Sedan drygt ett år tillbaka börjar Eva Marttila sina arbetsdagar på Mjöli Bakery med sin deggrund. Deggrunden är själen och hjärtat i bageriet. Utan den blir det inget bröd att sälja. Fast bageriet är ganska nytt har deggrunden redan kommit i tonåren.
Den härstammar från en tid då Marttila blev tänd på surdegsbakning. Under flera år förvarade hon sin deggrund hemma, men nu jobbar den för fullt på Mjöli Bakery.
”En surdeg lever hela tiden. Därför är det så kul och intressant att baka och leva med den. Det är varje gång lika spännande att ta ut bröden från ugnen och se om det blev gott bröd idag, om jag lyckades. Ibland kan det bli lite för surt. Därför är det alltid en glädje när jag lyckas.”
Det gräddas bröd i stenugnen i Mjöli Bakery sex dagar i veckan från måndag till lördag. Utbudet av bröd och andra bakverk varierar från dag till dag. Måndagarna har visat sig vara överraskande livliga. Då går det i dörren nästan lika ofta som på fredagarna.
Stamkunderna har lärt sig att på måndagar finns det 100-procentigt havre- och rågbröd och lördagen är dagen för en annan favorit: potatistunnbröd.
”Visst är det många som handlar och satsar på bröd på helgerna, men det är underbart att folk också kommer under veckan.”
Ekologiskt och närproducerat
Idén till Mjöli Bakery är hämtad från svenska hantverksbagerier där man gör allt från början till slut själv med respekt för råvaror och tillverkningsprocesser, och utan brådska.
I Mjöli Bakery bakas brödet för hand, och mjölet är för det mesta stenmalet ekologiskt mjöl från familjejordbruket Annagården i Pensala i Nykarleby.
”Jag vill använda goda närproducerade lokala råvaror. Jag bakar också bröd för lokala företag, så som restaurangerna Hejm och 1h+k och hotell Astor.”
Även personalen är lokal. Under det första året fick Marttila hjälp av sin dotter Julia som då hade ett sabbatsår. Nu är hon i Asien, och Marttila har anställt en professionell bagare. Vanligtvis jobbar de på tumanhand, men när det blir bråttom hoppar 1–2 extra medarbetare in.
Marttila hann drömma länge om ett eget bageri i sin hemstad Vasa. Det tog flera år att hitta en passande lokal.
”Lyckligtvis hittade jag till slut den här lokalen i centrum. Det har varit ett bageri här redan förr, så det ställdes inga krav på en stor och dyr ombyggnation.”
Prisbelönta bröd
Eva Marttila är utbildad bagare, konditor och konditormästare. Hon inspireras fortfarande av bakning varje dag.
”Jag är jättenyfiken på allt nytt som händer i branschen. Jag reser ofta till Stockholm eller andra platser i Sverige för att spana efter nya uppslag. Jag går på mässor, besöker bagerier och smakar runt och plockar idéer för mitt bageri.”
Flera av idéerna har senare förädlats till läckra, och även prisbelönta, bakverk. I höstas tog Mjöli Bakery hem guld i finländska mästerskapet i mathantverk för sin lingonlimpa och brons för sitt Ekgårdens kryddtunnbröd.
I kategorin rågbröd tilldelades Mjöli brons för Moffas kafferåg. Mjöli Bakerys första år har varit arbetsfyllt men framgångsrikt. Hur kommer bageriet att se ut om två år?
”Jag har en hel del planer för framtiden, men jag håller dem för mig själv än så länge. Jag fortsätter att utveckla företaget och hoppas att Mjöli Bakery är vid liv och har det lika bra som min deggrund.”
Text: Elisa Ojala
Foto: Simone Åbacka