El är en energiform som hela samhället bygger på. För distribution av el står det landsomfattande stamnätsbolaget Fingrid och ett stort antal regionala och lokala nätbolag, såsom Vasa Elektriska, som har sina egna ansvarsområden. Verksamheten inom elbranschen styrs av bland annat lagstiftning, olika standarder och kvalitetskrav såväl som av verksamhetsmiljöns utveckling.
En ny stor faktor är energiomställningen som siktar på att motarbeta klimatförändringen. Den innebär exempelvis att trafiken elektrifieras och de stora centraliserade kraftverken blir färre. Däremot blir decentraliserad väderberoende energiproduktion, såsom kundernas egna solkraftverk, allt vanligare.
Denna utveckling kräver helt nya lösningar eftersom produktionen och konsumtionen av el hela tiden måste vara i balans.
Solkraft och laddning av elbilar utgör en utmaning för spänningen och kapaciteten i distributionsnätet. Samtidigt är de en utmaning för den nuvarande prissättningen, eftersom elnätet måste dimensioneras för att motsvara effekttoppar som också orsakar den största delen av kostnaderna för elnätstjänsterna. Detta är något man borde tänka på även i fastigheternas egna smarta lösningar.
Ett elnätsbolags uppgift är utöver att överföra el också att möjliggöra energiomställningen – och naturligtvis så kostnadseffektivt som möjligt.
Det kräver också lösningar som är skräddarsydda för lokala behov. För att leva upp till de kraven bedriver vi hos Vasa Elnät ett forsknings- och utvecklingsarbete, delvis i nära samverkan med bland annat energiklustret och högskolorna i Vasaregionen. Ett av de främsta resultaten från samarbetet är en datorsimulering som ger en realtidsbild av Sundoms elnät i Vasa. Den har använts och kommer fortsatt att användas i många forskningsprojekt kring energiomställningen.
Ari Salo
planerare, Vasa Elnät
Bild: Linus Lindholm