Fjärrvärme är en driftsäker och kostnadseffektiv uppvärmningslösning för företag. Vi erbjuder också certifierad 100 % koldioxidneutral fjärrvärme, som ni kan berätta om till era kunder.
8 skäl att välja Vasa Elektriskas fjärrvärme
- Värme tillförlitligt: Leveranssäkerheten för fjärrvärme är så gott som 100 %.
- Låga investeringskostnader: Att ansluta sig till fjärrvärmenätet är relativt billigt.
- Förnybar energi: Välj tilläggstjänsten Klimatgaranti så får du koldioxidneutral fjärrvärme.
- Vi värmer till över 80 % med förnybar energi och avfallsenergi.
- Fjärrvärme förnyas ständigt och är en del av framtidens energilösningar. Fjärrvärme kan vara en flexibel del av fastighetens totala energilösning.
- Långlivad lösning: Fjärrvärmeutrustningen har en livslängd på över 20 år.
- Lätt att underhålla: Fjärrvärmeutrustningen är lätt att sköta och underhålla vid behov.
- Personlig kundservice: Vår kundservice är snabbt tillgänglig. Vid behov kommer vi på plats och hjälper till.
- Ökar fastighetens värde: Fjärrvärme är en eftertraktad uppvärmningslösning som kan användas både i nya och äldre kommersiella fastigheter.
- Energikontroll: I vår onlinetjänst kan du följa företagets energiförbrukning med timprecision. Data kan hjälpa företaget att fatta bättre beslut om energiförbrukningen. Du kan också beställa timdata med MSCONS-meddelandetjänsten.
Förmånlig energi för en lång tid med låga anslutningskostnader
Fjärrvärme har mycket låga anslutningskostnader jämfört med till exempel bergvärme. Priset för en fjärrvärmeanslutning för företag eller bostadsbolag beror på fastighetens värmebehov. Se prislistan.
Dessutom är fjärrvärmepriset konkurrenskraftigt.
Närproducerad värme
I Vasaområdet produceras fjärrvärmen till 80 procent med förnybar energi och avfallsenergi.
Vi förnyar ständigt vår produktion. Vårt mål är koldioxidneutralitet i all vår verksamhet innan decenniets slut.
Så här producerar vi fjärrvärme:
- Från avfall: Cirka hälften av den fjärrvärme vi säljer produceras vid West Energys avfallsförbränningsanläggning i Korsholm.
- Från avloppsvatten: Vi tar tillvara värme från avloppsvatten vid Påttska avloppsreningsverket. Årligen producerar detta 60 gigawattimmar värme, vilket motsvarar årsbehovet för cirka 2 000 enfamiljshus. Den värme som lagrats i avloppsvattnet räknas som förnybar energi.
- Från värmelager: När det finns mycket billig vindkraft tillgänglig kan vi värma upp vatten lagrat i Vasklot klippvärmelager i Vasa och använda det för att värma fjärrvärmefastigheter.
Välj Klimatgaranti
Beställ tilläggstjänsten Klimatgaranti för fjärrvärme så produceras din värmeenergi 100 procent koldioxidneutralt med bio- och avfallsenergi. Som tillägg till avtalet får du en bekräftelse som gör det möjligt för dig att informera dina kunder om ditt val.
Så här ansluts en fastighet till fjärrvärme
- Fyll i offertförfrågningsformuläret eller kontakta vår fjärrvärmekundtjänst.
- Vi säkerställer att din fastighet kan anslutas till fjärrvärmenätet.
- Du får ett erbjudande från oss.
- Vi skickar värmeavtalet elektroniskt för underskrift.
- Vi håller ett planeringsmöte: vi kommer överens om placeringen av värmerören och byggtiden.
- Vi installerar fjärrvärmeröret.
- VVS-montören installerar värmeväxlaren.
- Fjärrvärmeanslutningen är klar!
Se fjärrvärmenätets placering på kartan. Om företaget ligger utanför nätverksområdet men ändå nära, fråga vår fjärrvärme kundtjänst om möjligheten att ansluta till fjärrvärmenätet.
Vanliga frågor om fjärrvärme
Fastigheten ansluts till fjärrvärmenätet med en fjärrvärmeledning. För att installera den gräver vi ett installationsdike på tomten.
Vid ett planeringsmöte kommer vi överens med kunden om ledningens placering och tidsplanen för installationsarbetet. Vi hjälper också kunden att bestämma var värmeväxlaren ska installeras. Den placeras oftast i pannrummet eller garaget.
Installationen av värmeväxlaren ansvarar kundens VVS-entreprenör för.
Installationen tar totalt cirka två veckor.
Grävning av installationsdike, installation av fjärrvärmeledning, isolering, svetsning av ledning och fyllning av dike tar vanligtvis cirka en vecka.
Installationen av värmeväxlaren tar vanligtvis några dagar. Den utförs av en VVS-installatör. Installationen ingår inte i vår fjärrvärmeleverans, utan du måste beställa en VVS-installatör för att utföra installationen.
Installationsarbetet utförs vanligtvis från vår till höst, men vid behov kan installationen också utföras på vintern. Om marken är frusen kan grävarbetet ta längre tid.
En värmeväxlare är en enhet som installeras i fastigheten och som överför värmen från fjärrvärmenätet till fastigheten. Värmeväxlarens storlek är i genomsnitt 50 cm x 70–80 cm x 30 cm, beroende på tillverkare.
Värmeväxlaren följer utomhustemperaturen och anpassar temperaturen på vattnet som cirkulerar i värmeelementen eller golvet. På så sätt hålls rumstemperaturen konstant oavsett utomhustemperaturens variationer.
Priset på en värmeväxlare inklusive installation är vanligtvis cirka 5 000–6 000 euro.
Kunden beställer värmeväxlaren via en VVS-entreprenör. VVS-entreprenören hjälper till att välja rätt modell.
I fjärrvärme överförs värmeenergi med hjälp av vatten som cirkulerar i fjärrvärmenätet. Vattnet värms upp i en produktionsanläggning och överförs via fjärrvärmenätet till fastigheter med fjärrvärme. Fastigheterna kan ha t.ex. vattenburen golvvärme eller värmeelement där varmt vatten cirkulerar och värmer upp rumsluften.
Med hjälp av en värmeväxlare värmer fjärrvärmevattnet vattnet som cirkulerar i fastighetens element- eller golvvärmesystem. På samma sätt värms också bruksvattnet.
Temperaturen i hela fastigheten kan ändras genom att justera värmeväxlarens kurva.
Temperaturen i ett enskilt rum kan regleras i en fastighet med värmeelement med hjälp av elementets ventil.
Innan uppvärmningssäsongen börjar kan du göra följande åtgärder för att försäkra dig om att allt är i ordning:
- kontrollera värmesystemets trycknivå och utför vid behov påfyllning och luftning
- kontrollera funktionen hos reglerventiler och pumpar
- kontrollera funktionaliteten hos styrutrustning för uppvärmning och varmvattenanvändning.
Kom också ihåg att regelbundet kontrollera i värmedistributionsrummet att det inte finns läckor i rör eller anslutningar i värmesystemet.
Fjärrvärme är en driftsäker uppvärmningslösning. Värmeväxlaren är långlivad, och ett byte blir vanligtvis aktuellt 20–30 år efter ibruktagningen.
Ja, fjärrvärmen värmer också bruksvattnet.
Du får en faktura varje månad enligt den faktureringsmetod du valt. Fakturan består av en energiavgift, en månatlig grundavgift och skatter.
Se det aktuella priset här.
Fjärrvärmens sammanlagda pris utgörs av en årlig grundavgift, energiavgift och skatter. Läs mer om fjärrvärmens kostnader. Debiteringen av värme sker 12 gånger i året.