I år har såväl 6-åringen som 3-åringen varit med och tillverkat fågelholkar som vi sedan hängt upp och bevakat genom köksfönstret. Under det gångna året har jag reflekterat mycket kring hur vår miljö, men även hur vårt förhållningssätt till miljön förändrats.
Under min egen uppväxt blev jag van med tydliga årstider, vilket inte varit lika självklart de senaste åren.
Ofta är det barnens frågor som får mig att stanna upp och reflektera kring människans påverkan på miljön.
“Varför finns det inte lika mycket snö nu som när du var liten?”, “varför finns det alger i vattnet?”.
Det är inte alltid lätt att besvara frågorna, men ett som är säkert är att barnen är mycket medvetna om sin omgivning och naturen, vilket också kan inspirera oss vuxna till att arbeta för mera hållbara lösningar.
En sak jag uppskattar med mitt jobb är att jag på nära håll får följa med den utveckling som fjärrvärmeproduktionen i Vasa genomgår.
Fjolåret var ett rekordår för fjärrvärmeproduktionen i den bemärkelsen att andelen olja och kol var endast 1 % vardera. Jag och mina kolleger är såklart nöjda, men även medvetna om att vi behöver ta ytterligare kliv framåt mot en mera hållbar energiproduktion.
Den planerade värmepumpen vid Påttska reningsverket, som ska ta tillvara värme från avloppsvatten, är just en sådan smart lösning som visar på hur fjärrvärmen utvecklas. Energimängden som kan tas tillvara motsvarar fjärrvärmeförbrukningen i egnahemshusen i Vasa.
Vi på fjärrvärmen arbetar för att kunna erbjuda hållbara lösningar och jag är övertygad om att vi inom de kommande åren får se en snabb utveckling av produktionen.
Framtiden bär på lösningar där vi optimerar energiförbrukning enligt behov, bättre tar tillvara på spillvärme och ser en närmare integrering med elproduktionen.
Ha en varm sommar!
Johan Eriksson
kundchef, Vasa Elektriska
Johan fotades för kundtidningen Nette av Linus Lindholm.