Ta sommarsemester från mobilen

Sätt gränser för hur mycket du själv och familjen använder smarta apparater och njut av sommaren fullt ut. Lättare sagt än gjort? Vi samlade några praktiska råd för hur man gör för att göra mobilen till en bra dräng och inte en dålig husbonde.

Att köpa tågbiljetter och ta bilder är lätt och enkelt med mobilen. På bilresor lugnar barnen ner sig när de kan titta på videor. Vi är omringade av smarta apparater hela tiden, även på semestern. Specialpsykolog i neuropsykologi, psykologie doktor Heli Isomäki påpekar att det kan bli ett problem för hjärnan eftersom också den behöver semester, lugn och ro, för att organisera sig.

”Om man fyller alla tomma stunder med mobilen kan hjärnan bli övertränad. Hjärnans kapacitet och förmåga att hantera belastning sjunker om den hela tiden fylls utifrån”, säger Isomäki.

Att fylla ut tomma stunder kan fjärma en från ens egna tankar, vilket i sin tur kan utsätta en för psykiska problem. Undersökningar har visat att det finns ett samband mellan flitig användning av medier och den ökade psykiska ohälsan hos ungdomar. När hjärnan fylls med ett överbelönande spelande eller oändligt jämförande med andra kan det vanliga livet kännas ångestfyllt eller tomt.

Det är lätt att man försöker att multitaska med mobilen i handen. Det är dock vetenskapligt bevisat att hjärnan inte klarar av det. Man har antingen fokus i mobilen eller är närvarande i nuet.

”Mobilen orsakar fler problem i trafiken än rattfylleri.” Borde vi gå tillbaka till den fasta telefonens tidsålder?

”Tack vare smartmobilen har vi de ledande forskarnas kunskaper hela tiden i vår ficka. Vi är alltså klokare än någonsin – om vi bara använder mobilen så att den inte tränger in i varje stund. Det gäller att fatta beslutet: ha mobilen som hjälpreda, inte husbonde.”

1. Begränsa din skärmtid

Statistikcentralen gjorde en undersökning om finländarnas skärmtid under coronapandemin åren 2020–2021. Då tillbringade vi i genomsnitt 4 timmar och 26 minuter framför smarta apparater. Hos ungdomar var tiden avsevärt längre. De digitala skärmarna lockar eftersom de är en outsinlig källa av må bra-hormon för hjärnan. Det gäller också barnhjärnor.

”Världshälsoorganisationen WHO har rekommenderat att barn under fem år borde sitta framför skärmen som mest mindre än en timme per dag.”

De flesta mobiltelefoner och surfplattor har inställningar med vilka man kan begränsa hur länge apparaten eller appar kan användas. Du kan också kontrollera skärmtiden på barnens apparater från din mobil. Om din mobil inte har inställningar för det kan du ladda ner en app för det, till exempel Screen Time.

Ett sätt att tackla mobilberoendet är att placera favoritapparnas ikoner så att de är så pass svårtillgängliga att ens fingrar inte genast hittar dit när det blir lite småtråkigt en stund. Visserligen fastnar också vägen till den nya platsen snabbt i muskelminnet. Säkrast är att ta bort de mest beroendeskapande apparna så länge man är på semester.

Det mest effektiva sättet att minska mobilanvändandet är att hålla mobilfria eller appfria dagar, eller begränsa användandet till vissa klockslag. Eller att man ibland lämnar apparaten hemma.

”Vad sägs om att inte ta med mobilen när du ska på en dejt eller ut och promenera i naturen?”

2. Anpassa innehållet

Det är bra att hålla sig informerad om världens gång, men skulle det räcka med att läsa nyheterna en gång om dagen?

”Att följa med negativa händelser är naturligt för hjärnan, men att se på sådant från sidan orsakar lidande. Det visar studier om tvillingtornsattacken år 2001. De som var på plats i Manhattan och exempelvis kunde springa undan och tillkalla hjälp blev mindre traumatiserade än de som följde händelsen hjälplösa från ett avstånd.”

Bestäm dig när och var du ser på eller läser nyheter. Ta sedan bort onödiga nyhetsappar från din mobil. Skärp användningen av sociala medier också. Om de utslätade bilderna på Instagram irriterar, börja dela bilder på BeReal i stället. Det är en app som är populär hos ungdomar och som uppmanar användarna att ta spontanbilder utan förberedelse. Den har inte några filter heller.

Man mår bättre av sociala medier när man samtidigt blir inspirerad och lär sig nya saker. Det tror i alla fall Byte Dance, som står bakom till exempel TikTok. Företaget har lanserat STEM Feed där man bara lägger ut videor om vetenskap, teknologi och matematik. Alla videor är faktakontrollerade och deras lämplighet för tonåringar övervakas. STEM Feed är för närvarande bara tillgänglig i USA.

3. Öva sinnesro

Gör mobilen till en förmedlare av sinnesro. Meditationsappar erbjuder guidade övningar som gör meditationen lättillgänglig även för nybörjare. Med appar kan man följa hur man framskrider med övningarna, vilket inspirerar att göra meditationen till en rutin.

Populära appar som är värda att testas är till exempel Headspace och Calm. Omtyckt är även Balance: Meditation & Sleep som är avgiftsfri det första året. Apparna är engelskspråkiga. Svensk- och finskspråkiga meditationsövningar hittar du till exempel på appen Oiva (oivamieli.fi) och på webbplatsen för föreningen MIELI Psykisk Hälsa Finland eller på Spotify.

Även sömnen är viktig för sinnet. Det finns appar med vilka man kan följa hur djupt man sover och som hjälper en att förbättra sin sömnhygien.

Sleep Cycle följer användarens sömnrytm och väcker en vid en optimal tidpunkt med tanke på sömnens djup. Då vaknar man pigg på morgonen. SleepRate och MotionX är exempel på appar som håller koll på snarkning. MotionX mäter också din aktivitet. SleepBot i sin tur meddelar när det är dags att gå och lägga sig.

Text: Elina Vironen
Foto: istock

Marknadsöversikt

Elmarknadsöversikt: vintern 2024–2025

Läs mer
Aktuellt

Stämning i kvällsmörkret: Vet det här om säsongsbelysning!

Läs mer
Aktuellt

Begagnad lyx: “Vi ville sälja världens dyraste kläder begagnade”

Läs mer
Energitips

Passa på och kolla fjärrvärmeutrustningen

Läs mer
Mat & recept

Smak av hösten

Läs mer
Aktuellt

Gott bruk för onda alger

Läs mer
På fritiden

Vänskapen kulminerar i svampgalenskap

Läs mer
Aktuellt

Lagom utmanande jobb

Läs mer
Hemma

Nya tider för loppisar

Läs mer
Iakttagelser

Räcker det? Det gör det inte.

Läs mer
Energitips

Att optimera småskalig produktion under de negativa timmarna på elbörsen – lönsamt eller inte?

Läs mer
Marknadsöversikt

Elmarknadsöversikt: hösten 2024

Läs mer