Varför varierar elpriset och hur kommer det sig att marknadspriset inte alltid syns i kundpriset? Vi ställde vår energichef Jari Hovila tre frågor för att bättre förstå helheten.
1. Hur avgörs säljpriset för el?
”Vasa Elektriska och andra energibolag handlar med derivat på elbörsen Nasdaq OMX Commodities. Derivathandeln gör det möjligt att slå fast inköps- och säljpriset på el för flera år framöver. Därmed skyddar den både försäljare och köpare mot plötsliga förändringar av marknadspriset.”
“Vi fastställer alltså elpriset på elbörsen för en lång period och i små delar. Därför syns ett förändrat marknadspris inte genast i kundpriset. Om elpriset på börsen vänder uppåt men sedan går ner igen höjs kundpriset inte nödvändigtvis alls.”
2. Vilken nytta har kunden av systemet?
”Vårt säljpris är stabilt. Kunderna kan vara lugna. De behöver inte hela tiden sitta och jämföra sitt elpris med konkurrenternas. Skulle elpriset förändras titt som tätt skulle det lätt bli stressigt för kunden.”
3. Varför varierar elpriset?
”Priset bestäms på basen av utbud och efterfrågan. Exempelvis rasade elpriset på elbörsen i vintras då vädret var blåsigt och produktionen av vindkraft ökade. Det regnade också mer än genomsnittet vilket ökade tillgången på vattenkraft. Samtidigt var efterfrågan på el låg eftersom vädret var milt. Förändringarna i utbud och efterfrågan påverkar elpriset inte bara på Nasdaq OMX Commodities, utan också på den nordiska elbörsen Nord Pool. På Nord Pool sätts ett så kallat spotpris timme för timme. En del elkunder kan känna igen spotpriset från elavtal som baserar sig på börspriset.”
Text: Elina Vironen