Vi rekommenderar att ni så snart som möjligt efter den anhörigas dödsfall kommer överens om vem som ska sköta dödsboets ärenden.  

Du kan upprätta fullmakten elektroniskt eller skriva ut fullmaktsbottnet här. 

Kundtjänsten som stöd

Vår kundtjänst hjälper dig i alla dödsboärenden angående el- och fjärrvärmeavtal.