Utgör elavbrott en risk för patienterna?
Skulle man råka kapa en jordkabel vid till exempel ett vägarbete någonstans i staden kan det hända att det blir elavbrott som även påverkar Vasa centralsjukhus. Det innebär dock ingen risk för patienterna. Elsystemet på sjukhuset är konstruerat så att de kritiska anordningarna, till exempel andningsmaskinerna eller belysningen i operationssalarna, hela tiden har tryggad elförsörjning.
”En kirurg som utför en operation under ett elavbrott märker avbrottet först efteråt i fikarummet där kaffet är kallt”, säger Toni Ahola som är eldriftsledare på Vasa centralsjukhus.
Hur är elförsörjningen tryggad?
Vasa centralsjukhus är anslutet till Vasa Elnäts mellanspänningsnät via tre sammankopplingspunkter. Skulle en av punkterna gå sönder fortsätter eltillförseln via de två övriga. Mellanspänningen omvandlas till en spänning på 230 volt i sjukhusets egna transformatorstationer. De är sex stycken och befinner sig i olika byggnader. Varje transformatorstation har två transformatorer. Skulle en av dem få problem fungerar stationen också med den andra.
”En transformator skulle kunna klara nästan hundra eluppvärmda egnahemshus.”
I händelse av ett elavbrott är sjukhusets så kallade normalelnät ur spel. Då kopplar man in reservkraften och det batteridrivna UPS-nätet. UPS står för oavbruten strömförsörjning. Reservkraftaggregaten och reservelnätet startar automatiskt och matar den kritiska medicinska apparaturen med el. Reservelnätet täcker cirka hälften av sjukhusets elnät. Inkopplingen av reservkraft sker inom 15 sekunder efter elavbrottet.
”Innan reservkraften kopplas in håller UPS-nätet eltillförseln i gång för de utrustningar som upprätthåller liv, såsom andningsmaskiner och kardioskop.”
Hur länge räcker reservkraften till?
Sjukhusets reservkraftaggregat drivs med dieselolja. Vi har ett antal oljetankar som normalt räcker till för att hålla aggregaten i gång i 3–4 dygn. Om tankarna vore fulla skulle oljan räcka ännu längre. Vi vill ändå inte lagra mer olja för att den inte ska bli gammal. Vi får påfyllning från sjukhusets leverantör inom ett dygn från beställningen.
”I princip skulle vi kunna köra med reservkraft i flera veckor, månader eller till och med år.”