Vasakompetens: Plast får nytt liv

I Laihela vid Vasa förvandlas plastavfall till olja, som åter blir till råvara för industrin. Den snillrika innovationen av Pohjanmaan Hyötyjätekuljetus Oy är en färsk lösning på plaståtervinningens utmaningar.

Små och stora tankar och ett virrvarr av rör som slingrar sig åt olika håll. Så ser det ut i den stora anläggningen hos Pohjanmaan Hyötyjätekuljetus Oy som omvandlar plastavfall till olja. För många av oss är plastsopor ett besvär, men för Laihelaföretaget är de en värdefull råvara. Därför låter företagets slogan ”Don’t waste your waste” (Slösa inte bort ditt skräp).

”Att förvandla plast till olja är ett nytt sätt att återvinna och ge plasten ett nytt liv”, säger Mikko Lammi, företagets VD.

När smörpaket, plastpåsar och annat plastavfall kommer till sophanteringsanläggningen identifierar maskineriet med reflektions- och genomlysningsteknik de olika typerna av plast. Vissa plaster kan bearbetas mekaniskt till granulat, dvs. små plastkorn som kan användas som råvara i plastindustrin.

Ett av de största problemen i den traditionella plaståtervinningen är dock att många plaster inte kan bearbetas mekaniskt till användbar form. En lösning på problemet är kemisk återvinning där plasten åter omvandlas till olja.

”Det hela baseras på återvinning av kolväten. När plasten värms upp, avdunstas och destilleras, återgår den till sitt ursprungliga tillstånd. Då är råvaran vid begynnelsepunkten igen, och dess egenskaper är på topp. Hos oss blir avfallet till ny råvara.”

Familjeföretaget drivs med passion

Mikko Lammis föräldrar Tapio och Pirkko Lammi grundade avfallshanteringsföretaget i Laihela 1983. I början utgjordes utrustningen av en traktordriven avfallspackare och avfallet stjälptes på en soptipp.

”Under de senaste 20 åren har avfallshanteringen gått framåt enormt mycket. Idag kör vi så gott som ingenting till soptippen, utan nästan allt återvinns.”

Kemisk återvinning är det nyaste tillskottet till företagets avfallshanteringssystem. Pyrolysanläggningen för kemisk återvinning uppfördes 2017.

Mikko Lammi har varit med i familjeföretaget ända sedan han var en liten pojke. I sitt arbete drivs han av passion.

”Det här är en kul bransch eftersom vi hela tiden försöker skapa någonting bättre tillsammans. Vi behöver nya sätt att återvinna för att vi ska kunna stödja hållbar utveckling och ta hand om miljön.”

Lammis egen son Viljami går i första klass. Kanske ser vi honom en dag vid rodret i företaget.

”Han är ibland för intresserad av vad vi gör i företaget, och jag måste säga åt honom att gå och leka i stället. Men det har alltid varit så hos oss att pappor har hjälpt sina söner i deras arbete. Vi hjälps åt – ända till slutet.”

Uppfinningen väcker intresse även utomlands

Ute i världen är man på många håll på efterkälken jämfört med Finland när det gäller återvinning. Särskilt plast återvinns mycket lite. Därför får Laihelaföretaget många intresserade förfrågningar från utlandet – i synnerhet från u-länder där återvinning i praktiken inte existerar.

”Där ligger avfallet ofta spritt på bergsluttningar, i öknen och på stränder.”

Lammi skulle gärna vilja föra finsk avfallshanteringskompetens till u-länderna. Han ser plast först och främst som en nedskräpningsfråga snarare än ett klimatproblem. Plast är inte bara av ondo, utan den har även många fördelar.

”Många livsmedel håller sig bäst i en plastförpackning. Om man tog bort plasten och matvarorna förfors skulle det kanske vara ett större problem för klimatet än själva plastförpackningen.”

“Det viktiga är att stoppa nedskräpningen och se till att plastförpackningen inte hamnar i havet.”

I planerna finns även fler pyrolysanläggningar i Finland. Lammi är också intresserad av andra sopor som kan förvandlas till olja. Man har redan experimenterat med hönsfjädrar.

”Olja kan tillverkas från praktiskt taget vilket organiskt ämne som helst. Ett hinder på vägen är dock att det också borde vara hållbart. Det går att framställa diesel från trä, men då kostar en liter lika mycket som en flaska god champagne på Alko.”

Text: Ella Pesonen
Bilder: Päivi Karjalainen

Toimitusjohtaja Mikko Lammi ja sekajätteestä eroteltua muovijätettä. Pohjanmaan Hyötyjätekuljetus Oy, Laihia Nette-lehdessä

VD Mikko Lammi köper en plastkasse i butiken med gott samvete för han vet var den hamnar till slut.

Marknadsöversikt

Elmarknadsöversikt: vintern 2024–2025

Läs mer
Aktuellt

Stämning i kvällsmörkret: Vet det här om säsongsbelysning!

Läs mer
Aktuellt

Begagnad lyx: “Vi ville sälja världens dyraste kläder begagnade”

Läs mer
Energitips

Passa på och kolla fjärrvärmeutrustningen

Läs mer
Mat & recept

Smak av hösten

Läs mer
Aktuellt

Gott bruk för onda alger

Läs mer
På fritiden

Vänskapen kulminerar i svampgalenskap

Läs mer
Aktuellt

Lagom utmanande jobb

Läs mer
Hemma

Nya tider för loppisar

Läs mer
Iakttagelser

Räcker det? Det gör det inte.

Läs mer
Energitips

Att optimera småskalig produktion under de negativa timmarna på elbörsen – lönsamt eller inte?

Läs mer
Marknadsöversikt

Elmarknadsöversikt: hösten 2024

Läs mer