1. Vad gör du på Vasa Elektriska?
“Jag har två huvuduppgifter. Den ena har med koncernens finansiering att göra, och den andra är ESG- eller hållbarhetsrapportering, som även omfattar EU:s taxonomi. Jag är den första i det här jobbet hos oss. Det beror på att EU:s krav på företagsspecifik hållbarhetsrapportering i denna utsträckning är ganska nytt.
Vi ska ge ut vår första hållbarhetsrapport år 2026. Det har varit fascinerande att vara med och utveckla en ny process. Det sker inte över en natt. Vi började arbetet med vår hållbarhetsstrategi år 2023.
Jag kom in på ekonomiavdelningen som sommarjobbare för 1,5 år sedan och började med min nuvarande uppgift vid årsskiftet.
Min uppgift är långt skräddarsydd efter Vasa Elektriskas behov och mina egna intressen. Det är fint att jag fick vara med och påverka arbetsinnehållet.”
2. Vad tillför hållbarhetsrapporteringen?
“Hållbarhetsrapporten kommer att finnas vid sidan av det traditionella bokslutet. Den berör klimatet, naturen, förvaltningen och det sociala, såsom välbefinnandet och säkerheten i arbetet. Rapporten tar fasta på hela värdekedjan, inte bara företaget i sig. Den kommer att innehålla både narrativ information och numeriska data.
I vårt hållbarhetsarbete har vi fört en dialog med våra intressenter och medarbetare.
I dessa samtal har det kommit fram att man förväntar sig att vi exempelvis ska ta fram hur vi tryggar biodiversiteten, utvecklar arbetsgemenskapens mångfald och hanterar leveranskedjans hållbarhet.”
3. Vad är det bästa med ditt jobb?
“Att arbetsgivaren är så flexibel. Jag arbetar ganska mycket på distans. Men det är också kul att träffa kollegor på kontoret. Jag har en bakgrund i tävlingsidrotten, och det har påverkat också mitt yrkesjag. Jag är ambitiös och tycker om utmaningar och problemlösning. Att utveckla processen för hållbarhetsrapportering har varit lagom utmanande.
Hållbarhet är ett brett område, och ibland känns det som att jag borde veta ganska mycket om många saker: klimat, utsläpp, minskning av biologisk mångfald, biodiversitet, social hållbarhet och bekämpning av korruption och mutor.
Som tur är gör vi rapporteringen tillsammans med olika affärsområden. Alla har varit väldigt hjälpsamma och öppna för samarbetet. Jag lär mig nytt hela tiden. Det gäller att hålla sig informerad om vad som sker inom hållbarhet. Vi har också haft bra utbildningar om till exempel mångfald och mänskliga rättigheter.”
Text: Elina Vironen
Bild: Kasper Dalkar