Till fyra portioner behöver du:
6–7 mjöliga potatisar
3 purjolökar
2 msk olivolja
8 dl vatten
1 tsk salt
1 tsk torkad dragon eller timjan
½ tsk svartpeppar

Till kryddoljan:
4 msk olivolja
1 tsk rökt paprikapulver

Gör så här:

Börja med grönsakerna: Tvätta, skala och klyfta potatisarna. Skär purjolökarna itu på längden och skölj. Skär purjolökens vita del i skivor på cirka 1 cm.

Mjuka upp purjolöken: Fräs purjolökarna i olja i en stor kastrull i ungefär 10 minuter tills de är mjuka. Spara 3/4 dl för garnering.

Färdigställ soppan: Tillsätt potatisarna, vattnet, saltet och kryddorna. Koka upp soppan och låt sjuda tills potatisarna är mjuka. Mixa soppan slät med en stavmixer.

Sista finishen: Värm upp olivoljan och paprikapulvret i en liten kastrull eller panna. Häll soppan i tallrikar. Garnera med purjolöken och ringla över paprikaoljan. Servera med bröd.

Recept: Minna Rautio-Pakaste
Foto: Mari Lahti

Prova vanligt paprikapulver i stället för rökt – eller garam masala eller curry för mer kryddad smak.

Sinua saattaisi myös kiinnostaa