Alla tecken låg i luften redan när Magnus Rådström bara var en knatte. Att klättra upp i träd var ett måste för honom. Hemma vid Odenplan i Stockholm gick det inte, men på sommarstället ute i Stockholms skärgård var det gott om träd att klättra i.
”Jag har hållit på med trädfällning sedan jag var tio och klättrat på klippor i 15 år. Jag kombinerade mina två intressen, träd och klippklättring, och utbildade mig till arborist. Dessutom är jag en utbildad vildmarksguide.”
På guideutbildningen hittade han också sin finska hustru som är den främsta anledningen till att stockholmsgrabben nu arbetar med specialhuggningar i Vasatrakten. Rådström är en klättrande trädfällare och delägare i företaget Wasa Tree Works tillsammans med Martin Björk. Många känner igen Rådström från Facebook-gruppen Vaasan Saaristo där han i sin käcka stil berättar om pågående arbeten i Vasa skärgård.
”Vi jobbade länge i Gerby skärgård, och jag berättade om det i sociala medier. Då hörde många av sig och erbjöd oss möjlighet att lägga till vid deras brygga eller att använda deras dass. Somliga hade till och med ställt fram dricksvatten. När vi var klara tackade jag Gerbyborna för deras gästvänlighet. Jag fick över 2 000 kommentarer och gillningar. Samtidigt gav vi råd om hur man ska röra sig i närheten av elledningar.”
Stormar ger långa arbetsdagar
En stor del av Rådströms och Björks uppdrag är skogsröjningar åt elbolag. Resten är trädgårds- och trädfällningstjänster till andra kunder. Med Vasa Elnät har Rådström och Björk samarbetat sedan många år tillbaka. Rådström pratar om träd och skog som om de vore hans kompisar. När man har med träd att göra är det viktigt att känna till deras särdrag. Ju hårdare trädet är, desto känsligare är det. Ädla lövträd och alar är så hårda att de kan knäckas om man inte är försiktig vid fällningen.
”Om trädet är i dåligt skick ska man veta precis vad man gör. När man fäller träd genom klättring kan situationen plötsligt bli farlig för arboristen.”
När en hård storm närmar sig får Rådström bråttom.
”Stormarna kommer alltid olägligt. När en storm blåser ner träd på ellinjer måste vi rycka ut med det samma. Aila-stormen i förfjol var jättehård. Jag åkte hemifrån klockan två på natten och stängde av sågen tjugo timmar senare.”
Adrenalin håller en skärpt och ger uthållighet. Man arbetar alltid i team med en partner.
”Den stunden när vi har fixat mellanspänningsnätet är jätteskön. Då kan man pusta ut ett tag. I värsta fall tar det över en vecka att reparera efter stormen.”
Rådström och Björk har skött stormröjningar åt Voimatel sedan 2019. Voimatel är ett företag som planerar, bygger, upprätthåller och opererar eloch telekommunikationsnät.
”Vi planerar röjningarna tillsammans med Voimatel. Ute på fältet ansvarar vi för skogsarbetarnas insats. Vi kollar också eventuella elfel för att elmontörer ska kunna börja sitt arbete så fort som möjligt.”
Hellre vård än fällning
Rådström kan också synas uppe i en björk eller ek på en kunds gård.
”Speciellt i tätorter krävs det en arborist för att fälla ett träd.”
När ett träd fälls ändras hela gårdens atmosfär. Därför påpekar Rådström gärna att en fällning inte alltid är nödvändig om trädet inte håller på att dö eller utgör en säkerhetsrisk.
”Det går också att vårda träd genom att beskära dem. Att glesa ut toppen till exempel kan göra stor skillnad. Det är lite synd att folk ofta inte vet att efterfråga sånt.”
Rådström preciserar att träden i och för sig inte behöver någon sådan beskärning, men många kunder vill minska beskuggningen eller mängden av växtrester eller ta bort murkna grenar.
”Om vi får en begäran om att fälla en ek vill vi noga reda ut var problemet verkligen ligger. Vi har fått in tolv förfrågningar om fällning av ek. Bara två av träden har fällts. Det tycker jag är ganska häftigt.”
Text: Sirkku Saariaho
Foto: Linus Lindholm