Laddplats för elbilen till egnahemshuset – fyra tips för ett lyckat köp

En laddstation för elbilar är ett smart köp för hemmet: med den kan du ladda din bil säkert. Läs vår artikel om vad du ska tänka på om du har en laddbar hybridbil eller en helelektrisk bil och vill skaffa en laddplats till egnahemshuset.

1) Hur effektiv ska laddplatsen vara? En helelektrisk bil behöver större effekt än en laddbar hybrid.

Om du har en laddbar hybrid räcker det med att du köper en laddstation på 3,7 kilowatt för ditt hem, eftersom laddbara hybrider har ett relativt litet batteri, som du kan ladda långsammare och med låg effekt. Du kan till exempel ladda elbilens batteri under natten.

Också helelektriska bilar kan laddas med en laddstation på 3,7 kilowatt. För helelektriska bilar, som har ett större batteri, lönar det sig ändå att skaffa en laddstation på 11–22 kilowatt, som laddar batteriet snabbare.

Ofta inspireras man av att köra med sin plug in-hybrid så att följande anskaffning blir en helelektrisk bil.

Tänk på att dimensionera laddplatsen efter framtida laddningsbehov, föreslår Vasa Elektriskas försäljningschef Lena Lainio.

Om ditt hushåll har både en laddbar hybrid och en elbil och vill ladda bilarna samtidigt, kan du skaffa antingen två separata laddstationer eller en gemensam laddplats med två uttag. För detta ändamål räcker en laddstation med en effekt på 11–22 kilowatt.

Helelektriska bilar och plug in-hybrider har likadana laddstickproppar, vanligtvis Type-2-stickproppar. De är den vanligaste stickproppstypen i Europa.

2) Smart laddplats för elbilen till hemmet? Experten uppmuntrar till att satsa smart.

Det finns två typer av laddstationer för elbilar och laddbara hybrider: enkla laddare och laddare med smarta egenskaper. Så kallade enkla laddare laddar batteriet, inget annat.

Lainio rekommenderar en smart laddstation eftersom det är det enklaste och mest bekymmersfria alternativet för hemmaladdning. Med hjälp av en smart laddstation kan du exempelvis tidsinställa laddningen med en mobilapp.

Med en smart laddstation behöver du inte heller fundera på om hemmet har tillräckligt stora säkringar. Smarta laddplatser kan nämligen anpassa laddningseffekten efter hemmets övriga elförbrukning, vilket hindrar överbelastning av huvudsäkringen.

T.ex. vintertid kan bastun och elvärmen vara påkopplade samtidigt, och utöver det finns annan elförbrukning i hemmet. I ett sådant fall kan bilen beakta annan förbrukning och minska på laddningseffekten, berättar Lena Lainio.

För en enkel laddstation behöver du minst 3 x 25 amperes säkringar i ditt hem. Större säkringar byts av elentreprenörer eller elnätsbolag. Att byta säkringar kostar några tior och en större säkringsstorlek höjer elöverföringsavgiftens grundavgift enligt ditt lokala nätbolags priser.

Om du har en smart elbilsladdare slipper du de här kostnaderna.

En smart laddstation kostar lite mer än en så kallad enkel station. Om du ändå skaffat en värdefull elbil är det värt att också satsa på en högklassig laddstation. Sammanlagt kan enheten och dess installation kosta ett par tusen euro.

En smart laddstation är ekologisk: ”En del av framtidens smarta elsystem”

I framtiden är smarta laddstationer en del av ett smart elsystem, som omfattar bland annat anordningar för smarta hem, som installeras i fastighetens elskåp. En smart laddstation kan kommunicera med smarta hemanordningar.

När du har ett smart elsystem kan energibolagen optimera hemmets energiförbrukning och göra den smartare med tanke på hela elsystemet.

Mindre brådskande laddning av elbilen eller uppvärmning av hemmets bruksvatten kan exempelvis schemaläggas så att de inte sker under tidpunkter när behovet av el vanligtvis är stort, såsom vardagsmorgnar när elförbrukningen ökar i takt med att människor vaknar till en ny dag.

På så sätt kan man i elsystemet jämna ut  elförbrukningstoppar, vilket också betyder att produktionen kan vara så grön som möjligt, när kapaciteten hos förnybara produktionsanläggningar inte överskrids på grund av förbrukningstoppar.

3) Var köper jag en laddstation? Smidigast med nyckelfärdig service.

Genom att söka på webben hittar du ett brett utbud av företag som säljer laddstationer, såsom biltillverkare, elbolag och specialiserade försäljare av laddstationer.

När du funderar på hur du kan hitta en pålitlig försäljare av laddstationer kan du till exempel jämföra aktörernas livscykel och rykte: vill du investera i utrustning från marknadens nykomling eller köpa din laddstation av en välkänd aktör, såsom ett elbolag med lång erfarenhet eller en välkänd biltillverkare med gott rykte?

Lena Lainio rekommenderar att köpa laddstationen från ett bolag som även erbjuder installationstjänst.

”När du beställer laddstationen som nyckefärdig tjänst kan du vara trygg i att installationen går rätt till och aordningen är säker att använda. En elmontör behövs i varje fall för att installera laddplatsen, varför inte beställa allt i ett.”

4) Var lönar det sig att installera laddplatsen? Satsa på att göra vardagen enkel.

Innan laddstationen installeras, fundera på var det lönar sig att ha den för att göra laddandet så smidigt som möjligt.

Säkerställ att laddkabeln räcker till bilen oberoende vilken väg du parkerar bilen. Beakta också tillgängligheter där det behövs. Om användare sitter i rullstol behöver stickkontakten installeras tillräckligt lågt.

”På allmänt plan kan man konstatera att laddstationen bör installeras högst 15 meter från hemmets elcentral, som ofta finns i garaget. På så sätt behöver inga onödigt långa kablar dras.”

Laddstationer är vädertåliga, vilket betyder att du likaväl kan låta installera den t.ex. i garageväggen som under bar himmel.

När du beställer installationen, berätta om dina önskemål. Om du är osäker på placeringen av laddstationen, be om hjälp med funderingarna av elmontören eller leverantören på förhand.

Tipset: Solpaneler ger gratis kilometrar

”Du kan be energibolaget kartlägga vad som bör beaktas om du vill skaffa både laddstation och solpaneler.”

För artikeln intervjuade vi också Taneli Varis, expert på Motiva.

Marknadsöversikt

Elmarknadsöversikt: vintern 2024–2025

Läs mer
Energianeuvonta

Stämning i kvällsmörkret: Vet det här om säsongsbelysning!

Läs mer
Fenomen

Begagnad lyx: “Vi ville sälja världens dyraste kläder begagnade”

Läs mer
Energitips

Passa på och kolla fjärrvärmeutrustningen

Läs mer
Mat & recept

Smak av hösten

Läs mer
Aktuellt

Gott bruk för onda alger

Läs mer
På fritiden

Vänskapen kulminerar i svampgalenskap

Läs mer
Aktuellt

Lagom utmanande jobb

Läs mer
Hemma

Nya tider för loppisar

Läs mer
Iakttagelser

Räcker det? Det gör det inte.

Läs mer
Energitips

Att optimera småskalig produktion under de negativa timmarna på elbörsen – lönsamt eller inte?

Läs mer
Marknadsöversikt

Elmarknadsöversikt: hösten 2024

Läs mer