Säsongens favoritpasta

Skörden från svamputflykten får sällskap av rostad myskpumpa i denna aromrika pasta. Den smarriga vegorätten är lättlagad och värmer underbart i höstrusket.

Börja med pumpan. Klyv pumpan och ta ur kärnorna. Skala pumpan och skär den i bitar. Lägg bitarna på ett bakplåtspapper på en ugnsplåt. Ringla över olja och strö med salt. Rosta i 225-gradig ugn i 15–20 minuter tills pumpan är mjuk.

Sedan är det svamparnas tur. Rensa svamparna och skär dem i bitar om de är mycket stora. Fräs dem i en torr stekpanna så att vätskan dunstar bort. Lägg undan svamparna. Gör i ordning pastan. Koka pastan enligt anvisningarna på förpackningen och låt den rinna av.

Smält smöret i en stekpanna och fräs löken och vitlöken i smöret i ett par minuter. Blanda i salviabladen och låt fräsa ytterligare ungefär en minut. Rör in alla ingredienser i pastan och krydda med salt och peppar. Servera genast.

För fyra personer behöver du:

1 liten myskpumpa
ca. 2 msk rybsolja
salt
ca. 1 ½ l färska svampar (t.ex. trattkantareller)
250 g bandpasta
1 lök finhackad
2–3 vitlöksklyftor finhackade
50 g smör
ca. 1 dl salviablad
50 g riven parmesan
1–2 dl pekannötter
En nypa krossad svartpeppar

Pekannötterna och parmesanen ger pastan en trevlig crunch och mustighet, och salviabladen tillför det lilla extra.

Recept: Riikka Kaila
Foto: Kirsi-Marja Savola

Aktuellt

Stämning i kvällsmörkret: Vet det här om säsongsbelysning!

Läs mer
Aktuellt

Begagnad lyx: “Vi ville sälja världens dyraste kläder begagnade”

Läs mer
Energitips

Passa på och kolla fjärrvärmeutrustningen

Läs mer
Mat & recept

Smak av hösten

Läs mer
Aktuellt

Gott bruk för onda alger

Läs mer
På fritiden

Vänskapen kulminerar i svampgalenskap

Läs mer
Aktuellt

Lagom utmanande jobb

Läs mer
Hemma

Nya tider för loppisar

Läs mer
Iakttagelser

Räcker det? Det gör det inte.

Läs mer
Energitips

Att optimera småskalig produktion under de negativa timmarna på elbörsen – lönsamt eller inte?

Läs mer
Marknadsöversikt

Elmarknadsöversikt: hösten 2024

Läs mer
Hemma

Tystnad gör gott

Läs mer