Välkommen tillbaka, vinylskivan
Lupu Pitkänen har återinfört en industri i Finland som lades ner för nästan 30 år sedan. Vinylskivorna pressas på samma sätt som tidigare, men nu satsar man på kolneutral produktion.
Helsingin Levypuristamo eller Helsingfors skivpresseri startade kommersiell produktion i början av i år. Företaget grundades år 2021, men det tar sin tid att bygga en ny fabrik. Nu rullar maskinerna i Byholmen i Helsingfors så som VD:n och grundaren Lupu Pitkänen hade planerat. Kunderna har varit många, och i somras blev man färdig med att finslipa produktionen.
”Marknaden var inte tom. Finska artister och band hade hela tiden låtit tillverka skivor i utlandet. Men de kommer inte till oss automatiskt, utan det kräver säljarbete”, säger Pitkänen.
Målet är att i år leverera 100 000 vinylskivor.
”Vi kommer nästan i mål.”
Inspirationen till att grunda företaget kom från den växande populariteten för vinylskivor som började på 2010-talet. Då fanns det ingen skivtillverkning i Finland. Pitkänen märkte att det dök upp skivfabriker i grannländerna och på andra håll i Europa.
”Jag tänkte att det var märkligt att ingen startar ett skivpresseri i Finland.”
Det började se ut som att Pitkänen var tvungen att ta saken i egna händer. Han var redan en erfaren företagare då: Han hade börjat med en musikkarriär som 20-åring och byggt upp ett skivbolag som fokuserade på elektronisk musik. Senare hade han gått över till IT-branschen och haft ett företag inom området datorhallar och datacenter.
”Vi sålde företaget till Sverige, och det blev pengar över till skivpressen. Det underlättade beslutet.”
Han var inte nervös inför att börja en ny verksamhet.
”Jag hade en passande bakgrund, och vid fyrtio orkar man fortfarande starta nytt”, skrattar Pitkänen.
Miljöhänsyn är viktig för Pitkänen. Finsktillverkade vinyler har ett mindre koldioxidavtryck än importerade eftersom transporterna blir kortare. Men ännu viktigare är det att tillverkningen sker kolneutralt.
”Att tillverka en vinylskiva slukar mycket energi, för det behövs ånga och kylenergi.”
Pitkänens företag använder uteslutande förnybar energi: vindel och lokalproducerad biogas. Spillvärmen återvinns. På det sättet har hela tillverkningsprocessen gjorts kolneutral.
”Jag ville att vinylformatet ska ha ett existensberättigande även i framtiden. Det var inte självklart då tillverkningen förbrukar en massa fossil energi.”
Pitkänen har tänkt länge på vinylskivans överlevnad som format. Den har vunnit över CD:n som i sin tur verkar vara på väg att utplånas av digitala musiktjänster, så som Spotify.
”Det kan hända att vinylskivan blir det enda fysiska musikformatet. Jag kanske är partisk, men jag hade inte grundat företaget om jag inte tänkte så.”
Bild: Mari Lahti
Sinua saattaisi myös kiinnostaa
- Aktuellt
Söker du rätt elavtal för ditt företag? Läs vår guide för val av företagsel!
Elen är ofta en stor utgiftspost för företag, och därför lönar det sig att noggrant välja företagets elavtal. Men hur…
- Energitips
Vad är det för skillnad på olika mätningssätt och vilket lönar sig mest?
Eftersom elmarknaden ändrat drastiskt de senaste åren så har intresset för elavtal i allmänhet ökat, och just ovannämnda frågor dyker…
- Energitips
Hemmets elförbrukning – vad utgörs den av
Vilken är den årliga genomsnittliga elförbrukningen i ett egnahemshus eller i en höghusbostad? Och hur räknar du ut elförbrukningen -…