Stämning i kvällsmörkret: Vet det här om säsongsbelysning!

Säsongsbelysning i trädgården och på balkongen är ett trevligt sätt att skapa ljus och mys i höst- och vintermörkret. Men vad ska man tänka på innan man köper och använder utomhusbelysning?

Säsongsbelysning som lyser i mörkret skapar en varm atmosfär till glädje för både dem som rör sig ute och dem som tittar ut genom fönstren. Hos oss är hösten och förvintern högsäsong för dekorativ belysning.

De första utomhuslamporna tänds mot slutet av sommaren när man firar venetiansk afton eller kräftskiva, och lamporna blir fler och fler i och med att den stora ljusfesten, julen, nalkas.

Allt fler har fattat tycke för säsongsbelysning de senaste åren, och utbudet har blivit bredare. En del sätter upp en enkel lampa i trädgården eller på balkongen, andra hänger upp ljusslingor på träd, staket och huset. Nya energieffektiva LED-lampor är långlivade och elsnåla.

”Men även om säsongsbelysningen inte nödvändigtvis märks på ens egen elräkning så skulle jag hoppas att man tänker på situationen i hela landet och släcker ljusen på natten och när det är ljust ute”, säger Päivi Suur-Uski, ledande expert på Motiva.

Mängden, stilen och färgen på lamporna är en smaksak, men det finns ett par tips som är nyttiga för oss alla när vi köper och använder belysningar.

1. Välj LED-lampor

Ledande energiexpert på Motiva Päivi Suur-Uski rekommenderar att byta ut den traditionella ljusslingan mot en slinga med energieffektiva LED-lampor.

”Vill man absolut ha kvar den gamla kära ljusslingan så är det bra att tänka på när och hur länge man har den på. Det kan bli överraskande dyrt.”

Skillnaden mellan elpriset med en konventionell ljusslinga och en med LED-lampor är stor. Har man en slinga med 80 LED-lampor (med en effekt på sex watt) som är tänd åtta timmar om dygnet, blir elkostnaden för hundra dagar 1 euro om totalpriset för elen är 20 cent per kilowattimme. Kostnaden för en gammaldags slinga med 216 glödlampor (med en effekt på 93,3 watt) under samma tid blir 15 euro.

Motiva rekommenderar att man släcker dekorationslamporna på dagen.

”Det är viktigt med en timer om belysningen förbrukar mycket el. För LED-lampor skulle jag skaffa en bara om flera belysningar är kopplade till samma timer, eftersom själva timern ju också använder el. Om belysningen är lättreglerad är det enklast att släcka den manuellt.”

2. Välj utelampor rätt

Alla lampor som inte bara används i torr inomhusmiljö ska vara uttryckligen avsedda för utomhusbruk. Kontrollera på förpackningen att ljusslingan är regnbeständig. Vanligtvis har ljusslingorna för utomhusbruk skyddsklass IP44.

“Tänk på att till exempel skarvsladden och timern också ska vara avsedda för utomhusbruk. De ska tåla både regn och hård köld. De ska alltid kopplas till ett utomhusuttag.”

Om du dekorerar ett träd med en ljusslinga se till att slingan inte börjar tänjas ut när grenarna växer. Annars är det ganska fritt fram för hur man sätter upp belysningen eftersom LED-lamporna inte blir varma och orsakar brandrisk liksom glödlampor. På marknaden finns också batteridrivna belysningar som kan skapa stämning även där sladden inte når fram.

Vill du förlänga livslängden för din säsongsbelysning är det en bra idé att lägga undan den i den ursprungliga förpackningen under våren och sommaren.

“När solen och vädret sliter på plastoch gummidelarna kan elektroniken blottas. Trasiga ljusslingor ska återvinnas som elavfall.”

3. Gå inte till överdrift

Alla är nödvändigtvis inte förtjusta i att det lyser in från färgstark eller blinkande säsongsbelysning hos grannen, men det finns inga allmänna regler för vilken sorts lampor man får ha i sin trädgård eller på balkongen. Det kan ändå vara bra för både elräkningen och grannsämjan att släcka ljusen när man går till sängs och när det är ljust på dagen.

Suur-Uski tycker inte att säsongsbelysningen orsakar ljusförorening. Ljusslingorna belyser ju inte riktigt, de bara syns i mörkret. Överdådigt belysta trädgårdar i amerikansk stil är sällsynta i Finland.

“Till och med de mest imponerande trädgårdarna som jag har seen har varit ganska dämpade.”

Viktigare är det med den egentliga utomhusbelysningen. Där ska man se till att lamporna inte lyser vågrätt vilket kan vara störande, eller rakt uppåt, utan är riktade mot det man vill belysa. Det är inte heller en god idé att för säkerhets skull välja det allra starkaste ljuset, utan ljusstyrkan ska dimensioneras efter verkligt behov.

“Mitt råd är också att tänka på utomhusbelysningen som en helhet och fråga sig om alla lampor ska vara tända samtidigt. Till exempel i cykel- eller sopskjulet där man bara behöver belysning ibland kan man ha en lampa med rörelsesensor.”

Text: Johanna Tilus
Foto: IStock

Aktuellt

Stämning i kvällsmörkret: Vet det här om säsongsbelysning!

Läs mer
Aktuellt

Begagnad lyx: “Vi ville sälja världens dyraste kläder begagnade”

Läs mer
Energitips

Passa på och kolla fjärrvärmeutrustningen

Läs mer
Mat & recept

Smak av hösten

Läs mer
Aktuellt

Gott bruk för onda alger

Läs mer
På fritiden

Vänskapen kulminerar i svampgalenskap

Läs mer
Aktuellt

Lagom utmanande jobb

Läs mer
Hemma

Nya tider för loppisar

Läs mer
Iakttagelser

Räcker det? Det gör det inte.

Läs mer
Energitips

Att optimera småskalig produktion under de negativa timmarna på elbörsen – lönsamt eller inte?

Läs mer
Marknadsöversikt

Elmarknadsöversikt: hösten 2024

Läs mer
Hemma

Tystnad gör gott

Läs mer