
Potatis- och purjolökssoppan värmer mitt i vintern
En tallrik len potatis- och purjolökssoppa värmer härligt mitt i vintern. Olja med smak av rökt paprika sätter piff på den örtkryddade soppan.
Till fyra portioner behöver du:
6–7 mjöliga potatisar
3 purjolökar
2 msk olivolja
8 dl vatten
1 tsk salt
1 tsk torkad dragon eller timjan
½ tsk svartpeppar
Till kryddoljan:
4 msk olivolja
1 tsk rökt paprikapulver
Gör så här:
Börja med grönsakerna: Tvätta, skala och klyfta potatisarna. Skär purjolökarna itu på längden och skölj. Skär purjolökens vita del i skivor på cirka 1 cm.
Mjuka upp purjolöken: Fräs purjolökarna i olja i en stor kastrull i ungefär 10 minuter tills de är mjuka. Spara 3/4 dl för garnering.
Färdigställ soppan: Tillsätt potatisarna, vattnet, saltet och kryddorna. Koka upp soppan och låt sjuda tills potatisarna är mjuka. Mixa soppan slät med en stavmixer.
Sista finishen: Värm upp olivoljan och paprikapulvret i en liten kastrull eller panna. Häll soppan i tallrikar. Garnera med purjolöken och ringla över paprikaoljan. Servera med bröd.
Recept: Minna Rautio-Pakaste
Foto: Mari Lahti

Prova vanligt paprikapulver i stället för rökt – eller garam masala eller curry för mer kryddad smak.
Annat intressant för dig
- Iakttagelser
Hållbarhetsinformation – vad får man säga nuförtiden?
Reglerna för hållbarhetsinformation ändras. Vår kommunikationsexpert Oona Björkbacka funderar på det aktuella ämnet.
- Aktuellt
Kundtjänstmotorn
Christian Lax leder kundtjänstens bakgrundsteam och njuter av att lösa problem. På sin fritid är han en entusiastisk gatufotograf. Vi…
- Marknadsöversikt
Elmarknadsöversikt: våren 2025
Den gångna vintern har varit mild i Norden och elpriset har hållits på en måttlig nivå. Norge och Sverige har…