IDÉN: Regenerativ verksamhet
Visste du att runt 80 procent av alla varor som du använder dagligen, till exempel kosmetik, textilier och rengöringsmedel, innehåller oljebaserade ingredienser? Men de kan ersättas med råvaror som utvinns från alger. Finska Origin by Ocean är ett bioraffinaderi som tillverkar sådana produkter.
Företaget har utvecklat en förädlingsprocess som avskiljer vissa beståndsdelar från alger som kan användas i kemiindustrin. Bolaget har sex produkter med olika användningsområden. En fungerar om UV-filter i kosmetik, en annan har en huduppmjuknande effekt, och en tredje passar som förtjockningsmedel både i livsmedel och tryckfärger i textilindustrin.
”Vi har på kontoret smakat på en vegansk glass i vilken vårt förtjockningsmedel används och som vår livsmedelskemist har tillverkat”, berättar Annukka Tarvainen, företagets teknologi- och investeringsdirektör-aktivist.
Ordet aktivist ingår i alla yrkestitlar i företaget. Det symboliserar viljan att göra en insats för miljön. Idén till företaget föddes när kemidoktorn och miljöaktivisten Mari Granström var ute på en dyktur och såg med egna ögon hur illa det stod till med haven. Hon ville använda sin kompetens för havens bästa och grundade Origin by Ocean år 2019.
”Mari är fantastiskt innovativ. Hon började utveckla våra första produkter i sitt eget kök.”
Origin by Ocean vill inte bara minska konsumentprodukternas koldioxidavtryck, utan de strävar också efter att avlägsna alger från havet och därmed motverka övergödningen och stöda den biologiska mångfalden. Deras verksamhet är alltså inte bara hållbar utan regenerativ.
”Vi bygger exempelvis inte algodlingar i samband med fiskodlingsanläggningar, utan vi tar skadliga alger och använder dem i vår process för att få haven att må bättre. Det är vår aktivism.”
PÅVERKAN: Miljön tackar
På sommaren 2024 hade Origin by Ocean ett pilotprojekt tillsammans med föreningen Håll Skärgården Ren där man samlade in blågrönalger på Östersjön. Företaget har samarbetspartners även i Karibien där sargassotången, som sprids snabbt och luktar starkt, utgör ett stort problem vid kusterna.
Målsättningen är att i framtiden ha ett nätverk av aktörer på olika håll i världen som ska samla in tång och leverera den till företaget.
”Vi hoppas kunna sysselsätta människor i de lokala samhällena genom att investera i insamlingen av råvara och senare också bygga raffinaderier nära insamlingsplatserna.”
Origin by Ocean har samarbeten med flera finska företag som är verksamma inom tillverkning av drycker och hygienprodukter, renhållning och textilindustri.
”Vi hade ett pilotförsök med Marimekko där vi ersatte det syntetiska förtjockningsmedlet i textiltryckfärgerna med ett förtjockningsämne från alger.”
Samma ämne används i produktserien Meri från naturkosmetiktillverkaren Ole Hyvä för att förbättra sammansättningen. Efterfrågan på algbaserade råvaror är stor då allt fler företag vill minska sin kemikaliebelastning.
”Det beror dels på önskemål från konsumenter, dels på den skärpta regleringen av industrin.”
FRAMTIDEN: Sikte på utlandet
Origin by Ocean planerar för sin första fabrik i Finland, men den strategiska målsättningen är att etablera sig utomlands. I planerna finns att bygga storskaliga bioraffinaderier i Karibien och Europa.
”Till exempel i Portugal börjar skadliga alger vara ett problem, liksom blågrönalger hos oss.”
För tillfället är förädlingsprocessen anpassad för att hantera brun- och blågrönalger, men produktutvecklingen och forskningen fortskrider hela tiden.
”Vi strävar efter att utvidga spektrumet av alger vi kan hantera och produkter vi kan tillverka av dem.”
Text: Elina Vironen
Foto: Mari Lahti och Origin by Ocean