Vad är det frågan om?

Vasa Elektriska har fattat ett beslut att investera i utvecklingen av fjärrvärmelagret i Vasklot inom år 2025. Vattnet i lagret kan i fortsättningen värmas upp ännu mer – till samma temperatur som vattnet i fjärrvärmenätet på vintern. Då kan lagret utnyttjas ännu mer effektivt också vid sträng kyla.

”Investeringen gör Vasklotanläggningen till det första fjärrvärmelagret i stor skala som har över 100-gradigt vatten och som kan användas året om”, berättar Markus Tuomala, fjärrvärmedirektör på Vasa Elektriska.

Ju varmare vattnet är, desto mer energi kan det lagra. Därmed ökar lagrets kapacitet från 11 till 17 gigawattimmar.

”Kapacitetsökningen motsvarar det årliga behovet av uppvärmningsenergi för 300 vanliga egnahemshus.”

Totalkapaciteten på 17 gigawattimmar räcker till att hålla fastigheterna i Vasa varma i upp till två veckor också när det är kallt.

Vilken nytta ger den större kapaciteten?

Den kan utnyttjas till lagring av el. I och med att vind- och solkraft byggs ut uppstår det situationer då det produceras mer el än vad som förbrukas. Ett värmelager ger systemet en flexibilitet när den förnybara elen kan tas tillvara och användas senare som fjärrvärme.

”När elen är billig och det finns ett överutbud kan den användas till att producera fjärrvärme. När elen är dyr så produceras i sin tur fjärrvärme med andra energikällor.”

Fjärrvärmen spelar en avgörande roll i lagring av förnybar el, eftersom det inte ännu finns andra kostnadseffektiva sätt att lagra el i stor skala.

”I framtiden kan vi ta tillvara el från vind- och solkraft genom att till exempel lagra den som väte eller syntetiska bränslen. Men i fjärrvärme kan man utnyttja och lagra förnybar energi redan idag.”

Ju mer el från förnybara källor man kan lagra i värmelagret, desto mindre värme behöver man producera med teknik som baseras på förbränning. Därför är värmelagret också ett steg mot Vasa Elektriskas mål att bli av med det sista som återstår av stenkol i vår energiproduktionspalett.

För så lite som tre år sedan hade man ingen fjärrvärmeproduktion som inte skulle ha baserat sig på förbränning. Idag utgör den icke-förbränningsbaserade andelen runt en tredjedel av hela fjärrvärmeproduktionen.

”Andelen kommer att öka ytterligare när investeringen blir färdig.”

Vad är det som gör fjärrvärmen till framtidens energilösning?

Storleksgraden. När man investerar i lösningar för fjärrvärme som gör det möjligt att öka andelen förnybar energi i värmeproduktionen, så minskar man samtidigt utsläppen för en hel stad.

”Vi driver fram den gröna omställningen med enormt stora steg eftersom vi agerar i stor skala. Annars skulle det inte vara möjligt att uppnå så här stora effekter på mindre än ett år.”

Tuomala påminner att de centraliserade energilösningarna också gör den gröna omställningen mer jämlik.

”Ojämlikheten ökar säkert om alla människor ska ha möjlighet att göra egna investeringar i sina fastigheter för att vi på samhällsnivå ska kunna minska utsläppen från energianvändningen. Det är i allas intresse att dessa investeringar också görs centraliserat i fjärrvärmenätet.”

annat intressant för dig